Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Vízhűtésű főorsó üzemeltetőket kérdezném, milyen keringető szivattyút érdemes használni?
Sikerült üzembe helyezni egy PRECISE SC53-at, viszont gondom van a hűtéssel.

Szalai György

Szerszámgép hűtőemulzió keringtető szivattyúja illik hozzá a legjobban. Kicsit még az is túl sokat szállít, de bevált.
Jó volt még a dializátor gép perisztaltikus szivattyúja, bontásból. Az is akkora átfolyó átmérő és kevesebbet szállít. Annál a baj a szilikon cső elhasználódással van. De sok óra működés után.
Még próbálom majd a kicsi fogaskerék szivattyút, léptető motorral hajtva. Annak is jónak kell lennie.
Mivel hűtöd vissza a folyadékot?

keri

Valami Grundfos keringető szivattyú nem lenne célszerűbb? Az örök élet +2év, valamint egy komplett ház fűtéskeringetését is meg tudja oldani, tehát ide is jó lehet.

PSoft

Igaz,hogy nem PRECISE-főorsó,de....
Nálam a CO-lézercsövek hűtővízkeringtetésére nagyon jól beválltak a "kerti szökőkút"-merülőszivattyúk.
Egyszerű a "telepítése",rádugod a nyomótömlőt,és már mehet is a víz alá.
Ha kell,egy mozdulattal ki lehet emelni a tartályból.
Kb. másfél méter magasra fel tudja emelni a vizet,ami nálam elég.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Lasergep/cs%f6hut%e9s1.JPG" border=0>

A víznyomás "áramlás" érzékeléséről(ami a lézernél elengedhetetlen),egy mosógép nyomáskapcsoló gondoskodik.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Lasergep/cs%f6h%fct%e9s.JPG" border=0>

000000000

Lézernek elég az a szivatyú de a precise föorsónak az édeskevés.
Nekem egy centrifugál savszivatyú van rajta de ez sem elég mert a kis csöveken nem képes elég folyadék mennyiséget átnyomi.
Legalább 1 bár nyomás nem árt a precise orsóhoz hogy meglegyen a megfelelő hűtöközeg mennyiség.
Hőcserélönek pedig bontott autó fűtő höcserélő teljesen ideális mint méterben mint felületben.

Szalai György

Hőszivattyú nélküli, passzív hűtéssel, („bontott autó fűtő höcserélő”) hogyan sikerül neked az optimális 25C fokon tartani a motort, mikor a környezet nyáron ezt jóval meghaladja? Menyi szokott lenni a motor hőmérsékleted?

000000000

Úgy sikerült hogy nem érdekel hogy optimális 25C fok legyen.
(kézmeleg így hogy a szivatyú keveset nyom)
Mellesleg nem mértem a motor hőfokát, de nem is értem minek ez ennyire alacsony hőhokon tartani.
A hátsó csapágyház nincs fixen rögzitve benne, tehát számoltak a hőtágulással.
A ventillátor ami a hőcserélőben van 6m3 levegőt mozgat meg 1 perc alatt.

000000000

Ha ennyire rettegsz hogy 25 fok fölé megy a precise akkor van egy felesleges rittal szekrény klimám 500wattos.
Most néztem nettó 395701.2Huf, és ez nem a sorszáma  [#wow1]
Még mindig elenálhatatlan vágyat érzel a 25 fok tartása iránt akkor a netó ár felébe megvállok tőle, de azt hiszem ez nem fog fenyegetni. [#hehe]

Szalai György

Ha a környező levegő 30C fokos, akkor nem tudod passzív módszerrel 30C közelébe visszahűteni a motort akár hány m3 30C fokos levegőt hajt át a ventillátorod a hűtőlamellák között. A motor legalább 50C fokra melegszik. Akár egyszerű párologtatásos hőelvonással már sikerülhet.
Ezzel szemben „Das Kühlmittel im Behälter darf nie kälter als 18C am Spindelausritt nicht höher als 36C sein. Die optimale Betriemstemperatur liegt bei 25C.” Vagyis „A hűtőfolyadék a tartályban soha nem lehet hidegebb, mint 18C, az orsó munkahőmérséklete nem magasabb, mint 36C. Az optimális működési hőmérséklet a 25C.”

A baj a kicsi szállítási teljesítményű és kis nyomású szivattyúval, hogy ha a hőleadó felület távol van a hőforrástól, (Több méter.) akkor a kicsi teljesítmény miatt a keringés nagyon lelassul. A hővezető csőhossz egy helyhez kötött CO lézercső esetében akár 1-2 méter körülire is csökkenthető, nem mozog és az átmérő lehet akár 10mm. Ezzel szemben egy 1x1m munkaterű gravírozónál 6m alá nem nagyon rövidíthető, az átmérőnek is bele kell férnie az energialáncba, a Precise motor átfolyó átmérője pedig csak 3mm.

