Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Szalai György

„mit hol és mennyiért lehet?”
Kinek mire van lehetősége, pénzben és időben. Az egyik boltba rohan és megvesz mindent, mert nyakán a meló és termelni kell, nincs ideje, de költhet, majd megtérül. Így elképzelni sem tudom mibe kerülhet. Szerintem ő nem is Hobbyista.

A magam fajta csóringer lesi a használt piacot, kivár, ha van jó áru és futja rá, akkor lecsap. Így az alacsony és közepes fordulatú egységnek kb. 200eFt lesz a vége. (ER16 befogórendszer patronokkal + SANDVIK Coromant Varilock befogó egy-két nagyobb cserelapkás fejjel + 750W Yaskawa servo motor a meghajtójával + áttételek, ferde hatásvonalú olajkenésű csapágyazások.) Alkatrészenként évek óta gyűjtögetve, szalvétába csomagolva. Minden darab egyedi lehetőség volt.
A magas fordulatú egység egy Precise gyártmányú 1kHz es,1100W-os vízhűtésű, szerszámcserélős marómotor, a meghajtójával + befogó patronok + víz visszahűtő rendszer Ennek is kb. 200kFt lesz a vége. Évekig vártam rá, míg került egy megfelelő állapotú motor, amit meg is tudtam fizetni. Azután megint egy év, mire lettek befogó patronok és frekiváltó.
Te melyik utat választod? Ráérsz, vagy fizetsz?

xkbv3nx0d

hát a kérdésre a válasz sajnos adott, mivel dolgozni kell a gépnek kb 20 napon belül ezért évekig nem tudok gyüjtögetni, de milliókat sem akarok kiadni érte. Így szerintem a "termelés" megkezdi egy kress 1050-1 fme motor és szépen lassan gyüjtögetjük a szükséges dolgokat.

000000000

Kezdésnek tökéletes a Kress, a német hobbysták nagy számban használják. És ha szükséges, a Kress-el is meghajthatsz áttétellel egy fortunát.

designr

Találkoztam olyan dc motorral amin a szénkefék nem szemben(2 kefés)hanem csak egymástól 90 fokban voltak,mi lehet ennek a konstrukciónak az oka?Persze forgórész is gondolom ehhez tekerve,de mi indokol ilyen elrendezést(Sanyo-Denki 36V-os szervomotor)

Szalai György

Nem láttam még olyan kétkefés motort, amelyiken nem egymással szemben voltak a kefék.
Elképzelni sem tudom, mi lehet az előnye egy ilyennek.

PSoft

Igaz,hogy a képen nem motor van,hanem dinamó:

http://robogoalkatresz.odormotor.hu/alkatresz/kepek/MZ_TS_UNI_DINAMO_ALLORESZ_FORGORESZ_6V_60W.jpg" border=0>

A jóöreg MZ-ES250-esembe ilyen volt,de valóban létezik motornál is ez a kefeelrendezés.:)

Szalai György

Ha jól tudom, egy kétkefés DC motorban mindég csak két forgórész tekercs van áram alatt. (két és fél kommutátor szegmenset fog át egy kefe.) Akkor meg mindegy is, hogy hol van az a kettő, csak hozzá az állórész mágnestere is legyen ott, ahol kell. De ettől még mindég nem tudom, hogy mi indokolja az aszimmetrikus elrendezést.

wzc80zbf7

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Jelenleg a gépemen egy kicsi teljesítményű gravírozógép van feltétnek használva (marásra), de bizonyos anyagoknál már problémát jelent. Viszont vannak olyan jó szerszámok hozzá mint a 0.8mm-es gravírtű. Vettem most egy felsőmarót amire gondoltam kicserélem a régit viszont patron befogó nincs akkora hozzá hogy tudjam a gravírszárokat használni. Valaki tud erre valami jó megoldást mondani? Esztergáltatnom kellene egy új betétet a régi fejekhez? Tud ilyet valaki esetleg csinálni? Köszönöm előre is!

