Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Amit leírtál annál pontosabb mérés nem is kell, főleg ha két műszerrel egyszerre mérsz.
Ezt nevezik ugye négyvezetékes mérésnek.
Én csak egyszerűen áramgenerátorba kapcsolom a tápegységem, beállítok 1 vagy 10 A-t és már olvasom is számolgatás nélkül az ellenállás értékét a feszültségmérő millivolt állásában.

svejk

Egyébként abból az áramkörből én sem tudom kihámozni hogy lenne fordulatszám stabilizáló hatása, inkább valószínű az amit már alant említettél, hogy lágyindító.

Ha már ennyit dolgozott azzal a motorral akkor inkább szerelni kellene rá egy tachot, vagy valamilyen jeladót és akkor már jól használható a  http://www.classiccmp.org/rtellason/chipdata/tda1085.pdf" TARGET=_fnew>TDA1085.  
Kedvelt IC volt a 10-20 éves mosógépekben, és ez még beszerezhető.  
Én trafót hajtottam meg vele...

Szalai György

Ha eléggé nagy áramú és eléggé pontos a konstans áramgenerátorod, akkor könnyű dolgod van.
Nekem nincs műszer pontosságú generátorom, de van műszer pontosságú Amper és Voltmérőm. Falura megteszi. Nem gyakran kell ilyesmivel foglalkoznom.

svejk

Csak mert írogatni van kedvem...
Mivel univerzális motor, megy egyenről is.
Ha nem kell irányváltás mehet akár DCszervo szabályozóval is.
(a Gecko 80 V-ig jó az A300 feljebb is)  
Volt már rá példa itt a fórumban.
Persze oda is kell visszacsatoló elem, speciel egy encoder. Ebben az esetben mint step bemenetű főorsót lehetne konfigurálni a Mach-ben.
Kényelmes, G-kódbelei fordulatvezérléssel.
Tessék kreatívnak lenni, és kísérletezgetni...

Szalai György

A több tízezres fordulatszám tartományra a tachométer generátort is több tízezresért adják. Gondolom.
Ebben a tartományban talán, könnyen vágható kevés (10-20) résű tárcsa, villás optokapu, jeluniformizálás és integrálás útján lehetne fordulatszám arányos, analóg jelhez jutni. Igaz így forgásirány váltáskor nem fordul a visszacsatoló jel polaritása, (Mint rendes kis tachométernél fordulna.) de egyirányú marómotor úgysem vált forgásirányt.

000000000

Bocsi, de csak írogatási kedvből ne biztassál senkit szakszerűtlenségre, +-128 bites hibatárolós szervóval egy ilyen főorsó motort (de még igazi szervómotort is) hajtani életveszélyes (állandó szerszámtörés kokázatával jár)! Arról nem is beszélve, ha csak sebesség szabályzás kell, nagy kár lenne egy plussz lengő kört, a pozíció hurkot is bevonni.

svejk

Ne csak igazi egyenáramú tacho-ban gondolkodj.
Sok esetben csak egy forgó mágnes meg egy tekercs, és nem is a feszültséget hanem a frekvenciáját figyelik.

svejk

svejk

De a kis hibatárolóban igazad lehet, tehát ezek kilőve.

Szalai György

Hogyan lesz a frekvenciafigyelésből analóg visszacsatoló jel a motorvezérlő számára? Nem úgy-e, hogy a feszültségcsúcsokat detektálják, ezek alapján egyenlő hosszúságú impulzusokat képeznek, és az egymást fordulatarányosan követő egyenlő hosszúságú impulzusokat integrálják.
Van olyan felépítésű áramkör, ami közvetlenül a figyelő tekercsben generálódó, fordulatszám arányos frekvencia alapján képes szabályozni a motor átlagáramát?
A forgó mágnes tengelyre rögzítése, házilagos kivitelezésben, tízezer feletti percenkénti fordulatszámra, szerintem nem kivitelezhető. (Bár fanatikusok mindég vannak.) Ezért gondolom megvalósíthatóbbnak az optikai érzékelést. Feszültségcsúcsok helyett is egyszerűbbnek látszik az éleket detektálni.

svejk

Én nem mondtam hogy analóg lesz.
Ki tudja milyen gyártó milyen jelet szeretne?
Csak mint lehetőség az is megoldás lehet.
A Precise-ben mágnes sincs, legalább is nem permanens.
A gyártó mérnökei néha furmányos, egyedi dolgokat találnak ki. Pl NE555-el bázis meghajtóáramkör (szintén precise)

Az opto persze hogy egyszerűbb de pl. érzékeny a szennyeződésre.

s7manbs8

Olyanra nem gondoltatok még, hogy magát az átmenő fény osszuk le frekiben ? Elküldjük a Jupiterig....
Nem jó, bocsi az encoderen nem kell annyi rés, úgyis csak az arányok számítanak, mindegy ha 10000 a fordulat, csak az a lényeg, hogy az opto le bírja követni. Ha meg kihagy valami vagy koszos, azt némi plusz intelligenciával bíró áramkörrel lehet detektálni és szól a karbantartónak, hogy menjen már takarítani. :)

Szalai György

Tehát, amit a karbontartó beporozott, annak a karbantartó látná a gyümölcsét?
Az optikai érzékelő infra fénye, már így is csak nagy jóindulattal nevezhető fénynek, hiszen nemigen látszik. Ha ezt frekvenciában tovább osztom, még távolabb kerül a látható tartománytól. Ennek fényében nem látom értelmét. Ha csak nem a világűr sötét anyagának előállítása a cél, HobbyCNC körülmények között. A körülmények lassan elég sötétek hozzá. [#bohoc]

keri

Igen, általában a szennyeződést hozzák fel ellene, de MZ gyújtásban még soha nem volt gond ebből, pedig nem tiszta gép.

keri

:D

Visszatérve a komolyabb témákra.
KRESS-gép tengelyére, lehet kapni mágnest, az tuti bírja a 20ezret. Ha analóg vezérlésem lenne, akkor ebből én biza analóg jelet vennék le, nem alakítgatnám.
Ha meg digitális vezérlőm lenne, akkor nyilván az impulzusokat mérném.
Nincs szükség átalakítgatásra, nem mérni akarok csak detektálni valami többé kevésbé arányos jelet.