Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

me3ua0a6

Vettem egy ER11-es szárat. Csalódtam, ugyanis kiderült, hogy csak egy minimális vakfurat van a végén. Erre menetet vágni, vagy menetet fúrni bele számomra lehetetlen. Valami egyéb megoldás a csapágy előfeszítésre?
Gondoltam olyanra, hogy egy darab csövet raknék rá hernyócsavarral. Ez elegendő? Vagy reszeljek hornyot a megfelelő helyre? Főleg gravírozásra lenne használva.

000000000

Pl. csapágyazás után ragasztassz rá 1 menetes csövet, vagy kilágyítod a szár végét és már vághatod is a menetet.

u2ayp7esz

Igen 220v-os kefés AC motorról van szó aminek a műanyag házát átalakítottam alumíniumra és kapót ferde hatásvonalú csapágyat is. A nagy gond jelentkezett ,hogy a csapágy 16.000rpm-et bír de a motor meg túlpörög ezen és nagyon melegszik a csapágy. Ha macerás a fordulat szabályzása  akkor jó lenne egy nyomatékos stabil 15-16.000-es fordulatot elérni valamiféle szabályzóval. Na ez az én gondom

http://cnctar.hobbycnc.hu/Dani/Motor/1.jpg" border=0>        http://cnctar.hobbycnc.hu/Dani/Motor/2.jpg" border=0>

me3ua0a6

Menetes darab ragasztása jó lehet! Kilágyítás nem hiszem, h megoldható itthon nekem.
Köszi az ötletet!

Szalai György

Hű, megnéztem. Sok meló van abban a házban. Szép lett.
http://www.aaroncake.net/circuits/acmotcon.asp" TARGET=_fnew>Ez az egyszerű kapcsolás nekem rokonszenves hozzá.
Maró motornak szerintem nem kell fordulatpontos szabályzás, ezért elégnek tartom a motoráram érzékelésen alapuló visszacsatolást.
Bonyolultabb szerintem felesleges.

Szalai György

Azért a hálózati feszültségre való tekintettel csak óvatosan!
Zárt műanyag doboz, műanyag potméter tengely, szabványos csatlakozók.

u2ayp7esz

Tényleg sok meló van benne, mint marás mint tervezés :-)
A kapcs. rajzot köszönöm... majd letesztelem ha összegyűlik a hozzávaló alkatrész.

Szalai György

Na, még egy gondolat.
Kéne még elé egy zavarszűrős biztosítékos hálózati kapcsoló, meg a dobozba árnyékolás, mert tele fogja szemetelni a környezetét elektromos zajjal. A motor meg a szabályzó közé árnyékolt kábel.

Motoros

De azért menetet is vághatsz bele ha nagyon akarsz:) Ugyanis ezek a befogószárak nem átedzettek hanem kéregedzettek, tehát még csak ki sem kell lágyítani (ami egyébként sem egyszerű)
A 8mm-es szárba pl M5 menet készíthető. Arra figyelni kell hogy azért ez a belső rész is elég szívós. Ha ragaszkodsz a szabványos magmérethez akkor ugyancsak beletörhet a menetfúród :((  
Tehát pl M5 esetében nyugodtan fúrd fel 4.4 esetleg 4.5 mm-re. Oldalanként marad 2 tized, de csapágyfeszítésre ez is éppen elégséges, sőőt. A fúrásnál és a menetfúrásnál légy óvatos ...éles fúró és éles menetfúró. Be is edződhet, és akkor annyi.
Egyébként sokkal szebb járása lesz a csapágynak ha nem fix feszítést használsz hanem a már többször kitárgyalt "rugólemezt" (nem jut eszembe a rendes neve). Ebben az esetben megspórolod a menetfúrást, mert egy 8-as belső méretű gyűrű is megteszi amit oldalsó imbusszal rögzítesz.

Szalai György

Könnyebb lenne M menet helyett, finomabb x1-et vágni bele?
(Az jobban is passzolna a felhasználás jellegéhez.)

Motoros

Igen, de azM5 emelkedése is csak 0.8mm vagy a finommenet M5 az 0.5 emelkedésű,de a menetfúró itt ritkaság számba megy.

me3ua0a6

Rúgó megnyerte tetszésemet!
Fix cső-darabnál maradok. Eddig arra gondoltam, hogy ragasztom, és menetet vágok rá, de a rugóalátétre, azaz hézagolórugóra nem gondoltam :)
Megkönnyíti a helyzetet!

000000000

Ha megnéznél egy régebbi videómagnó fejdob csapágy összeállítását, akkor okosabb lennél!
Ott egy rugólemez van rászorítva a csapágyra és egy hüvellyel rögzítve a tengelyen. A hüvely rászorítva a lemezre és állandó rugalmas feszítést ad a csapágyaknak. Nézz meg egyet!

me3ua0a6

Léptetőmotorokban is ilyen van. Csak egyszerűen nem jutott eszembe, hogy ilyent alkalmazzak. :) Köszönöm!

eivmhrm04

Én is használtam hasonló motort,és egy állitható toroid trafóval szabályoztam.Soha nem volt semmi gondom vele