Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

én írtam anno, hogy egy sima rs232-rs485 konverterrel lehet machból szépen, de ahhoz a gyári kínai vfd kell a huanyang. a yaskawa-t én nem tudom milyen módon leeht

svejk

A ferkiváltók nagy része ismeri a 485-ös kapcsolatot.
Hol is lehet ezt a Mach3-ban beállítani?

svejk

Tehát, ha a Z egységem bírná dinamikával, akkor 40-50 ezres főorsó fordulat mellett megcélozható lenne a 5-6 ezer mm/perces előtolás 5 mm-es mélységben?
No ennek utána kell számolni, mit is lehetne kihozni hobby körülmények közt.

9npx2xk89

Igen, az egyik jó tulajdonsága, hogy 1,1.5mm-es fogással lehet forgácsolni, a két tartó megvan egy óra alatt, és tüzifából!

9npx2xk89

Lehet hogy rajzfilm kellék, de elég kemények, a felső az akác, az alsó az tölgy. És persze az áruk 0 forint.(hozzámvágta a tüzépes, mikor kérdeztem mennyit adjak a két fáért :-)  )
Ugyan ez aluból nem 0 forint lenne, egy 30*180*110-es alu lap (ha lehet egyáltalaán kapni) tuti van egy 1000-es ha nem több.

9npx2xk89

Ír a yaskawa leírás arról, hogy ismeri a 485-öt meg hogy fel lehet fűzni 31 ilyen frekiváltót, de hogy ezt hogy lehet a mach3-hoz hozzárakni (ez persze a mach3 leírásban lesz valahol), mit kell beállítani a yaskawan, az már homály. (legalábbis az Én leírásomban nincs)

xkbv3nx0d

a huanyang-hoz van egy plugin a machsupport fórum oldalán... az hogy a yaskawához létezik-e passz

9npx2xk89

Hmm, kicsit egyszerűnek tűnik ez a pico speed. Egy darab optó, meg két kondi? Vagy a másik oldalán ott van a svejk által belinkelt áramkör smd változata?

robroy007

a szerszámok felezése ha csak egyik végén van megcsinálva akkor ugyan úgy működik mint a kis vibromotor a telefonban!!

csak legfeljebb a lendítő tömeg mérete és fordulatszáma határozza meg a rezgést

DE

ha a szerszám másik felén ellentétesen is van felezés akkor statikusan kiegyensúlyozottá válik a szerszám ami nagyban csökkenti a rezgésre való hajlamot
ettől még dinamikusan továbbra sem lesz jó a helyzet, mert a szerszám dolgozó vége továbbra is kúpot akar majd leírni forgás közben mert a nem befogott rész akármiből is van hajlik (nem sokat, 4-es keményfém 1-2 századot) és ez terheli a csapágyazást

svejk

Az elmélettel tisztában voltam.
Gyakorlati tapasztalok érdekeltek.

Szalai György

Természetesen az ára az mindenképp mellette szól és talán még a rezgés elnyelő hatás is.
Nem az anyagát tartom viccesnek, mert a fa egy remek matéria szerintem is.
Hanem viszont éppen a formaválasztás módja a vidáman könnyfakasztó szerintem. Mert ha egyszerűen fél bilincseket vágsz belőle, futó száliránnyal, és két csavarral keresztülcsavarozod, hogy tartsa is meg szorítsa is, akkor ugye nincsen szálirányú repedésveszély. Most a motort szorító, felső csavar, pont repeszteni igyekszik a fát. Erre még feszültség gyűjtő negatív sarkokat is vágsz az erőhatás útjába.
Ez persze mind semmit sem számit, az a lényeg, hogy működik, és jól szórakozunk. Nekem ez tetszik benne.
De ha a fél bilincseket, egy kieső csomós deszkából, úgy vágod ki, hogy a csomó körül futó erezet éppen körbefogja a motort…

VighLajos

Kis adalék, hogy miket csinálnak fából:
http://woodgears.ca/machines.html" TARGET=_fnew>Íme!
Igaz, hogy gyakorlatilag minden rétegelt lemezből (furnérlemez) készül.

9npx2xk89

Volt ilyen ötlet, de ahhoz sokkal vastagabb kéne, és az meg akadályozná a motor hűtését, ráadásul pont egy akkora csomós darabot találni, egy fél fatelep sem lenne elég. Persze repeszteni igyekszik a fát, de pont ezért lett a bükk, meg a tölgy választva. Persze a gyertyán még jobb lenne, de azt még nem kaptam ekkora méretben. Abból készül a kalapácsnyél is, ha attól nem reped el, akkor ettől sem fog. Egyébként olyan pontos lett, hogy kicsit szét kell nyitni hogy belemenjen, ha a szétnyitást kiveszed, már nagyon nehéz mozgatni, tehát a két csavar cirka 1mm-ert húz össze és már mozdíthatatlan. Eredetileg fémből lett volna, csak ahhoz kell egy jó befogó egy a kressnél lassabb motornak, mert az túl gyors volt alumaráshoz, és itt jött a 22-es csapdája. Ahhoz hogy fémből tudjak marni, kell egy jól felfogott motor, amihez két fémből mart felfogóval rögzített motor kéne csak.
Egyébként kicsit talán látszik a képen a Z lintarói, és a Z lineáris csapágytartó is, ezek parkettából vannak (az az igazi vastag parketta) , és eddig az egyik lintartó repedt el egy év alatt, de az is csak azért, mert a limitkapcsoló nincs beépítve, és figyelmetlenül túltoltam a limiten, és igen csúnyán nekifeszült a kocsi a lintartónak.
Maga a Z is fa, egyszerű fenyő polc a baumaxból. Persze lesz komolyabb Z csak lásd fent, annak a legyártásához, kell egy.....

9npx2xk89

Írtam neked emailt, megkaptad?

fa_kukac

Sziasztok! Ma jött meg a marómotorom Kínából! Múlt hétfőn utaltam át a pénzt, a kínai hölgy hétfőn reggel jelezte hogy megkapta, és aznap postázta a DHL-el. Most adta át a futár. Se vám, se Áfa. 2,2 kW, vízhűtéses, plusz 12 darab patron, összesen 64 ezerben van. Az ár 5 dollár volt ráírva a küldeményre.