Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Még annyit, hogy KEB F5 frekiváltóról próbálgattam, szépen forgott, nem vett fel hibásan nagy áramot, mert a frekiváltó korlátozta. De a 90 fokra tekercselt motort nem volt szívem a 120 fokos fázisszögű frekiváltóról „sánta üzemben” járatni. Ettől jobban tisztelek egy ilyen precíz szerkezetet.
http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1236535726" TARGET=_fnew>Vettem hozzá egy éppen erre programozott, pici kis frekiváltót.
Ennek a megoldásnak már csak két hibája van. Hogy egy szép nagy trafót igényel, és hogy nincsen fordulatszám visszacsatolás. De szépen jár fogás nélkül 55000n/min fordulaton 1000Hz-ről. Sajnos, ha majd anyagba mártom, a csúszás nőni fog.

000000000

Nagyon köszönöm az információkat! Ma kipróbáltam, bekötöttem a leírtak alapján a frekiváltómhoz, de csak nyüszögve mozgott a főorsó, nem pörgött fel. Biztos még egyéb paramétereket is át kéne állítani, hogy jó legyen.
Közben szembesültem a patronbeszerzési problémákkal is. Azt hiszem ezt a projektet feladom, visszaadom a jó cimborámnak akitől származik a motor. (Van neki 3db legalább a testvéreivel lesz.:))

000000000

Te milyen szerszámok beszerzését ajánlanád,főleg fát marnék és esetleg fémeket gravíroznék?Milyen szerszámmal lehet azt megcsinálni,hogy kb egy cm-es fa lapból ki kéne vágnom alakzatokat vagy vastagabb fából"körbemarással" kellene kialakítanom a kívánt dolgokat?Esetleg eladó szerszámaid nincsenek?A készletben találtam még egy ilyen maró kúpot is ami tompa hegyű és a teteje felé már nincs"recézve" valószínűleg a "gagyisága miatt",ez mire jó?
Előre is köszi.

keri

1/8"-os keményfém marók jók ehhez a géphez.
Ha nem töröd el akkor örök életű hobbi használatban.
Rétegelt lemezre szoktak egyenes élű, vagy fordított spirál élű marót használni.

De ha jól sejtem, alacsony költségvetésből gazdálkodsz. Szóval vegyél sima 2 élű marót. Az viszi az alut és fát is, de azért sokat ne várj, 10mm-ert nem fogsz átvágni ezzel sem, mert gyenge a motor ahhoz, de ha nem felejtem el kipróbálom neked mire képes.

Marókat nem árulok, én is vettem magamnak pár darabot amire szükségem volt.

Motoros gyárt mindenfélét, illetve Varsányi szokott még árulni, de kérdez rá az "adok veszekben", lehet hogy másnak is van.
Mond meg nekik azt is mire kell, úgy lehet hogy jobbakat is tudnak ajánlani.

keri

Ja az a kúp gravírozásra lenne jó.
Olyat is vehetsz 30 fokosat, azzal lehet jó reliefeket faragni.

svejk

Nézz be az elektronika topicba!  (#8166)

000000000

Szevasztok!
Kereszt kérdés. A Varsa féle 12V DC motort milyen tápról hajtja meg az, aki ilyet használ?
A másik, fordulatszám szabályzás ötlet?

s5f8tmfv3

Urak!
http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/Pics/motor.jpg" TARGET=_fnew>Ezen a motoron az F1/F3 jelölés azt jelenti hogy 1 és 3 fázisról is mehet? Hajthatom frekiváltóval? Ha nem akkor 1 fázisnál segédkondi kell?
Köszönöm!

svejk

Nem lehetsz már annyira amatőr :) hogy ne ismerd fel hogy ennek szénkefés motornak kell lennie, mivel 50Hz-en a szinkron fordulat 3000, így nem pöröghet 8000-et csak ha kefés motor.

s5f8tmfv3

De lehetek :) be is bizonyítom, kérdezek még:
Ha ez egy univerzális soros motor akkor mit jelent az F1/F3? (ez húzott be a csőbe)

s5f8tmfv3

svejk

Nem tudom:(
Az S a működési idő de az nincs kitöltve.

svejk

Akkor kérdezd az eladót, valamint kérd meg vegye le a fedelet a hátuljáról és számoljon be róla mit lát :)

000000000

Hogy is van ez?? miért nem lehetne 8000fordulatu moci? Az én Hammer gyártmányu asztalos marógépemen 1,5-3-6-ezres fordulatu motor van+fék,egy mezei 3 állásu kapcsolóval...akkor az milyen moci(230v-2,2kw)és tuti nem szénkefés-);

svejk

Egy kétpólusú aszinkron motor fordulatszáma a működési elvéből adódóan  2800-3000 közt van 50Hz esetén.
A Tiéd vagy szénkefés, vagy mechanikus áttétel van benne, vagy frekvenciaváltó.
Írj egy típust vagy linkelj a gépedről valami leírást.