Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

A Te linked eredményezett nálam egy 68 oldalas pdf file-t. Annak az 56. oldalától szinte csak megmunkálási adatokat adnak meg. Keresd meg a neten a "FOXIT READER" pdf olvasót, az nagyon jól jelzi, hogy melyik oldalon vagy éppen a pdf file-ban. Próbáld ki.

4um5b65d

Voltaképp mit is szeretnél megmunkálni, arról nem is tudom, hogy írtál e valamit??

Szalai György

Megtaláltam köszönöm!
A© kozmaj #2340-ben linkelt „perfor szerszámok katalógusa” oldalon kerestem.
Hát ott ugyan kereshettem. Megmunkálandó anyagként nálam az alumínium nem túl kenődős ötvözeteinek hengerelt vagy húzott alakjai, esetleg öntvényei, meg tényleg minden féle fák, néha műanyagok jönnek majd számításba. Ehhez hiszek elég merev vázszerkezetet építeni. Az acélokat szerintem szinte kizárt, hogy meg tudjam ezen munkálni. A célom is dekoráció, dísztárgykészítés, nem gépalkatrész jellegű. Bár a használati tárgyak és gépalkatrészek díszítését már bevettem a fantáziámba. Mert eléggé útálatosnak tartom, ha egy használati tárgy pusztán csak funkcionális. Most pedig szinte kizárólag ilyenek vesznek körül. Na meg amik még a funkciójukat is képtelenek betölteni. Akkor lenne nekem tökéletes, ha a díszítés nem öncélú, hanem szolgálja, kiegészíti a funkciót. Na ez meg végképp ritka megvalósulási forma. Az remek, ha egy gép, vagy szerszám annyira prémium, hogy amikor ránézek, azt érzem,  „Na, ezzel mekkora megtiszteltetés lenne dolgozni!”

4um5b65d

Akkor az alumíniumnál az AlMgSi 1-es ötvözetet mondanám..ez még fényes is lesz. De van egy nagyon könnyen megmunkálható alu, az pedig az AlCuMgPb összetétel alapján lelhető fel. Fára és műanyagra viszont végképp ne használj keményfém szerszámot, oda csak is gyorsacél marót válassz mert azok sokkal élesebbek. HSS-E anyagból készültet részesitsd előnyben. Ha például horony szerű képződményt marsz akkor kizárólag 2-élüvel dolgozz....

bmejdz9nu

Ha valakit érdekel...

Már egypár motort áttekertettem 200Hz-re, hogy tudja a 400Hz is...
Most egy olyan motor került a kezembe ami már "50Hz-es korában" is elment 400Hz-ig... ritka... gondoltam ez jó jel... :) Bent van az anyag...
Elvittem áttekertetni 200Hz-re....
(azért csak 200Hz mert szerintem jobb ha 12.000-nél van a nyomatékcsúcs... felette majd persze csökkenik, de a szerszám átmárő is... tehát arányos...)
Már egészen kicsi fordulaton is erős... Kb. 1A-et vesz fel szinte az egész tartományban... nem nagy motor... kényszer ventilátoros hűtése sincs...
Persze most erősebb lett :) Kb. 200-300W-os lehet most...
azaz lehet filózni a vízhűtésen... sima a felülete... egy vastagabb "gyűrű" rá... vizet meg átnyomni rajta... nem sokat kell majd... nem túlságosan melegszik...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/200Hz-re_attekert%20motor/P1270951.wmv" TARGET=_fnew>VIDEO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sasi

Szia Péter!
Motortekercseltetés előtt állok, de a környezetemben nem találtam olyan szakembert, aki csinált volna már ilyet, tőlem várják az adatokat, ezért kérdezem, milyen menetszám arányokkal tekerik át a bevált motorjaidat?
A video meggyőző...