Motoros

6 mm-ről 3.175 mm-re van szűkítőm..acél és hőkezelt, ha érdekel írj egy emailt.

wzc80zbf7

2,4mm és 3,2mm-es szárakhoz kellene nekem átalakító patron a felsőmaróba. A te 3.175mm-es szűkítőd talán jó lenne a 3,2-eshez de a túlnyomó részt mind 2,4mm-es szár. :S

Motoros

Amit Te 3.2-nek mérsz az pontosan 3.175 mm azaz 1/8-ad coll. Sajnos csak ilyenem van, a 2.4 mm méret már igen ritka...régebben volt ez járatos.

svejk

Kicsit szórakoztam ezzel a motorral, mert több van belőle, olcsó, könnyű szerelni és nem utolsó sorban mert érdekelt.
(lehet az elektronika topicban jobb helye lenne, de ha minden igaz megmunkáló motornak is alkalmas lesz)

Az adattáblája szerint ez egy soros univerzális 48V névleges feszültségű motor, 120W teljesítmény leadására képes 8000-es fordulaton.
Üresjárati fordulatszáma 16-18ezer körül van.

A soros mivolta miatt megmunkálómotornak nem kimondottan alkalmas.  
Igaz kis fordulaton nagy nyomatékot tud kis terhelésnél pedig nagy fordulatot, de egyszerű eszközökkel nehéz kézben tartani a fordulatszámát. (lásd kézi fúrógépek)

Úgy döntöttem átalakítom külső gerjesztésű párhuzamos(shönt) motorrá.
Az ilyen motor hasonló paraméterekkel bír, mint az állandó mágnesű motorok.
- egyszerű eszközökkel széles, aránylag stabil fordulatszám tartomány érhető el.
- széles fordulatszám tartományban aránylag egyenletes nyomatékleadására képes.

Az átalakítás során mindössze annyi volt a teendőm, hogy az eredeti soros gerjesztő(állórész) tekercseket kiszereljem, és helyettük másik, állandó feszültséggel táplált tekercset helyezzek be. A mechanikai kivitelezés - ha már meg van az új tekercs - mindössze párszor tíz percet vesz igénybe.

Az új tekercs számításával nem untatlak benneteket, kiszámoltam  és a helyi tekercselő 2000 Ft-ért letekerte a két tekercset, nekem csak be kellett raknom őket az állórészbe.

Egyenlőre tápegységről próbálva számomra kellemes eredmények születtek.
A gerjesztőtekercset 30V fix egyenfeszültségre kötve és a forgórészt 8-35V egyenfesszel táplálva 2000-8000 fordulatszám tartomány fogható át jól használható nyomatékkal párosulva.  
(a fordulatszámtartására jellemző, hogy 2000-es üresjárati fordulatszám esetén a tengelyt terhelve a rotor névleges áramáig a 1500-ra esett a fordulatszám)
Ez alkalmas lehet egy fortuna meghajtására két vagy 3 fokozatú szíjtárcsák segítségével.
Ha megoldódna kisebb marók közvetlen tengelyre szerelése, akkor a fordulatszámot mezőgyengítéssel fel lehet tornászni úgy 16 ezerre természetesen nyomatékvesztés mellett, de mint tudjuk a kis élkörű szerszámok nyomatékigénye csekély.

Itt jegyezném meg, hogy az ilyen motoroknál üzem közben NEM SZABAD az állórész gerjesztését kikapcsolni, vagy erőteljesen lecsökkenteni, mert a motor "elpörög". Jelen esetben a súrlódásoknak köszönhetően ez kb. 25 ezres fordulatszámot jelent.  

A motor meghajtását 24V/160W-os biztonsági trafó felhasználásával kívánnám megvalósítani.
Ez így érintésvédelmileg is rendben lenne.
A 24V váltófeszből egyenirányítás és pufferelés után lesz 30-35V körüli egyenfeszültség.
A gerjesztőtekercset ezen egyenfeszültségre kötöm közvetlen. (áramigénye 0,2A).
A forgórészt a 30-35 V egyenfeszről egy egyszerű PWM áramkörön keresztül táplálnám.
Lehet megbonyolítom egy áramkorlátozóval is. Illetve fontos eleme lenne az elektronikának egy kis áramköri részlet, mely a gerjesztőáram megszakadása esetén a PWM kimenetet is azonnal letiltaná.

A következőkben ötleteket várnék hogyan lehetne "normális" tengelykivezetést adni a motornak.
Nekem elsőre 3 ötletem lenne, mindjárt rajzolok...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/v%e9g%fclis%20m%fbk%f6dik48v-motor%20002.jpg" border=0>

svejk

A képen még az eredeti, soros állapot látható.

Motoros

Rá kell tenni egy szíjtárcsát Pom-bol, két imbusz csavarral elközve.

Motoros

Vagy nagyon rövid az a kilógó tengelyvég?