Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

keri

Ja, az lehet. Nekem a vázam gyengébb.

Farkas Ádám

Léptetőmotor min főorsó [#beka2] 6000 rpm azaz másodpercenként száz fordulat...
http://www.youtube.com/watch?v=7CwTgQgRZ9I" TARGET=_fnew>VIDEO

bvadkrcds

Szia!
Van sebesség… 5 perc után nem melegszik nagyon?

Farkas Ádám

na jó nehogy komolyan vegyétek, nem főorsó lesz belőle [#bohoc]

bvadkrcds

Azért kérdeztem, hogy nem melegszik-e. Tartós használatra nem jó… De nem akartam mondani semmit… Szervóból inkább…  

frob

Szervóból mekkora kell, gondolom oda is illik 400-500W os minimum?

000000000

Erre határozottan azt lehet mondani hogy "attól függ"
Mit akarsz vele munkálni? Mi a legnagyobb maró amit használnál, max fogásmélység, max fordulat (ami persze anyagfüggö is) stb stb... Ha a fordulatszámot növelned kell - mert pl. lassú a motor - akkor megint más a helyzet, mert csökken a nyomaték...

jv7pu3a5p

Háát nem. Jelenleg egy 200W mavilor van erre a célra. Tibor45 kiszámolta már egy párszor a szükséges teljesítményt, ami nem sok. :)
Tapasztaltam, mértem is alu marás közben.  
A kressnek 10e fordulaton, majdnem két újjal megfogod a forgórészét, olyan gyenge. De gond nélkül szántott a 6os maró 1mm mélyen és teljes fogásszélességben az aluban.  

frob

az E11 es be nagyon nagy marók nem férnek bele, természetesen nyák, műanyag, alu a cél, kompromisszumok mindenekfelett azt értem  hogy ha van 5-10kw os megmunkáló motorom akkor én vagyok a király, na de ahhoz már gép kell ami elbírja.
Szóval ha 1-2mm mélységben tudok marni, mondjuk a tempókat sem tudom megsaccolni hirtelen mi is kell, de azért egy tenyérnyi nyák kimarása ne tartson fél óráig... max 3-5 perc, mechanika elvileg bírni fogja.. tehát a pár 100W os szervó jó lehet áttétellel.. vagy marad a kress

me3ua0a6

Nekem ER11-es száram van, kb 100W-os szervóval, ami kapott egy 4:1 arányú gyorsító áttételt Vbody-nak köszönhetően.
Ezzel dolgozok jelenleg mindenben. Van itthon 1/8"-os és 6-os patronom hozzá. (6-ost még nem használtam)
Alut eddig csak kéttized mélyen mertem marni, de azt viszi ezres előtolással is.
Gravírhoz még gyorsítani kellene a fordulatszámon, de onnantól minden szupi lesz azzal is.
6-os maróval már lehet hogy kevés lesz a motor ereje.
Azt hiszem, hogy ER11-be max 8 v. 9mm-es szár megy bele.

000000000

me3ua0a6

bvadkrcds

Egy táblázatot kéne csinálni... kb. mekkora motor szükséges bizonyos dolgokhoz...

Motor típus:                    Teljesítmény:      Fordulat:               Maró:     Mélység:        
AC Servo (Mavilor)        200W                 10.000rpm          6mm       1mm

000000000

me3ua0a6

Anyagminőség?
Túlságosan brutál táblázat lenne az ...