Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Kis méretű maróknál és gravírozó tűnél a nagy fordulatszám egszerűen kell.  
Ezt csak igen nagy pénzért lehet megkapni...
Ha valaki tud más megoldást pl. áttételel írja meg! Ki vagyunk éhezve a megoldásra...

yuagaci9g

Pepe, mostmar kihozol ma sodrombol!
A videot mar lattuk, tisztaztuk, hogy nem kell nagy teljesitmeny, az apro maroidhoz legalabb szazezer fordulat kell; mutattam!!, automata befogoval, tokkal vonoval.

000000000

helló Tibor!
- "A kefenélküli motorok ma a legkorszerűbb  
hajtástechnikát képviselik, előnyeik  
kétségtelenek, azonban működtetésükhöz  
nagyon komoly, bonyolult, és drága (min.  
félmilliós) elektronikák kellenek a korrekt  
forgó vektormező lekezelésére már pár 100W-nál  
is. Kizárt dolognak tartom, hogy 5 -15 ezer Ft-  
ért ezek a model motor vezérlők ideális  
jelalakkal működtessék a mocikat" írod.

Ezzel a kételkedéssel 5-6 évvel ezelőtt találkoztam amikormég modellboltot üzemeltettem. Bejött hozzám a miskolci egyetemről az egyik adjunktus és kérte, hogy mutassam már meg neki a 70 A-es 3fázisú motorszabályozót,mert hallott róla egyet-mást.
Ő szerinte ugyanis kizárt, hogy 70 A-t tudjon szabályozni, mert amit Ők építenek 100 A-t tud és csak a hűtőbordázata 0,5 négyzet méter.
Nem akorom hosszan ecsetelni, de végül is a haja az égnek állt  (2000. évben).
És Ő is rájött a lényegre: - Ők a félvezetőket kiskereskedelmi forgalomba vették azaz kommersz alkatrészekből dolgoztak és két nagyságrenddel (100) nagyobb volt a belső ellenállásuk mint a modellezős szabályozóban lévőknek. Ugyanis a modellezésben a haditechnikával közel azonos időben jellennek meg a technikai ujdonságok és csak utána kerül ipari alkalmazásra. Medellezőként már a karbon-kevlár kompozitokat alkalmaztuk a 80-as években amikor az iparban aztsem tudták, hogy létezik.
Mit mondjak, abban az évben több szabályzót adtam el az egyetemnek, mint a modellezőknek.

bmejdz9nu

Na...
Én egy jó filmet is megnézek többször...

Szerintem - nehogy kigyere a sodrodból... - a motorgyártásban a fordulat szám emelését korlátozta a szénkefe... Nem volt tovább..
Most tudnak csinálni szénkefe nélkül - (gyors kapcsolási elektronikák, Egyre kisebb mOHm-os Fetek stb...) Ez tehát nem befolyásolja tovább a motorgyártók fejlesztését...  
Tudnak most nagyobb fordulatszámú motorokat gyártani... a dolog mellékterméke!!!, hogy nagyobb forduatszám miatt az erők is növekedtek... Szerintem...
A repülőmodelles videó csak ezt szemlélteti...
Mondom szerintem... szerintem...  de lehet, hogy nem így van...

yuagaci9g

Jo-Jo, nem biztos, hogy elektromosan kell megoldani. ( mondom en, mert a levegost nem ismerem), de amit a bemutato videokon ezzel a kis kezi gravirozoval muvelnek... valahol ott kezdodik a hatasfok. A pontossaga is lenyugozo; alig tobb egy szazad mm-nel az utes, mindezt kenes nelkul ket eves garanciaval, konnyu es csendes,(?) ( Az SCM-tol a reszesedest meg nem kaptam meg)

bmejdz9nu

Gondolj arra Lampas, hogy a PCB CNC gyártók közül senki nem használ levegős motort. Nem jutott eszükbe? Nem hiszem - kézenfekvő...
Láttál egy jó videót - elképzelhető - hogy jó...
De ez a jó marketing is lehet...
Minden fogorvos ezt használja... mármint a levegőst..
Levegős: szerintem akár 300.000-is tudhatnak... de a legkissebb terhelésre nagyon nagyon leesik a fordulat és nagyon szabálytalan lesz...
(Csak a fogorvosra gondoltam és a fúrója hangjára...)
Ja hatásfok?... Hány wattos kompesszor kell hozzá...?
Ponosságot meg mérni kell, mondani olyan könnyű... század, micron, pico mm. zero - Zorro... Money back... csak csomagold be és fizesd ki a postát...vissza útban.

