Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

aszbolit! Megnyugtattál! Ezen van fordulatszám szabályzó, és 710W az sem eldobandó. Most néztem   nálunk a TESCO-ban, akcióban valami ASIST 1050W 7.000-30.000/min 800,-Sk(6000,-Ft), nem tud valaki errol valamit? Ez ingyen van, ha kibír valamit. Természetesen holnap rendelem a METABO-t.

000000000

Gázfűtés szerelő ismerősünknek van egy hasonló low-cost kategóriás gépe. Fordulatszám szabályzós, mint kiderült (ezen a ponton szúrtam majdnem tökön magam, mert a metabon meg nincs). Van olyan, hogy kinnt felejti a kocsi platóján, jópár esőzész megért már. Ütik, vágják, leesik. Ráadásul méretre sem valami bizalomgerjesztő. A lényeg, hogy másfél éve darálja vele ami a keze ügyébe kerül. Nem csapágyas, szépen fut és a hangján sem hallani semmi bántót. Megjegyzem még, hogy ezzel a géppel martam fel az asztalom, mert akkor még nem volt fordulatszámszabályzóm. 18-as marónak meg brutális lett volna a 27e f/p. :)

000000000

Nálam ami fő szempont volt még, hogy bírja a tartós igénybevételt. Ma reggel 4óra óta darálja az ötvözött alumíniumot, 6-os szárral, 0.5mm fogások, 240mm/p előtolás. Kézmeleg a marómotor.

Amit ne felejts majd el, az az XXL garancia. 1évről 3évre ki tudod tolni. Bővebb leírás a dobozban lesz majd.

000000000

Sziasztok!

Lorant: A dremel a "mini" kategóriában a legjobb szerintem 10..33000 fordulat/perc, ha jól körülnézel 15 ezer körül már lehet kapni akciósan. Igaz, attól függ, hogy mire használod a géped, ha nagy fogással akarsz keményebb anyagokba marni, akkor ellenjavalt :)
Nekem kb. 3 éve van és ugyanolyan, mint új korában. Igaz én csak tényleg hobbi dolgokat csinálok, nem iparszeűen használom a gépet.

000000000

Tyutyi: Gondolkoztam a dremel-en, mindenki nagyon dicséri, biztos jó is, csak nekem elég kicsi. Elég masszív lesz a gépem és szeretnék alumíniumba is marni, ezért inkább a metabo-nál maradok.

000000000

Írtam, hogy nagyobb munkákhoz ellenjavalt :)
És mi van, ha nem gravírozót, hanem felsőmarót fognál be munkára? Azok azért jóval erősebb jószágok.

3vv2btrhv

Sziasztok  
Megtaláltam a fortunáthttp://www.buildyouridea.com/cnc/pcb_drill/pcb_drill.html" TARGET=_fnew>Fortuna
ui : Kivitelezöt keresek a témára !!!!
Tibor

000000000

Ezzel kezdek, ez egy kicsit univerzális. Majd utána meglátjuk.

000000000

Sziasztok!

Szerintem egy ilyen fortuna jóval olcsóbban, precízebbre, erősebbre meg lehet csinálni, mint bármilyen gyártmányú kész fúró, marógépet..

De a gyári gravírozómotorokban általában spéci fordulatszám-szabályzó elektronika van, ami a terhelés változáskor is egyenletes sebességgel forgatja a motort. Talán ez a legnehezebb feladat, mert ha konstans feszültséget kapcsolsz a motorra, akkor maráskor lelassul :(

El lehetne azon is gondolkodni, hogy a Mach közvetleül tudja vezérelni a marómotor sebességét is, akár step/dir rendszerrel, akár PWM -el. Talán az lenne a legjobb, ha egy step/dir rendszerű szervo-vezérlővel hajtaná meg az ember a marómotort?!

000000000

A mechanikát tekintve talán nem olyan bonyolutl a feladat?!

Bicska

Ha már a fortunánál tartunk, van valami ötletetek, hogy miből lehet bontani viszonylag magas fordulatszámú motort? Mert mondjuk egy home made állványos fúrónak talán egy mosógép motor is jó...akkor ehhez mi lehetne a jó..?

5bzs27u7

Tyutyi, tudsz valami pontosabbat a marómotor vezérlőről, elektronikusan érdekelne a dolog.
"El lehetne azon is gondolkodni, hogy a Mach közvetleül tudja vezérelni a marómotor sebességét is, akár step/dir rendszerrel, akár PWM -el. Talán az lenne a legjobb, ha egy step/dir rendszerű szervo-vezérlővel hajtaná meg az ember a marómotort?! "

Bicska

Ha már a fortunánál tartunk, van 5letetek, hogy miből lehetne esetleg bontani hozzá motort? Pl láttam már home made állványos fúrót mosógépmotorral. Csak ide vmi magas fordulatszámú cucc kell..[#wow3]

000000000

Próbáld meg egy kétezer forintos "Made in China" kézifúrógép motorját használni. A motor általában használható, csak a műanyag házba szerelt ütvefúró és fogaskerékáttétel a gyenge láncszem.

000000000

Szia Viktor, sziasztok!

Ugyanúgy, mint a léptetőmotor-vezérlésnél a Mach képes lépésbiteket kiküldeni olyan ütemben, ahogy a motort forgatni kell. Akár meg lehetne csinálni léptetőmotor vezérlővel is a dolgot, ugyanúgy, mintha egy tengelyt vezérelnél, csak a Mach-ben beállítod, hogy az a tengely a 'spindle' marómotor.

Csak ugye egy léptetőmoci lassú ilyen feladatra, esetleg, ha egy combos léptetőmotort kapcsolnál rá nagy gyorsítóáttétellel, az elvégezné a melót :)

Pl. egy 10Nm -es motort 1:100 -as szíjjal, kapnál kb. 0.1 Nm -es marómocit, ami azért eléggé erős.(surlódásokat elhanyagoltam...)
Ha a motor átlagos és elfut 500RPM-el ,akkor ezzel 50000 RPM -es sebességet is el lehetne érni!!!!  
A veszély ennél a megoldásnál, hogy ha megakad a moci nagy sebességen, akkor nem fog tudni újra elindulni és gond lesz. De ha nem élezed ki a helyzetet TOP sebességre, akkor működhet.
Ezért szoktak szervót használni, vagy frekiváltó PLC -t.
A szervónak megnő, a nyomatéka nagy sebességen, viszont drága a vezérlése :((
AC motornál meg frekiváltót kell alkalmazni, de az se olcsó mulatság.

A google-el keresgélve szerintem találsz a témában kapcsolásokat, mert google a barátunk :))