Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

Amíg itt az elméleti vita folyik, addig szerintem motoros barátunk gyakorlatban bebizonyítja, hogy ki lehet hozni ebből valamit! Ahogy ismerem nincs lehetetlen számára! :)
Üdv!
Balu

4mjnxdwuu

Sziasztok.
Nem vagyok szakmabeli a modellezésben, nem is akarok belepofáccani, csak azt kérdezném, milyen hosszú kábelekkel vannak ezek bekötve? Illetve abba a nagyon kis vezérlőbe, milyen félvezető blokkok, illetve modulok vannak? Vagy csak mormál lábas, vagy felületszerelt? mert ugye azokból is lehet, csak tartósan nyákon 70A-t még nem láttam, kicsit széles sávok kellenének, az meg már nem olyan kicsi.  
Nem kötöszködésnek szántam, de érdekel.

Messer

Szia Tibor45!
A CNC gépekhez használt főorsó motorok működési elvükben megegyeznek a BL. modellmotorokkal,  
csak más feszültséghez vannak méretezve. Hűtésüket általában vízkeringetéssel oldják meg.  
Éppen úgy ahogyan pl. a Lehner modelmotorokon, amiket direkt motorcsónakmodellekhez is gyártanak.
A Lehnernél van 3KW-os moci 10mm-es tengellyel , vízhűtéssel. Kb 50 ezret pörög.
Vettem tőlük 200 Wattos mocit ami 85 ezret pörög. A moci + szabályzó kijött 40 000 forintból.
Mégsem használom CNC-hez, mert közben az eBay-en vettem egy Precise gyártmányú automata
szerszámcserés 1,1 KW-os 60 ezret pörgő mocit és egy hozzá passzoló hajtáselektronikát 400 ojróért.
Barátom kérésére ezt megismételtem. Majd sikerült venni egy 11KW-os Danfoss vezérlöt is.
Minden paraméter állítható. Fesz., áram, freki, felfutás, fék. Ja, a freki 0-1000Hz közt.
Ezeket azért írom le, mert először én is modell cuccokból akartam megoldani, de rájöttem, hogy egy kicsivel drágábban az eBay-ről be lehet szerezni  a CNC-re készült mocikat is. Utolsó szerzemény egy 3,7Kw-osfőorsó 18000ford. 25mm-ig patronkészlet, hozá passzoló hajtáselektronika- 120 000 ft-ból.
Hobbi célra persze jó alternatíva a modell Bl. moci + szabályzó. Mindkettő vízhűtéssel, szerintem nem csak pár percet műkszik.
Ja, és a Cincom CNC marógépemen a főorsó motorját "légcsavar" hűti (ahogyan a
modellmotorokat is).
Magát a főorsót pedig olaj (a méretstabilitás miatt).

000000000

Helló Trapista!
- nagyon rövid kábeleket kell alkalmazni a motor bekötéséhez, álltalában 4-8 négyzet mm.
-a panelen is nagy felület van biztosítva

Messer

Szia Trapista!
A modellmocikhoz készült szabályzókon ahol a nagy áramok szaladgálnak, ott megerősítik a vezetőréteget egy "kis" ráforraztott rézhuzallal. A lehető legrövidebb vezeték használata javasolt a szabályzó és a moci közt.

000000000

Sziasztok!

Álom adatok, számok csak úgy röpködnek,
ettől aztán el is álmosodtam, megyek aludni.
Messer-rel nincs vitám, ha ugyanis újan vetted
volna ezeket és nem az E.bay-tól, akkor Neked
sem "csak 120-ba" került volna, ez egyben válasz arra, akik kételkednek abban, hogy az
ipari cuccok drágábbak.

000000000

Helló!

Az álmodhoz egy álom adat: LRP QC-3as szabályozó
gyári adata: 20 A-nél 0,005 V feszültségesés a FET-en. Ebből az jön ki, hogy RB=0,00025 Ohm.
Igaz ez csúcs FET-kel készül és a szabályozó 15 sec-ig 400 A-t tud szabályozni, 100 A alatt pedig folyamatos   a müködés.
Semmilyen érdekem nincs ezeket favorizálni, csak ezek is makacs tények.

Motoros

Szia Tibor!
Nem akarom Semeczi tanár úr villanytan könyvét sutbadobni, sőt az Ohm törvénnyel sincs semmi bajom. Ez csak egy kisérlet és játék, hátha sikerül. Ha nem akkor megyünk tovább és hátha tanúltunk valamit.  
A cél csak annyi:0.1 mm mélyen nyákot gravírozni és max 1 mm fúróval fúrni nagy fordulaton és olcsón hobby szinten.  
Lehet hogy erre a B.L. motor jó mert forog, ereje van, pici, a tápot tápegységről kaphatja és szó sincs 25 A-ról hisz a fúráshoz elég 3-5A hisz annyit vesz fel csak amit a terhelés kíván.
 Most a god: 1.: melegedés  2.:csapágyak tartóssága. 3.: Mondjuk félórás üzem után mi van?
Ha valamelyik dolog miatt a B.L. motor kiesik akkor még mindíg ott van Kristály Árpi fogorvosi levegős cucca vagy Lámpás turbinája.
Hali Motoros

Motoros

Hali Gépész!!

Teljesen igazad van, minden feszültségről indúl, csak én bénáztam, ugyanis ha a ford szbályzó poti induláskor túl van tekerve akkor nem indúl, hanem siporászik a motor-- jelzi: indúlnék de nem megy.
Tehát kezdőknek: startnál letekert ford. szám, és a cucc bármilyen tápról próbálható.

egy tapasztalat: a motor 5V 2A nál már remekűl fúrja a nyákot 1mm fúróval. A fordulat 22000 és nem esik le.

dg8n4i8x

Szia Motoros!

Mennyire hangos ennél a fordulatnál? Panelban elmenne, vagy kinyírnának a szomszédok? :)

Üdv!
Balu

bmejdz9nu

Megállapítom:  
Nem vagyunk egyedül e kis bolygón.

Van aki már gyártja ezeket... BL is van...
Első nekifutásra kicsit drágának találtam...
De sok kép és hasznos ötlet...
Kész hobby marómotor gyár...

http://stores.ebay.com/Wolfgang-Engineering" TARGET=_fnew>Marómotorgyár - Wolfgang Engineering - Ebay Shop

000000000

Fortunás technológia. Lehet cserélgetni a motort rajta.

000000000

Kép:
http://i7.ebayimg.com/05/i/06/b7/21/c3_1.JPG" border=0>

000000000

A precíziós fortuna:
http://i12.ebayimg.com/01/i/06/bb/e5/ea_1.JPG" border=0>

000000000

Azt hiszem itt az egész dolog a fortunán és a szerszám befogás minőségén múlik!
http://i21.ebayimg.com/01/i/06/84/a5/2d_1.JPG" border=0>