De a szerintem a frekiváltós motor is ezen az elven működik... Nagy teljesítménnyel és a fordulat változtatásához a frekvencia változtatása... akkor ez is szénkefe mentes motor - talán...  
... mert szerintem ez csak az én halovány gondolatom...

A proxxon is egy elimert cég... Gravírozókat is gyárt. Nincs a katalógusában levegős.... Persze a Dreamel-nel se... Kinek van az ismert cégek közül?

000000000

Szia RC!
Sajnos a műszaki életben csodák nincsenek.
Ha jól megfigyeled, én nem FET-ekről írtam,
az manapság a legkevesebb. Maradjunk abban,
hogy egy ilyen model motor és a hozzátartozó
elektronika néhány percig működik,
közben a motor 100 fokra -ra felmelegszik,
eközben leadott X teljesítményt és a végén
lemerül az aksi. Ezt a rendszert erre tervezték,
erre kiváló. A CNC sajnos egy másik történet.

000000000

Helló Tibor!
A hozzászólásodból pedig úgy tünik a szabályzókról írsz!
- "A kefenélküli motorok ma a legkorszerűbb  
hajtástechnikát képviselik, előnyeik  
kétségtelenek, azonban működtetésükhöz  
nagyon komoly, bonyolult, és drága (min.  
félmilliós) elektronikák kellenek a korrekt  
forgó vektormező lekezelésére már pár 100W-nál  
is. Kizárt dolognak tartom, hogy 5 -15 ezer Ft-  
ért ezek a model motor vezérlők ideális  
jelalakkal működtessék a mocikat."
Én is elsősorban a szabályozókkal kapcsolatban megtapasztalt szituációról írtam.

bmejdz9nu

Igazad van. Várható a melegedés...

A frekiváltós CNC 60.000 rpm-es HF motorok is vízhűtésesek....
A szomszédomnak (van egy ilyenje - 300m-re lakik) árát ne kérdezd...
Az Ebay-on múltkor "csak" pár ezer dollár volt használtan...
Persze széria benne a hidralikus szerszámcserélő befogatás...
Ez nem hobby kategória...
Jön velem a talira - ma beszéltük meg - ha rádumálom talán elhozza... Frekiváltója még nincs hozzá, de így is szép látvány...

Tehát ha a hő probléma jön az egy következő lépés...
Vízzel, levegővel vagy nem viccelek Peltier elemmel... hűteni kell. De ezt majd meglátjuk...
Motoros már javában a témán van...

Ha majd megrendezzük az első Magyar fordulatszám versenyt...

000000000

Helló Tibor!
Még annyit, hogy akkor az egyetemen tesztelték a szabályozót és a 70 A-es külső hűtés nélkül (ventillátor nélkül) is folyamatosan tudott működni korlátlan ideig.

bmejdz9nu

Mi az a félmilliós elektronika?
Minden annyit ér amennyiért el lehet adni.
Igen el lehet ezeket adni... Annak akinek pénzt hoz.
Ha kevés készül egy elektronikából a fejlesztési költségek miatt drága.
Lásd ürrepülőgép vezérlés...
Látom magam előtt a Nasa számláját: 1db kilövő vezérlő=xx.xxx.xxx USD... + Tax.

Lehet, hogy mint precíz ipari szervo hajtást meg kell fizetni... de itt egyszerübb a dolog... csak pörgetni kell, hogy hányat fordul... nem annyira kritikus... mint egy CNC szervonál...
Bizos hogy nem a legspeckóbb vezérlők ezek..
Lásd Balu bejegyzését: Nr.354 - elég régi cikk azóta csak jobb lett a helyzet.

000000000

"Láttál" Te már 70 A-t folyamatosan?:)
P=I*I*R. Egy nagyon jó FET bekapcsolt
állapotban 0.005 Ohm, ebből a 3 fázis
miatt minimum 2 mindig működik.
Így P=70*70*0.005*2=49W hő keletkezik!!
Mindez egy negyed gyufásdobozban, hűtés nélkül???

000000000

Helló Péter!
A félmilliós elektronikát nem én állítom, hát én is ezért vitázom Tiborral.

000000000

A modell piacon a jobb szabályozókban Rb=0,0008 Ohm

bmejdz9nu

ja... össze vissza írok - akkor nem cimzek...
Elnézést...