Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

me3ua0a6

Grat! Várjuk a tapasztalatokat! Jól néz ki!

besirkyjh

Nagyon várom azt is , de ha van bevált szabályzod azt is szivesen venném .

x4rhew5r3

Én meg pont most csináltam egy full-hidas sebesség szabályzást tárgyforgatóhoz, de végül is főorsóhoz is használható.
DC szervót alakítottam át egy kicsit...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/SpeedControl/DSC01051.JPG" border=0>

Egy másik verzióban tachos motor és AMC analog vezérlőből is összeraktam egyet, de a digitális vezérlő enkóderes motorral sokkal jobb lett.  

000000000

Szia Zoli!  
A Fet-ek száma itt közömbös, eggyel is olyan jó, mint 4-el, sőt jobb lehet! A lényeg a motor jelleggörbében van, és hogy alkalmazol-e valamilyen sebesség visszacsatolást.

000000000

Gratulálok, szép munka, Tőled már megszoktuk!:)
Egy apró észrevételem van, picit nagy ez a DC motor ide, hiszen tudod, alig van forgácsolási teljesítmény egy hegyes gravírtűnél, a 150 W erősen túlméretezett motor. Ha már célfortunát csinálsz, akkor kisebb is elég, legyen még optimálisabb.

s7manbs8

Ezzel a kisebb motorral kapcsolatban az jutott eszembe, hogy ezek a nagyon olcsó kis motorok is azért vannak "elcseszve", hogy hiába lenne elég az elektromos teljesítményük, de a mechanikai rész igénytelensége (műanyag csapágyház, stb.) miatt nem lehet használni. Hiába fogod be a motort, akkora elhajlások vannak a szerszám munkavégző felületén, hogy nem jó.

000000000

Kis motorra forgácsoló szerszám erő terhelést nem illik "rákényszeríteni", nem főorsó minőségű, csapágyazású a legjobb minőségű kis méretű motor sem. A motor lehetőleg "csak" nyomatékot érezzen a forgácsolás alatt ilyenkor, azaz az erőket más csapágyrendszer vagy tengely vegye fel a konstrukcióban.

s7manbs8

besirkyjh

Szia  

Ááá nagyon az elején vagyok , van annyi kapcsolásom mint a nyü de idöm kevés rá ezért nem igazán akarodzik ki probálni egy csomot .
Egy sima 24V talán 50W-os szénkefés motort hajtottam de leheletre megált kis fordulaton és semmi vissza csatolás még .Muszály leszek valamit kitalálni mert az esztergát meg egy EC-670-el fogom hajtani ( müszerész eszterga 500-as ).Oda viszont kell fesz és amper is böven és ott lessz vissza csatolás is .

Más : mire a maroszárhoz ér az a 150W már csak 30 - 40 és az nem is olyan sok .Majd holnap a probára kiváncsi vagyok .
Az biztos ha munka közben tudom a kedvenc AC-DC számomat halgatni akkor én is fogom használni a DC motort föorsonak.

besirkyjh

Ebben abszolult eggyetértünk , lényegesen megnöveli a hajto motor életét nem beszélve a föorso csapágyazás lehetöségeiröl .

Perselyes motorok nem alkalmasak csak picike fordulatokra hosszutávon az meg nem föorso fordulat .

PSoft

Szia!

Igen,lehet hozzá venni,rendelni.
Legutóbb pld. 3mm-est vettem.

PSoft

Mégvalami...
Egyszerű kialakítása miatt,legyártani(gyártatni)sem ördőngősség.

000000000

Klasszul megcsináltad. Az encoderes főorsó szabályzásnál mivel adod neki a frekit? PC-ről?

x4rhew5r3

Potméter a fordulat állítására, egy-egy kapcsoló a ki/be, illetve a forgás irányra.
Ez nem CNC-s géphez készült.

besirkyjh

Szia Bodi  

Azt hittem már szunyálsz .
Ha már itt vagy , még egy kérdés : 220 környékén elég béna vagyok és ha jol emlékszem irtad valahol hogy a flexböl átalakitott fortunádat egyenröl hajtod az érdekelne hogy hogy ( rajzold ha azt akarod hogy meg is értsem ) , jo lessz holnap is .

Köszi.