Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Nekem vagy egy hasonló maróm, csak kúpus. Acélban egész jó, az aluminium eltömte a fogait, azt nem igazán szerette, fában nem próbáltam még. Giorgio

3vv2btrhv

Sziasztok
Ezek a marok hivatalosan sorja eltávolitására vanak rendszeresitve kézi levegös gépekhez ott nagyon jol használhatok !
Tibor

dg8n4i8x

Nagyobb habminták marásánál is jó lehet! Láttam ilyen jellegű marót 5 tengelyes gépen amivel egy bazi nagy habtömbből martak öntőmintát.

Üdv!
Balu

Motoros

Sziasztok
Már többen felvetették (Varsányi Péter, Karsa István) hogy meg kéne próbálni  kefe nélküli repülő motor un. brushless motort használni marónak, mert erős és nagyon forog és az ára is elfogadható 5-20 000 ft
Ezt kéne körbejárni hogy alkalmas e a célra.  
Az én kérdéseim:  
A 3 vezetékhez szerintem csatlakozik egy 3 fázisú meghajtó ami a forgó  
mágneses mezőt csinálja-- de ebbe nem vagyok biztos.
A kefe nélküli motor különben hogy forog???
A 3-5 mm-es tengely is túl karcsúnak tűnik, de ez lehet hogy nem gond.
A hangja viszont elviselhetetlen, és az sem biztos hogy tartós üzemre jó.
A csapágya szerintem az oldalirányú terhelést nem fogja bírni. Sőt lehet hogy tengelyirányban lötyög, bár ez nem kizáró ok.
Aki látott már ilyet szólhatna egy két szót.

dg8n4i8x

Sziasztok!

A kefe nélküli motor tulajdonképpen egy kefés motor "kifordítva"! A forgórész egy állandó mágnes és az elektronika végzi a szénkefék szerepét vagyis kapcsolgatja a tekercseket. A gond inkább az, hogy ezek általában brutális teljesítményűek és ezzel a teljesítménnyel 5 perc alatt szívnak le egy akksit, aztán pihi. Nem kimondottam hosszútávú folyamatos használatra való!

Üdv!
Balu  

Ui.: Valahol volt konkrét leírásom a működéséről, majd előkotrom!

Motoros

http://www.zenn.hu/modelsport/product_info.php?products_id=506" TARGET=_fnew>ITT van egy motor, 25A és állandó üzemre jó.
Kell hozzá tekerni egy trafót.
De a vezérlőjéről nem ír semmit??? vagy nem találom

000000000

Sziasztok!

Szerintem 0.1-2 mm-es átmérőjű forgácsoló
szerszámokhoz teljesen felesleges 20-30 W-nál nagyobb teljesítményű motort alkalmazni.
Sokkal fontosabb viszont a nagy fordulatszám,
és a szuper precíz futáspontosság. Így aztán szerintem az ilyen problémákra külön marófej
egységet érdemes konstruálni, egy klassz
csapágyazott szerszámbefogóval, erre  
egy szíjhajtással max 1:3 áttétellel egy
jó minőségű DC 20-30 W-os kefés motorral át lehet vinni a hajtást. Extraként rá lehet
tenni még egy fordulatszámszabályzó elektronikát is opto vagy áram érzékelővel,
de ha jó a motor kiválasztás, elég a síma
motor tápfesz változtatás a fordulatszám
beállításhoz. Ettől olcsóbb, egyszerűbb
megoldás nem igen lézetik.
Üdv. Mindenkinek!

3vv2btrhv

Szia Tibor45
Vinék a talira egy gyári bontott alkatrész nagyon jo lenne ha megtudnád nézni hogy alkalmas arra a feledatra amit irtál .  
Tibor

