Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Motoros

Szia Tibor
Ez a fortuna dolog engem is foglalkoztat. Az volna a jó ha a patront, a patronszorító anyát és a  köszörűlt patronházat ki lehetne hagyni és a marót egy imbuszcsavar fogná--úgy ahogy a belinkelt fortunás honlapon is csinálta az ürge, első variációként. Ez nagyon leegyszerűsítené az egészet. Hátrány hogy csak az 1/8-ad coloshoz lessz jó.  Azt is nehéz megcsinálni hogy ne üssön egy századot se, de nem reménytelen, van egy ötletem,  jelentkezek ha sikerűl.

000000000

Hello Motors!

És mi lenne, ha egy kisebb méretű fúrógép-tokmány lenne a patronos befogás helyett??

vthgizrff

Szia Tyutyi!

Az elgondolásoddal alapvetően két problémám van. Egy 10Nm-es motor cirka ötven rugó. A másik gond meg az 1:100-as áttétel. Ha csinálok egy 5mm-es tárcsát, a másik oldalon, már 500m-es kellene. Vagyis fél méteres. De a legnagyobb gond az, hogy nekem sincs igazán használható ötletem (100ezer alatt)[#confused]

000000000

Hello Zoltán!

Ez a probléma azért áthidalható, ha nem egyből csinálod meg az 1:100-as áttételt.

De mindenképp érdemesebb DC v. AC motorban gondolkodni, ez csak az én kósza ötletem volt.

000000000

Uraim! Az RCmodell.hu és az egyéb modelező oldalakon vannak nagyon jó minőségő, akár háromázisú magasfordulatszámú kommutátor nélküli bika motorok, amihez ha a szintén ott árult, szabályzót használod akkor elég széles tartományban vezérelhető miskulanciát kapsz. A szabályzó vezérlése megintcsak egyszerű, mert a Conrádban kapható szervóteszter (2-3 rugó) korrektül meg tudja ezt oldani. Egyébként kommutátoros DC motorokból is széles a választék.

Motoros

Szia tyutyi
Azt gondolom hogy ezek a kis tokmányok nem jók a mondjuk 20 000 fordulathoz. Ha egy 0.8 mm-es fúró 1 tizedet üt vagy kóvályog akkor akár el is törhet. A vasiparban ha azt akarják hogy szaladon a darab akkor patronba fogják, a tokmányok valamennyit mindíg ütnek, még a három pofás is. A nagyobb tömege miatt sem szerencsés.

000000000

Szia!

Valószínűleg akkor ez lehet az oka a patronos módszernek a gyári marómociknál, köszi.

3vv2btrhv

Sziasztok
A patron mellet teszem le a voksomat mert azt lehet beszerezni !!
Csak a többi ami gond nekem , mert amit nekem kell csinálnom ahoz nagy pontosság kell !
Tibor

sasi

Szia Tibor!
Én most éppen patronbeszerzés és fortuna tervezés közben  vagyok, de a proxxon patronokon kívül mást nem találtam.
Tudsz ajánlani más beszerzési forrást?
sasi  

2nbj3n5m

Hello Sasi tudom ajánlani a Hód92 Kft.
Náluk 1mm-tól 7mm-ig van kis patrun.
A találkozora viszek mutatóba.Az áruk áfával
3100Ft
Üdv. Jankó

bmejdz9nu

Ezeket mire lehet használni?
Lehet, hogy h..e a kérdés?

http://varsanyipeter.com/cnc/Burr_01.JPG" border=0>

http://varsanyipeter.com/cnc/Burr_02.JPG" border=0>

sasi

Hello Jankó!
Kösz a tippet.A proxxon patronokat ismered, valami hasonló Hód92-nél forgalmazott? Hol található ez a kft, van e netes elérésűk, mert terveim szerint jövő hét végén már forogna a szerkezet.
Üdv sasi

000000000

Menlo marók?
Keményfém marók. Honlapon találsz infókat, sokmindenre nem fogod tudni használni őket. De ha kell, tudok nagyon jó áron szerezni ilyeneket.
Színesfémhez nem tudtam használni, eltömődtek a fogak, hiába fújattam. Próbát csinálj azért persze. Profil simításra talán.

5bzs27u7

Több változata van, ez pont a símító, finom maró, van durvább élkiképzésű is.
Én műanyagot marok vele, de jó fémekhez is, természetesen fordulat/előtolás fugvénye.

000000000

Nálam csak kemény fémhez volt jó, úgy ahogy. A puha eltömítette a fogakat, onnantól kezdve meg...
Félreraktam őket, aztán visszatértem a HSS marókhoz.