Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Hello Mindenki!
Azon is érdemes elgondolkozni még, hogy egy
forgácsolási optimum minimum 3 változós nagyon
bonyolult függvényrendszer. A vágósebesség
(fordulatszám) csak egy paraméter, az előtolás,
fogásmélység, szerszámélszögek ugyanilyen
fontosak. Ezért aztán 30-40 e. 1/min fölé menni minden áron nem érdemes, ha ezt a többi
paraméterrel kompenzálni tudom, és létrehozom
a még minimálisan szükséges fordulatszámhoz
szükséges többi változtatást.
Baluval pedig vitatkoznék azzal kapcsolatban,
hogy egy kefenélküli motor nagyságrendekkel
jobb hatásfokú lenne. A nagyságrend az
10-szeres szorzótényező!! 100W alatt nem jobb, sőt sokszor rosszabb egy kefenélküli motor
hatásfoka. Nem véletlen, hogy a mai napig
neves szervomotor gyártók továbbra is
gyártanak kefés motorokat is mivel néhány
paraméterükben ezek verhetetlen és nélkülözhetetlen technológiák.
Üdv. Mindenkinek! Tibor45

bmejdz9nu

Szerintem önmagában a motor nem fog túlmelegedni.
A repülő modelleknék nem mindíg van szellőzése és így nincs bitosítva a levegő járata. Aerodinamikailag  nem teljesen lenne jó ha ott keveregne a levegő.  
Hatásfokra 90-95%-ot írnak nem tudom ez mit jelent...
A tegelyt és toldót szerintem úgy kell csinálni minnél rövídebb legyen a kapcsolat.  

Akár a szerszám szárának levágásával is lehet csökkenteni !!!!

Egy gravírtűnél ez egészen minimális is lehet...

Erő és fordulat: hát igen, egy légcsavar iszonyú terhelés tud lenni... messze nem lesz ennyi terhelés maráskor... a fordulat jóval magasabb lesz.
Szerintem ezekkel a motorokkal, jó motorválasztás esetén és jó konstrukcióval nem lehetetlen 60-100e fordulat...

Élettartam: van két csapágy - jó fordul is rendesen - de csak nem vajból vannak... ha elbír egy repülőt...

000000000

Szia Motoros !
Ha még érdekel, szívesen leírom, hogy is működik a brushless motor. Mivel nem tartalmaz keféket, ami kapcsolgatná az áramot, ezt külön kell megoldani. Erre való az úgynevezett szabályzó, ami tartalmazza a kapcsoló FET -eket. Három kimenete van, használható csillag és delta motorbekötés esetén is. Ha nem felel meg a forgásirány, akkor bármelyik két vezeték felcserélése után az ellenkező irányba forog. Ami érdekes lehet, hogy honnan tudja a szabályzó, hogy mikor kell a másik tekercset kapcsolnia. (Hall érzékelő nélkül) Vizsgálja a vezetéken az átfolyó áramot, ezen ugyanis az önindukció miatt áram tüskék jelennek meg amikor a mágnes elhalad a tekercs előtt.
A kefe nélküli motorok kefés társaiknál jobb hatásfokkal rendelkeznek, nem ritka a 90% fölötti hatásfok. A motoroknál megadnak egy Kv értéket. Ez nem más, mint a Voltonkénti fordulatszám, vagyis hogy 1 Volt feszültségváltozás esetén mennyivel módosul a fordulatszám. Szerintem gravírozáshoz nem szükséges 200W -os motor, de mint érdekesség elmondom, hogy létezik ilyen 12V-os modellmotor 1250W, 1650W teljesítményben is.

bmejdz9nu

Szia Molinari
Ezt a Kv dolgot kifejtenéd egy kicsit.
Hogyan függ ennyíre (pontosan) a feszültségtől?
Álítólag kis fordulatszámon is magas a nyomatékuk ezeknek a mororoknak...?

Motoros

Szia Molinari
Kösz a  hozzáértést, mert itt mindannyian csak tippelgetünk, azért ez elég bravúros dolog, szinte csúcstechnika.
Ekkora helyen ekkora teljesítmény, ilyen fordulat, Ahhoz mit szólsz amit Varsányi Péter ír: hogy elpörögne akár 100 000-ig is?

A 250W-os motort azért választottam mert ez nagyon spéci kivitel http://www.zenn.hu/modelsport/product_info.php?products_id=506" TARGET=_fnew>ITT látható.
Kezdem máris megkedvelni ezt a motorfajtát :-)

bmejdz9nu

Ez a cseh motor.
A dobozon figyeld: Made In...

Ezt a motort a fél világon árulják...  
Az ár is ok. Nem olcsóbb az Angoloknál sem...  
Molinari tényleg ért hozzá...