Motoros

Szia Tibor
A  brushless modell motor szerintem nagyon megfelel a célra-- persze a tévedés jogát fenntartom. 50 000-t forog, a fordulatszáma szabályozható potival, a legkissebb felvett teljesítménye is 250W, a hatásfokát nem ismerem.
A csapágyazása megoldott, és nem kell külön tengelyen lévő szerszámbefogó. Tehát a tengelyére egy toldóval lehet rögzíteni a marót.
 A jobb fajta  állandó üzemre is alkalmas.
 Egy 0.8-as lyukat csak kifúr ha egy repülőt felemel. De nem is a fúrás miatt használnám hanem a nyákgravírozásnál, ahol még fontosabb a nagy fordulat.
A tengelymérete 1/8-ad col, pint passzol a marószárakhoz.
Úgyhogy én egy próbát megejtek.
Azért az elve érdekelne. 12V DC  25 A megy be egy szabályzóba amiből 3 vezeték megy a motorhoz. A motor forgórésze neodyn mágnes.
A csapágyazása golyós és semerre nem kotyog lötyög
A szabályzónak külön bemenete van a fordulatszám állításhoz amit egy négyszögjel kitöltésével lehet válltoztatni. A repcsi esetében ide jön a vevőtől a jel.  

000000000

Szia Tibor!
Megtisztelsz vele, nagyon szívesen megnézem
a talin.

000000000

Szia Motoros!
Egyszerűen nem értem, miért kell Neked egy
ekkora áramfelvételű motor. Sokkal kisebb
is elég lenne ezekhez a forgácsolási
műveletekhez. Ráadásul az a gyanúm, hogy ha
csak 3 vezeték jön ki a motorból, és nem több
akkor ez nem is DC brushless, hanem AC szinkron
jellegű motor (3 vagy 4 vezeték esetén ugyanis
hiányoznak a Hall pozícióérzékelők jelei).
Az ok, hogy precíz a tengelye, de ha erre még  
patron kerül, és a tömörkeményfém szerszámok
hosszát is figyelembe veszed, kétséges lehet
a 0.01 mm alatti eredő ütéspontosság.
A kefe nélküliség nyilván nagy előny, de ma
már léteznek szuper kemény kummutátor és spéci
kefe megoldású DC motorok viszonylag olcsón, és
kb. 4-5.000 üzemórát bírnak vagy hasonló nagy
fordulatú kefés modellmotorok, amik azonban
sokkal kevesebb üzemórát bírnak, viszont
20-30 ezer/ford-al pörögnek.
Végül is az előnyök és hátrányok figyelembevételével a döntés a Tiéd.
Üdv.: Tibor 45

000000000

Lehet,hogy fordítva ülök a lovon, de nem hiszem, hogy egy 48 gramm össztömegű 28x29 mm méretű motor megkínálható 250 W-al és ezt egy 3 mm-es tengelyen le is adja. Egy modellrepülőbe ritkán tesznek LADA akkut, hogy kinyomja a 25 A-t. Fussatok előbb néhány kört a téma körül, mielőtt leperkájátok a 20 rugót a motorért a többit meg a vezérlőért. Ennyi pénzért rengeteg sört lehet venni.

Bicska

Tehát egyelőre ott tartunk, hogy az általatok emlegetett és dícsért xxx Kress lyukköszörű/felsőmaró (?) hatékony megoldás?

Motoros

Szia Tibor!
Nem az áramfelvétele miatt kell a motor hanem a nagyfordulata miatt. A motor kb 3cmx5cm, úgyhogy ennél kisebbet már fel sem tudnék fogni a gépre.
Hol mondtam hogy a motor DC???
A DC 12V a szabályozóba megy be, onnan mi jön ki nem tudom, valószinű 3 fázis ami forgó mezejével forgatja a középen lévő mágnest.
Az hogy egy motorba nincs kefe szerintem előny.
Ez a motor kapható, a kínai már 6000-ért.  
Kezembe fogtam nézegettem, amit Te mondasz kefés DC motorok hol vannak??  
A 20-30000 fordulat kevés, ezt minden vacak árúházi kézi gravírozó tudja. Nekem igazság szerint legalább 50 000 vagy még több kéne.
Az ütéspontosságban lehet hogy igazad van.
Mindezektől függetlenűl lehet hogy alkalmatlan erre a feladatra-próba cseresznye.

Kristály Árpád

Szia Motoros!

Szerintem ekkora fordulatot levegővel célszerű előállítani,lásd fogászati fúrógépek....  
Külömben is így már az utcán is fogják hallani, hogy dolgozol.
Üdv.: Árpi