bmejdz9nu

http://www.rabits.hu/" TARGET=_fnew> A Rabits Kft itt Soronban nagyon profi.... Persze meg is kérik ennek az árát...
Bármit kiszámolnak, átmáreteznek... és mindíg jó lesz...  
A 160 fokig hőálló "lakbefolyatás" után egy egész éjjel a hőkemcében tartják a motorokat! (tehát minden adott :)  
Ott voltak az Industria kiállításon is... Főleg exportra tekernek... jönnek a motorok a DHL-el és mennek vissza szerte Európába... Nagyipar :)
De egy ilyen (kicsi) motor áttekerése 16.000Ft baráti áron :)... máshol a fele tudom... (kb. ennyit fizettem a többi kicsit nagyobbért is ami pl. 100Hz-re lett stb.)

bmejdz9nu

6 db ilyen motorom van...
Ez egy áttételes motor volt... Most már csak azt kell kitalálni, hogyan tovább...
A tengely végén ezért egy kis fogaskerék van - ami hajtotta az áttételt...
Ami még jó ebben a motorban... hogy nemcsak bírja a frekit de nagyon jó a kiegyensúlyozása! Nem reszket...  
Ha valami zörgés is volt is a videón az az asztalon lévő "egyebek" voltak...

motion

Üdv. Péter privátban küldtem levelet.

bmejdz9nu

Egy marómotor körfutási tesztje...

Az első videón látható, hogy a ER16 patronkúp hibája max. 0.001mm azaz 1um.  
Látni, hogy ezt a motort is úgy "fejezték be" hogy saját maga köszörülte a patron befogató helyét... (az utolsó századokat - gondolom)
Ez így van a Technomotoroknál is... azok is nagyon pontosak.

A másodík videón már előáll minden probléma :) azaz a patron (és marószár) hibája...(ER16=10mm-ig és csak 12-es preciziós szár volt itthon)
Ezekből az ER16-os rendszerű csak "alapkategóriás" (1000-1500Ft-os) patronok voltak itthon.  
Sajnos nagy a különbség patron és patron között...  
ER20-ból van néhány felsőkategóriás patronom na az igen... nem is jön össze 1 század ütés sem!  
Persze a felsőkat. patronnak min. 3X az ára... (4000-8000Ft/db)

Persze ez így sem rossz...  
A méresekhez 0.001mm-es DigiMax-ot (USA) és 0.002mm-es amalóg Mahr (Germany) microméteres tapintót használtam...
(Persze most is a DigiMax volt a pontosabb és érzékenyebb azaz több hibát mutatott:) - nincs mechanikai hibalehetőség benne)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/1Kw_WaterCooling_Spindle/P1270990.JPG" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/1Kw_WaterCooling_Spindle/P1280016.JPG" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/1Kw_WaterCooling_Spindle/P1280022.wmv" TARGET=_fnew>VIDEO 1 :::::::::: A kúp mérese.

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/1Kw_WaterCooling_Spindle/P1280015.wmv" TARGET=_fnew>VIDEO 2. Hiba mérése patronnal és egy 6mm-es maróval.

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/1Kw_WaterCooling_Spindle/" TARGET=_fnew>További képek......

bmejdz9nu

Egy "BF20 erősségű" és nem nagy fordulatú főorsót is akarok csinálni... persze pontosabbat...
Remélhetőleg itt a magas fordulatokból adódó gondokkal nem kell szembenézni...

Az alap ...
Egy 40mm-es henger amiben MK2-es kúp van... M10-es behuzató csavarral... 40mm átmérő... 105mm hossz...
(már megvan - pontos és edzett, köszörült.... hogyan lesz meghajtva... még nem tudom... :)

Ehhez kerestem ma a csapágyboltokban két ferdehatásvonalú csapágyat ami párosítható!!!  

Angular Contact Bearing - magyarul még ők sem tudták a megnevezést (szomorú), meg azt sem hogy pontosan mit akarok:)  
Azaz minek?! Nem is ismerték ezt a dolgot, pedíg szépen le van írva az SKF csapágykönyvben is...
... csak egy típus sz. vártak... :) Diszkont? Persze az üzlet elmaradt nekik...