Motoros, Mit szólsz a szerszám rövidre vágásához.. az ütést minimalizálni lehetne...
Az 1/8" hüvejbe hogy lehetne befogatni a szerszámot?
A motor felé ragasztani? Esteleg femragasztóval  akkor szimmetrikus ...

Motoros

Szia Péter
Na az elhangzottak után hogy döntesz, veszel egy ilyen motort, mert én már meg is rendeltem.
(Ugyanis Péter volt a közvetlen ötletgazda ezügyben. A 3.17-es marót megkaptam-kösz, ezzel fogom a toldót megcsinálni, segédhüvely a boltban nem volt. A gravírtűk készűlnek, email még ma megy
Hali

bmejdz9nu

MDLD 215 brushless motor  
25 Amperes brushless szabályzó
Hogy mit tud egy ilyen motor?

Nézzétek meg a videót:
http://www.zenn.hu/modelsport/shop/video/katana-ep.wmv

Motoros

A motor sajna még nincs nálam ,csütörtökön hozzák, csak a boltban volt egy repcsiből kiszedett azt ott kipróbáltuk, jó csendes.
Rövidre vágni szerintem is érdemes.
A befogás:-- hát ezt még át kell rágni, mindenesetre nagyon cuppos dörzsölt furat kell, a megfogást a marónál én pici M3 imbuszra gondoltam, ha kieggyensúlyozatlanná válik akkor a másik oldalra is kell egy kamu furat benne menet és imbusz, de szerintem ez elhagyható.
A motor felől is imbusz vagy ragasztás.
Ha a két furat egy oldalon van akkor egyfelé nyomja a tengely és a marót, így még valószinűbb hogy egytengelyű lesz a kettő.
Hali

000000000

Sziasztok!

Motoros: én is azt írtam, hogy a kefés hamarabb tönkremegy a súrlódás, stb. miatt.

Ha igazán nagy fordulatszám kell, akkor meg levegővel hajtott motort kellene használni?!
Az aztán igazán gyors, akár több 100000 RPM is lehet, persze ahhoz kell egy kompresszor is.

Motoros

Hú ez egy valóságos Heryer vadászgép

000000000

A Kv érték nem adja meg pontosan a motor fordulatszámát, helyette ahhoz ad iránymutatást, hogy ki tudd választani az általad kívánt fordulatszámhoz és tápfeszültséghez a szükséges motort. Pl. 12V Kv=500 esetén kb. 6000 1/min. ig fog felpörögni a moci. Kisebb fesz. esetén természetesen lassabban, de ez a terheléstől is függ. Egy másik motorral pl. 12V Kv=2500 esetén 30000 1/min. fordulatszámot lehet elérni terheletlenül. Vagy inkább úgy mondom, hogy ha 60000 -rel akarod pörgetni a gravírozót, akkor a nagyobb Kv tartományban kell keresgélni. A hír egyébként igaz, valóban kisebb fordulatszám esetén is sokkal jobban le tudják adni a nyomatékukat kefés társaiknál. Például ezért is érdemes kefe nélküli motort szerelni a modell repülőkre, mert így nincs szükség fölösleges lassító áttételre (hajtómű), ezzel megint nyertünk a hatékonyságon. Egy link a motorok beszerzéséhez: http://www.rcpanda.hu/shop/index.php/cPath/75_93" TARGET=_fnew>Brushless mocik
Vannak egyébként olyan "elvetemültek" is, akik ilyen motorokat saját maguk készítenek.

Motoros

tyutyi hali!
Bocs akkor rosszúl értettem.
Ez a levegős cucc is megérne egy misét. Kristály Árpi ajánlotta a fogorvosi turbinát, talán ez nem is fogyaszt sok levegőt. Nekem van egy kiszolgált turbinám furatköszörű volt valamikor, ennek persze ereje is van.  80 000-t forog de zabálja (zabálta) a levegőt.A csapágyakat kéne cserélni de 70 000+ nyálka lenne a kettő. Ezért szimpi a bruhsless.

Motoros

A #323 Varsányi Péternek lettvolna címezve.

000000000

Szia Molinari!
Úgy látom, nagy szakértője vagy ezen modell
motoroknak. Pár dolgot nem értek világosan,
segítenél ebben:
- szerinted mi ezeknek a motoroknak a korrekt
  megnevezése, túl azon hogy kefenélküliek?
- ha áll a motor (tegyük fel beszorult valami,
  vagy túlterhelés van), akkor hogy is van ez
  az önindukciós érzékelés?
- kb. hány amper egy ilyen motor terhelésnélküli
  áramfelvétele mondjuk 12V 20000 1/min-nél?
- a tekercsekre kapcsolt 3 fázisú jelalakról
  tudsz valamit? (négyszög, trapéz, szinuszoid?)
- indító nyomaték hányszorosa a névlegesnek?
Előre is köszi az infókat.