Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Megköszönném ha írnál egy linket ..
Ne feledd, hogy itt magyar nyelvűről volt szó!

bmejdz9nu

Ha a csapágyak teljesen egymásba vannak tolva és nam párosított:
Nem lehetséges a golyók "felfektetése" a pályára" ha nem tök egyformák a perem és a "golyó futó horony" távolsága...
(mikron pontosan,lézeres méréssel mérik)

Ha már messzebb vannak egymástól...akkor lehetséges egy "kis szöghibát" csinálni... azaz mindkét csapágynál a helyükön futnak majd a golyók...

A nem párosított (párosítható) csapágyaknál lehetséges, hogy a golyók körkörös pályája nem mikron pontos a csapágy perméhez képest...
De ez megfeszítéskor ugyis beáll...
... De ha egymásba vannak "dugva" akkor ez nem állítható be...

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/THK%20-NSK%20-%20ISEL%20-%20IKO-%20SKF%20-%20Rexroth%20Katalogusok/SKF/SKF_angular_contact_ball_bearings_EN.pdf" TARGET=_fnew>Itt az angol... sajnos magyart nem találtam meg.... ::::: SKF angular contact ball bearings
Egy röhely... hogy könyvbe kiadják és a magyar Skf weblapon meg ez van... medíg tartott volna nekik?

Egy példa kép a 7. oldalon... mikor kell ez...

Persze ennek a könyvnek ez csak a "contact bearing" része... pedíg a legjobb dolgok az első 283 oldalon vannak... ami nélkül nehezzen áll össze a kép...

Szalai György

„Pl. Precise 60.000rpm-es főorsó... Azt olvastam erről... a csapágyak úgy vannak beálítva, hogy 20 és 35 fok között kell lennie a főorsónak azaz a víznek... és nem a csapágy hűtése a főcél... a hőmérséklet konstans értéken tartása... a csapágy előfeszítés tartása... A leírása is írja, hogy 18 fok alatt sem lehet a hűtővíz...”

Ezt mennyire köszönöm neked! Hát még ha belinkelnéd, hogy hol olvasol ilyeneket. Mert én sajnos nem találtam hőmérséklet adatot. A motor adatlapján sem láttam, csak hogy melyik hűtőt ajánlják hozzá. Na a hűtőről meg végképp semmi, csak a típusszám.
Azért a fenti elvárásoknak ellentmondani látszik a gyári hűtőd puritán egyszerűsége. (Amit a Frekiváltó 2008. júl. 26. 20:35 #481-ben írtál. Várom a képeket.) +- 7,5C-ra tartani a hőmérsékletet, az klímás műhelyben (20C) nem nagy szám, de ha a levegő meg a gép is 5C bekapcsolás előtt, vagy  40C munka közben, akkor nehezebb. Azt gondoltam, valahol +5 és 80C közt megengedett a motorhőfok. Huhhh……. Nem is hűtés kell ennek, hanem klíma.  

bmejdz9nu

Majd leszkennelem a leírásat... csak 8 oldal...
Sok jó van benne... németül persze :)
A hűtőegységen, a hőmérőn ez a tartomány zöld színű :)
lejebb tud hűlni mint a környezet (üresbe próbáltam)... érdekes... pedíg csak egy ventilátor és egy hűtő(borda)... Biztos ki van találva :)
... és most, hogy a helyére tettem láttam a cimkén, hogy 2000-es évjárat... nem is öreg... :)

Szalai György

http://www.skf.com/portal/skf_hu/home/catalogues?contentId=259406" TARGET=_fnew>SKF csapágyak 200 oldal.
http://www.confidenza.hu/ntn.html" TARGET=_fnew>NTN csapágytudomány. Nagyon sok oldal.

bmejdz9nu

svejk

Azt linkeld légyszi amit a Varsányi olvas magyarul.

Szalai György

Én azt Vecsésen kérlek, nem tudhatom, hogy mit olvas a Péter Pécsen. Magam is sokszor kíváncsi vagyok arra. Én a Confidenza féle NTN Magyar nyelvű csapágykatalógusból igyekszem okosodni, máshoz nem engedtek hozzáférni a kalmárszellemű csapágykereskedők.
Nehogy én is értsek hozzá. Partner egyedül a fenti vállalkozás volt ebben.

svejk

Értem én hogy nem tudhatod, de ma már kaptunk ilyen ötletet Sanyitól egy smile-al hogy az skf honlapjáról letölthető, csak nem az amiből Varsányi "okosít" bennünket és nem magyarul..

Szalai György

Varsányinak a Német is Magyarul van! (Nem úgy, mint nekem.) A határértékek és képletek a matematika nyelvén, ami elég internacionális, a rajzok pedig lehetnének valami holt nyelven is, úgy is értenénk. Vagy nem?

3k74cecek

Azt nem is kell tudnod.
Azt tudd, hogy Sopronban mit olvas [#vigyor2]

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Tényleg nem létezik ez a "Skf Főkatalógus" pdf-ben? Nem sok kedvem lenne mind az 1130 oldalt leszekennelni :)
Valaki írjon már az Skf Magyarországnak... vagy telfonáljon.. Megéri mert igen jó a könyv!!!

Lehetetlennek tartom, hogy megcsinálták magyarul könyv formátumban és pdf-ben nem létezik? Csak egy mentés... pdf-be...
(Ahogy elnézem QuarkPress-ben készült)
Rengeteg munka lehet benne... azért egy szakkönyvről van szó... és ami jó benne, hogy érthető még nekem is! (ez ritka :) Persze az angol kiadás is is nagyon jól fogalmaz... érthetően...

3k74cecek

OK. Köszönöm, így már értem a dolgot.[#worship]