Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

t334wehtf

~320 m/p vágósebesség azért elég durva, mellé meg a ~0,03 mm-es fogankénti előtolás elég kevés.  

Szerintem valahol valamid nem elég merev és csak kenegeted az anyagot. Én ezzel a szerszámmal olyan 8000/p és 800 mm/p párossal próbálkoznék, persze a merevség problémát ez nem oldja meg...

jv7pu3a5p

Koszt megnézem.

Danibá, tomktom: Mióta kész a gép ilyen paraméterekkel marom az alut. Sőőt még 2000mm/p is kipróbáltam egyszer kiváncsiságból, úgy már érezhető volt, hogy sok neki de még akkor se dolgozott ilyen csúnyán.  
Az alu pedig olyan fajta, ami kenés nélkül marható.

jv7pu3a5p

Biztos, hogy merevségi gond, csak meg kell találjam hol...

jv7pu3a5p

Nézz be a topikomba, ott az én megoldásom a szivattyúra.
http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1290009265" TARGET=_fnew>Itt

000000000

Akkor a technológiai adatok benne vannak abban a sávban, ami nem okozhat ekkora hibát.
Azt javasolnám járassad a CNC gépedet levegőben ugyanezt a programot futtatva pár mm-el a munkadarab felett, és közben kézzel próbáld oda-vissza finoman "lefogni-megcibálni" , érezni az esetleges X, Y, Z mechanikai hibákat, és még talán így azt is érezheted, ha netán valamelyik vezérlőd mozgatja rezonánsan, remegtetve az adott tengelyt, hiszen ez is lehet hiba.

fa_kukac

Köszi LZ, tehát nem kell félni a vizes mocitól. Most kaptam árat Kínából, 2,2 kW, 2x2 csapágy, 400 Hz-es, 142 dolcsi + 95 a szállítás, meg amit rátesznek vám, áfa, de szerintem így is jó ár. 100 alatt ki kell jönnie.

jv7pu3a5p

Megvan a gond. Nem mozgattam meg eddig elég erővel a Z-t és nem tapasztaltam kotyogást. Most nekifeszültem és rendesen feltoltam a Z szánt. Elég rendesen kotyog, ki is óráztam sajnos 2 tized. Ez volt az egyedüli használt orsó a gépben, már bánom is, hogy nem újat vettem.
Köszi mindenkinek a segítséget!

w987wzmm

Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy automata szerszámcserélős marót. ISO30-as rendszert néztem ki magamnak.  
Hol lehet kapni és mi a neve, annak, amibe a kúp megy bele? Motor nélkül… majd ékszíjjal meghajtom. Levegős kioldóval…  
Köszi!
http://greenbvc.com/tinyMCE/upload-files/ISO30.jpg" border=0>
http://www.cnctoolholderstore.com/product_images/m/464/ISO30_ER40__09884_zoom.JPG" border=0>

svejk

Oké, hogy használt az orsó, de azt írtad egyik-pillanatról a másikra történt a változás.
[#nemtudom]

svejk

Talán Kmajer-nak van még eladó, gyári.
Egyszer Kristály Árpád is árult egy ilyen tengelyt.
Páran csináltatunk Jóska fórumtársunkkal is, de Ő azóta eltűnt a fórumról.

jv7pu3a5p

Korábban sem volt már százas így visszagondolva, mindig éreztem kis rezonanciát, de csütörtök reggel mikor elkezdtem dolgozni vele, fültépő volt.
Ennyire nem értek a lelki világukhoz, ma az ami történhetett, talán egy golyó elmozdult, eltört nem tudom. Veszek inkább egy újat majd hozzá, nem akarom ezt javítgatni, felújítgatni...
Azért majd ha meglesz a másik kiszedem és megpróbálom kideríteni a gondot.  

jkrz3gwi

Üdv mindenkinek. Volna egy kérdésem: Mi a különbség az ME1000 és az ME250-es vertikálfeje között? Elsőnek arra gondolok, hogy  kompatibilisek-e és egyik a másik gépre felszerelhető-e?

Fanyűvő

Sziasztok! Régóta olvasom a fórumot, de eddig nem még nem szóltam hozzá. Nemrégiben sikerült építenem egy egyszerű kis marógépet. Nagyjából A/4-es munkaterülettel. Sok hasznos információt olvastam hozzá itt a fórumon. Marómotor még nem került rá, úgyhogy még csak „rajzgép”. Többeknél láttam, hogy Kress felsőmarókat használnak. Nekem alapvetően fa megmunkálására kellene, leginkább reliefekhez. Esetleg műanyag és alu. jöhet szóba, de ez még függ a gép merevségétől.
Mi a véleményetek ezekről a gépekről? Van belőlük több féle teljesítményű és fordulatszámú.
Van esetleg róla jó, vagy kevésbé jó tapasztalata valakinek?      

000000000

Egy ekkora géphez nem hiszem, hogy kell 1000W-os marómotor. Nekem hasonló méretű gépem van, egy ER11 + 12V DC motor. 1/8 szerszámra tökéletes. Reliefet is csináltam vele, meg sokmindent. Alut us martam. Amennyire merevek ezek a gépek, bőven elég rá. A kress teljesítményét úgyse tudnád kihasználni. Szinte üresjárásban menne állandóan.

Itt már sokszor le lett írva a teljesítmény igénye a marásnak. Még 100W-ot nemigen láttam.

Fanyűvő

Ebben igazad lehet, tényleg nem használnám ki egyelőre a teljesítményét.  
A gravírtűknek egyébként mekkora leggyakrabban az átmérője? ill. mekkora fordulatszámot kellene tudnia a motornak, ha gravírozáshoz és aluhoz is használni szeretném?