Nem rettegek, de szeretném minél hosszabb ideig minél kisebb kopással használni, ezért törekszem az optimum közelében maradni.
Ez a motor nekem nagyon költséges dolog hobbyra még használtan is. Nálam soha sem fogja megtermelni a vételárát, nem remélem, hogy valaha is lesz nekem még egy, ha ez elhasználódik. Még egy belevaló új csapágy garnitúrát sem tudnék megfizetni. Az általa nyújtott futáspontosságot és fordulatszámot házilag épített megoldással, tartósan lehetetlen megközelíteni, aprólékos díszítő munkához viszont ez elengedhetetlen. Ezért vigyázok rá és próbálok megtenni mindent, hogy a lehető leg hosszabb életű lehessen, ha már egyszer sok munkaórát, komoly pénzt szántam a megvásárlására.  
Eddig úgy áll a helyzet, hogy a HD áttételes AC servok, precíziós golyósorsók és lineáris vezetékek között nagyon mesze ez a legköltségesebb alkatrészem.
Ha találnék egy számomra is könnyen megfizethető forrást, talán nem tartanám ekkora becsben az egyetlen nehezen megszerzett Precise motoromat.

Magam is hiszem, hogy az ötszáz Wattos klímád 197 850,5Ft áron soha nem lesz az enyém, mert az 1kW-os Precise motor által termelt max. 300W hőt kivezetni és átpumpálni a levegőbe ennek majdnem a tizedéből is megoldhatónak tartom. Akár egy C fokon belüli hőfoktartással is, igaz, rosszabb hatásfokkal.

000000000

Úgy vagyok vele hogy nekem ez a precise SC52 orsó volt a legolcsóbb alkatrész(10000ft), de ez sem az orsó ára hanem a bele való parton-é.
Van egy alternativ megoldás kösed rá a vizvezeték hálózatra, ez általában 10-14C fok, tehát ezt még melegitened kell az elfolyó viz meg mehet a csatornába.

svejk

Gondolom szerencsétlen fritz azt akarta írni hogy a motorba belépő folyadék hőmérséklete nem lehet alacsonyabb 18 foknál...csak ha már precizek akarunk lenni :)
Egyébként alaposan túl van ez misztifikálva szerintem,(tudod én már láttam a belsejét :)) és Te erre még dobsz egy lapáttal.
Eleve a Te használt orsódról nem is tudsz semmit, hogy most milyen stádiumban van...

Szalai György

Nekem, ennek épp a tizenkétszeresébe került és most sem tudok olcsóbb jó állapotút. Te melyik bolygón élsz?
Átköltöznék.

000000000

Ugyan azon a bolygón mint te is. [#wave]
Csak az a nem mindegy hogy milyen ismeretségi köre van az embernek.
Azt az orsót egy köszönömért kaptam csak partont kellet hozzá szereznem.

robroy007

nekünk a főorsón van egy kicsi hűtő gépezet

egy sima háztartási hűtőgép kompresszor, kondenzátor egy 5 literes bödön benne csőspirál a hűtéshez valamint egy kicsi szivattyúcska a csövek 6mm-es majdnem olyan mint a pneumatika cső csak feketében a vízáramlás kb olyan mint egy enyhén kinyitott vízcsap

a vezérlő (sima hűtős digi thermosztát) 18-25°C között tartja a vizet 20°C a beállított érték

én azt mondom sokkal többet számít a helyes bemelegítés a csapágyazásnak mint az óriási hűtés, ugyanis ha van vízáramlás a keletkezett hőt elviszi még akkor is ha nem hatékonyan  
a rossz bemelegítés vagy annak hiánya, hirtelen sokkolhatja a csapágyakat amit nem biztos kibír röhögés nélkül

nálunk kb 4 mm csővezeték van oda és ugyan ennyi vissza, folyamatos üzem esetén nem érezhető különösebb hőfok változás ennek a legfontosabb oka talán a főorsó belsejében lévő viszonylagosan kicsi hőátadó felület

a főorsó hőteljesítményét nem biztos, hogy teljes mértékben a hűtő rendszeren keresztül kell elvezetni mert sokat leadhat maga a palást is leginkább a  hűtés a csapágyakat védi

Szalai György

Ha Te láttad a belsejét, akkor én is, hiszen közkincsé tetted a képeket.
A stádiumról, a csapágyakban zajló folyamatokról, minden felpörgéskor pontos jelentést tesz a rezonanciamentes futás. Hangja szinte nincsen 55000 n/min fordulaton sem. Ezt csak jó állapot tudja produkálni. Ha a csapágy futópálya és golyó kopott volna vagy sérült, jellegzetesen rezonálna.
De nem teszi. Futhat még egy pár kört, ha gondosan kezelem.