Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

keri

Köszönöm a kimerítő választ!

Mekkora fordulattal lehet hajtani a sima ZZ-s csapágyat?

Szalai György

Ha már ilyen vékonyat vettél, akkor talán a minél magasabb fordulatszámra és inkább kisebb szerszámátmérőre törekszel.
12mm átmérőjű tengelyre, kevés munkaórára, mélyhornyú golyós csapágyból a 12/18/4mm méretű 6701 a leg pergősebb.
Hosszabb távon életképes a ferde hatásvonalú O elrendezésű csapágyazás, a 30 fokos, 12/28/8 méretű 7001-ekkel. Ha a csapágy helyét nem tudod nagy pontossággal elkészíteni, akkor szerintem hiába vennél különleges futáspontosságú csapágyat, pedig az kevésbé melegedne.

Mélyhornyú kerámia csapágytól szerintem alkalmasabb és olcsóbb az acél, ferde hatásvonalú. Abból is létezik jobb, (TK-) a nagyon magas fordulatokhoz.

http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=1434400110" TARGET=_fnew>(Ha türelmes vagy, vadászhatsz is.)

jv7pu3a5p

30e. Legalábbis a katalógusból ezt nézte ki a csapágy boltba a srác. De azt mondták van ennek egy komolyabb testvére is, de arra már nem kérdeztem rá.

000000000

Én az ER11est 8mm-es tengellyel hajtom 27-ezerrel is, ventilátoros hűtéssel.
15-20000 1/min fordulatot szerintem a Tied is kibír. A csapágyházat acélból csináld és órázd ki, amikor átforgatod az esztergában. Van esztergád?

kmajer

Szerintem ha "nadon pontosz" a szár a hozzáíllő
"nadon pontosz" partonokkal amiket készletben
egy ötösért árulnak, akkor tök mindegy.
Nézd meg a katalógusokban ehhez a mérethez tartozó
radiális futáspontosságot 12-es tengelyre SKF mélyhornyú egysoros gcs:
C2 0-9 mikron
normál 3-18 mikron
C3 11-25 mikron

szorosan illeszkedő házba és tengelyre ekkora
fordulatnál C3 a javasolt, hogy ne szoruljon meg.

000000000

Köszi a segítséget! A 6 vastag kivezetésből csak 4 van bekötve, +1 ami testnek tűnik. 2 fekete, 1 kék, 1 barna, és egy zöld sárga. A fekete és a színes párja között az ellenállás kb. 2 ohm. A zöld-sárga semelyikkel nem vezet. Jelent ez valamit?

keri

Igen, a fordulatszám volt a célom vékony szerszámhoz, bár elismerem, hogy azért nem ER11-est vettem 8mm-es szárral, mert nagyobb átmérő is előfordulhat nálam. Szóval univerzális és pontos fortunát szeretnék.

Köszönöm a tanácsokat!

keri

Még nincs, esztergám. Hónap végére ígérték.
Megmunkálás pontosságával részemről nem lesz gond, csak a kínai eszterga is úgy gondolja [#hehe]
Szerintem kezdetnek aluból lesz a háza, azt könnyebb megmunkálni, meg az van itthon, aztán majd kialakul.

keri

Ahogy a mondás tartja, ami nem kínai az hamisítvány.
Az orsóra 15mikronos futáspontosságot adtak meg, és én 50mikron alatt elégedett leszek.

De nem is a csapágyak precizitásában voltak kétségeim, hanem a fordulatszám terén nem tudtam mire számítsak.

kmajer

Határfordulatszámok egys.mélyh.gcs. d,D,B
12,24,6---40000 1/min
12,28,8---38000
12,32,10--32000

ez az egyik fele a feladatnak,
a másik fele a forgás közben termelődő hő:
-120 fok felett kinyírja a csapágyakat
-a hőmérséklet növekedésével az alkatrészek,
mint orsó, csapágy, orsóház méretei is változnak.
Kisméretű szerszámok nem bírják a kalimpáló orsóban:
anyagvastagságuk, valamint a kialakított élszögek miatt. Ebben a esetben a hátraköszörülés csekély mértéke miatt nem csak a szerszám
éle érintkezik az anyaggal.
Mindkét eset sz.töréshez vezet.

Sztem a jót vagy semmit, ha nekiállsz.
Nem a ker forgalomban megtalálható alkatrészekkel
lesz gondod.

keri

Akkor mielőtt saját hibámból tanulnék inkább megkérdezem.

Ha az orsó egyenes, a benne lévő patron pontos, és a csapágy is jól fut. Akkor mit lehet még elrontani, amitől kóvályogni fog az orsó?

Ugye az eszterga még ha gagyi is, azért egy fogásból kört fog esztergálni, így a csapágy nem deformálódik.

Mi az ami nagy hibának számít már?

Az tiszta sor, hogy ha besül a csapágy az nem jó dolog. Ismerem a jelenséget, figyelni fogok erre is.

Szalai György

Ez már jelent.
A zöld-sárgának védővezetőnek kell lennie. Mérd meg a motor estjéhez képest, ha nulla Ohm akkor az.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Precisemotor%e9sKebF5frekivalto/PRECISE-S52HSC.jpg" TARGET=_fnew>Vezetékek színezése és darabszáma egyezik az enyémmel.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Precisemotor%e9sKebF5frekivalto/PRECISE-S52HSCbekotes2.jpg" TARGET=_fnew>A belső bekötése ilyen, csatlakozója nekem nincsen, de a vezetékszínezés adhat támpontot.
Délután írok még, mert mennem kell hasznot hajtani.

000000000

Hello!Azt megtudná mondani valaki nekem,hogy melyik szerszámmal mit lehet csinálni?Tegnap vettem egy kis kézi gravírozót(130watt) és ahoz kaptam egy ilyen gömbfejű marót és egy olyan marót aminek a feje úgy néz ki,mint egy facsavar(menet van rajta)Ezek mire jók?Ezeknek a gravírozóknak nincsen akkora hangjuk,mint egy flexnek,mert nekem  nem úgy tűnik mintha 30ezret forogna, vagy ennyit csalna a hangjuk?

000000000

A "facsavar" végü nem véletlen a polirozó korongocskákhoz való? Olyan szokott lenni, hogy egy szár, végen egy durva menet és egy vál annak a végén... Arra rá kell tekerni a filc korongokat...
A gömbvégüvel pl. üveget lehet gravírozni...

keri

A flex sem hangos, csak van benne egy lassító áttétel, annak a fogaskereke zörög.
Meg azért a flex 500Wtól indul, még jó hogy hangosabb.

Szóval pörög az 30ezret, de ezt a kicsi átmérőknek köszönheti.

A facsavaros fejre filcet kell rakni polírozáshoz.

A hozzá adott marók nem tudom mire jók, mert igazán egy anyagra sem megfelelők.
Se fa, se fém, se műanyagot nem sikerült megmunkálni. Még az aluban is kiment az élük, a fát égetik, ha feltekered a fordulatszámot, ha letekered akkor meg lefullad.
Végül is fára szűk tartományban lehetett használni a három élű szármarót.

A köszörű és vágó cuccok, viszonylag használhatóak pl precíz fúró élezésre, csak gyorsan kopnak. A gyémántporos fejekkel üveget lehet egész jól gravírozni.

CNC-re viszont kell valamilyen keményfém szerszám, azzal egész jól üzemel.
pl. NYÁK lemezre, üvegre a chipbrakeres marószár, alura fára 1-2 élű éles szár egész jól használható. Esetleg még a gravírozótű amit érdemes beszerezni de azt csak CNC-hez.