Egy "sima" 40mm-es belső átmérős csapágy nem túl drága...ha ferdehatásvonalú akkor is egy kicsivel ... ha SKF akkor 3x az ára...
Ha viszont párosítható széria azaz két csapágy olyan mint két ikergyerek...  
Ezeket közvetlen(!) egymás mellé lehet tenni (sorolni) őket...mikron pontosan, párhuzamosan futnak a golyók mindkettőben, tehát nem csúsznak(!) meg...
akkor 1 pár "baráti áron" (?)= 45.000Ft (a válogatást kell megfizetni? vagy a másik szériák "selejtesek :)
Dehát ezeket ajánják főorsókba... kimeneti tegelyre, párban előfeszítve persze...

Ezt a típust kerestem és találtam:
SKF ANGULAR CONTACT BEARING # 7308-BECBM - NEW
Kis keresgetés a neten és amerikából harmad áron... :) Ugyanaz és metrikus... Ki érti ezt? Az SKF európai cég... vagy nem?

http://img.auctiva.com/imgdata/2/8/8/3/6/9/webimg/59042558_tp.jpg" border=0>

Ilyen nagyméretű csapágyra (90x28mm - belül 40mm - 700 gr./db) 10.000rpm-es határfurdulatot adnak meg? Szinte hihetetlen...  
... Nekem a fele is sok lesz amit akarok...:)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/SKF_7309-BECBM_Angular_contact_bearing.jpg" border=0>

nv5firipz

Vannak elvadult árak. Én a nyitott lineáris csapágy keresésekor futottam bele ilyenbe.  
CX Brutto 4ezer, SKF brutto 44ezer!!! Mert SKF.

bmejdz9nu

NSK-ból is néztek párosíthatót... az sem volt olcsóbb...
Kínai meg ilyen nincs...gondolom miért :) meg nem is bíznák meg benne...  
Mert ugyebár egy 40-es tengelyen egymás mellett ezek... ha csak "egy lehelet" az eltérés a golyópályákban a két csapágy között akkor azonnal megcsúsznak ott a golyók... és vége...melegszik...kinyíródik...

Persze lehetne messzebb tenni egymástól a két csapágyat (ha persze hosszabb lenne a hengerem)...

De akkor jön egy másik probléma!  
Azaz pl. 20 fokon előfeszítem a csapágyakat... a (szerszám tartó) szár megmelegszik... csapágyhézag megnő (minnél hosszabb a hordozó tengely azaz a két csapágy közötti távolság annél nagyobbat!)... golyók megcsúsznak... tehát az is gáz...
(Ha fordítva lenne feszítve akkor a "hordozó tengely" pedíg túlfeszítnené.... akkor is baj...)

Nemhiába...  
Egy valamire való főorsónak a nyakánál van "egymásba dugva" a két csapágy (közötte max egy "alátét" hogy meg lehessen feszíteni).  

pl. Teknomotor "Angular" és nem "angular" változatánál jól látni a dolgot: az angular nyaka más ott a két csapágy azaz... nagyobb...látható...

svejk

"(közötte max egy "alátét" hogy meg lehessen feszíteni). "
Szerintem meg azért "párosak" hogy ha összefogod őket (a külső és belső gyűrűk is egymáshoz érnek) akkor nulla a holtjáték.
tehát nem kell hézagolni állítgatni...

bmejdz9nu

Nem... legalábis ez a széria nem ilyen...  
Van olyan is ami olyan... sőt van olyan is ami egy "tokban" van már de az sincs előfeszítve gyárilag...(ilyet nem láttam/találtam)
(Van 4 ponton felfekvő - feszíthető szintén -  csapágy is... de az másra való...gondolom)

A két csapágy tök egyforma, egyik így a másik szembe fordul... közéje lehet kapni (aranyárban, SKF-től :) hézagoló gyűrűt...persze majd meglátjuk...:)
Ezeket az "ANGULAR CONTACT" csapágyakból van, hogy többet is sorolnak... ha több terhelésre kell...