Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

vjanos

Bocs, tényleg nem ugyanarra gondolunk.  
Lejjebb olvasva látom, hogy van Teknomotorod (a Perske is ilyesmi), de kisebb fordulatút keresel...

krnj79r9n

Köszönöm az ötletet, a patronba befogott szíjtárcsára értem. Zseniális! Átmeneti megoldásnak szerintem alkalmas lehet.
Én is kíváncsi lennék a buktatóira. Esetleg György az egyoldalú a szíjfeszítésből adódó csapágyterhelésre gondolt a Technomotor részére. De a marómotorok egyébként is többnyire oldalirányú terhelést kapnak amikor a maró dolgozik.

000000000

"Ezt most komolyan gondoltad hogy nap mint nap 8-10 órát egyhuzamban ki fog bírni egy kefés motor?"
Figyelmedbe ajánlok egy apró számítást:
X=5000/8=625 nap, ahol X az 5000 óra, azaz egy átlagos még csak nem is profi DC szervomotor kefe élettartama.  

Nem kevés ám 625 munkanap, az majdnem két év!
A mai világban 2 nap múlva már nem tudhatod, kell-e gyártani folyamatosan ugyanazt a munkadarabot.

000000000

Hopsz, az 5000 óra előtt nincs X, ott maradt véletlenül a karakter.

krnj79r9n

Igen kisebb fordulatú megoldást keresek, aminek kis fordulaton is van nyomatéka.
De lehet, hogy gyári megoldás kellene?
A Klavió-nál van olyan marómotor (T2ES-5360A-6-1100) 3 fázisú és "csak" 6000 1/min-el pörög. Igaz ez sem olcsó és ez is 13,5 kg. Viszont ez egy koplett egység és vélhetően bírja a folyamatos terhelést.
Elképzelhető, hogy ezzel 1000-2000 1/min fordulaton dolgozni is lehet aluban? Nem fullad bele, nem melegszik stb...?

krnj79r9n

Akkor mégis csak járható a kefés DC szervó, tartósság szempontjából is?
Mennyire hangosak ezek, bár nem mintha a léghűtéses Teknomotor milyen halk lenne.

000000000

Ez egy nagyon jó megoldás!
Egy fórumtársnál láttam múködni![#eljen]

000000000

Mivel a Te fémforgácsolási feladataidnál nem kell és nem is szabad az optimális szerszáméltartam miatt "hülyére" pörgetni a szerszámot, azaz max. 3000 motorfordulat elégséges, így az előbbi egyszerű osztás kapcsán nem a kefekopás lesz a fő bajod, ha meg elkopik, 100 Ft-ért kicserélhető. Könnyen lehet, a DC marómotorod még mindig működik, amikor 5000 óra után már sok más mechanikus elem a CNC gépen (csapágyak, golyósorsók, lin. vezetékek, stb..) régen megkoptak, holtjátékossá váltak.
Nem zajos még egy 3000-en pörgő picit is normálisabb kivitelű DC motor, ezek olyan 15-20 ezer fölött kezdenek visítani. De Neked nem egy univerzális soros motorod lesz itt, ami ezeket a borzalmas hangokat produkálná, meg azoknál valóban intenzívebb a kefekopás. Így ott már a kefenélküli motorhajtások kerülnek előtérbe, ha nagy a fordulatszám igény a forgácsoláshoz.

000000000

Csak nem Lakatosnál láttad ?

keri

Pont ezekre gondoltam én is  :))
Az esztergámban is egy olyan motor van amivel bringát szoktak hajtani.

keri

Én http://www.szerszamdiszkont.hu/szd.php?mg=4&l=hu&s=0653955001332856668&m=0&p=9&pi=3918" TARGET=_fnew>itt néztem.

Abban igazad van viszont hogy többnyire, csak a felvett teljestményt írják rá, de ez profi használatra szánt cucc, nem barkács.

keri

BLDC miért nem jó?
Az is DC motor, csak nincs szénkefe.

Amúgy bírja a szénkefe, és az AC szervó is.
A csapágy az minden motorban csapágy, és a szénkefe is többet bír mint 4 óra.

Amit Kulcsár Zoli javasolt, ott van hozzávaló vezérlő is, bár tény, hogy nem MACH-hoz illesztve.

keri

BLDC motor konstrukciója ugyan az mint az általad kedvelt AC szervónak :)

000000000

De igen.
Klassz műhelyük van.

wkbgzy80t

Sziasztok!

Kicsit had kanyarodjak egy saját, de témába vágó példa felé:

A direkt hajtású fortunáról mit gondoltok, mi lehet a buktatója, feltéve, hogy van egy 2kw AC servo (lehet speedes), 6,8 Nm max 6000 rpm?  
Lehet talán egy két kiló tömege a forgórésznek, ill. a fortuna tengelye is megvan pár kiló Szal van némi forgó tömeg.

Illetve szerintetek van különbség az 1:1 szíjhajtás és a direkt tengelykapcsolat között? (szíj mikrorezgések, tárcsák tömege mennyire befolyásol...)  

Érdemes egy kis plusz tömeget rakni a tengelyre "lendkerék" (2-3 kg saccra), vagy értelmetlen lenne (ezt igazán nem tudom megítélni...)?  

Esetleg tapasztalat a fenti kérdésekben?

Alu rablás a cél.