Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ez érdekes... és elgondolkodtató... Sőt gondolom a hűtőemulzió még jobban vezeti a hőt...
Egyébként két fajta hűtőfolyadék van a boltokban:  
az egyik a klasszikus valami alkohol származék (ez a régebbi autókhoz ajánlják) és van egy másik... de nem vagyok autószerelő sem :)

000000000

A hőt nem vezeti jobban, de egy védőbevonatot képez a felületen a kémiai és elektrokémiai korrózió ellen.

000000000

Ez jó duma...
"BLDC High speed spindle" erre is feljön több
mint 8 ezer találat, és nincs bennük esetleg
mégse vízhűtés.  

nv5firipz

Régebben foglalkoztam számítógép vízhűtéssel. A desztillált víz tökéletesen megfelelt a hűtésnek. Az adalék csak az algásodás megelőzése miatt kellett bele.(Esztétikai és hővezető képesség csökkenés miatt) Ez vagy gyógyszertárban beszerezhető tiszta alkohol volt, vagy fagyálló. Attól függ, hogy a hűtés elemei tisztán rézből, vagy réz+aluból vannak. Az epoxival megajánlott vigyázni, mert a fagyálló oldja!  

pa0n9mw

Üdv
Már bocsi hogy belekotyogok de a desztillált viz igen agressziv közeg.
Igyekszik mindent oldani ergo pótolni a vizből hiányó anyagokat.
Talán a sárgazéz az ami ugy ahogy ellen áll neki, már azt is legyözi ha nem tud közben feldúsulni.

végyé

bmejdz9nu

A vízhűtéses CNC főorsók elérhető árakon a piacon vannak... beváltak, bizonyítottak. sok sok Kw-ban is.

A BLDC főorsó még csak elmélet... vagyis nem kézzel fogható a gyakorlatban... és gondolom aránytalanul drágák (lesznek - ha lesznek).

Linkelj be egy BLDC-s főorsót... mondjuk ER16-os vagy 1/8"-os (mint Precise) befogással... kb 1 Kw-ost... had lássunk egyet.

000000000

HJózsi

Ok, vágom! [#worship] én a hőmérsékletre gondoltam, esetleg befagyás ? ... [#buck]

bmejdz9nu

Ez sem BLDC se egy konkrét orsó... azt írja a cég: Bármilyen főorsót legyártanak kérésre... félek, hogy egy 1Kw-os 100.000 Ft-nál drágább lesz :)

http://www.fps-spindles.com/pdf/drives.pdf" TARGET=_fnew>Ez az inverter (frekiváltó) a meghajtójuk....:) ???

Jöhet a következő :)

000000000

Figyelj Péter!
4 variáció van: (P, n ugyanaz mindig)
1. - semmit nem kell hűteni, elég a fémház és
  bordázat, esetleg egy kis bépített
  ventillátor a tengelyen.
- hűteni kell a csapágyazás miatt
- hűteni kell a motor miatt
- hűteni kell a motor és csapágy miatt is

Nyilván belátható, hogy az 1 verzió a legjobb.
És ha van ilyen is a piacon, akkor előbb-utóbb
megtérül a magasabb ára, mert ugyan olcsóbban veszel valamit, de naponta X forintot a
hűtővizes redszered elvesz tőled, és csak idő kérdése, mikor kezd már olcsóbb lenni a másik
megoldás.
Az is biztos, van az a teljesítmény, amikor hűteni kell.
De itt a kérdés mi miatt a 3 előző pont közül?

A másik: Eleve mit és milyen technológiával
akarsz Te 60.000 rpm-el, és KW-okat igénylő
teljesítménnyel megmunkálni.
Azaz minek is ez az egész megint?  
Csak azért mert van neten meg az iparban,
gondoltál egyet, Neked is legyen.:)
Ha már szervómotorból vettél vagy 25 fajtát,
ez se maradjon ki az életedből.:)

bmejdz9nu

Látom nem találtál... :) Gondoltam :)

Biztos előbb - utóbb "feltaláják" a BLCD motoros főorsókat... megvárjuk... de addíg marad a valóságban előrhető asszinkron motoros megoldás.
Hogy majd melyiket mennyire kell(ene) hűteni?... még nem tudjuk összehasonlítani... mert nincs ugyebár mihez mihez viszonyítani.
Találd fel! A Fisher és a többi "nagy név" aranyba foglalja a nevedet és "kitöm" pénzzel...

A másik:
Sajnos... mint az adok veszekbe látthattad el kellet adni az 550W-os Teknomotor főorsómat, mert kevésnek bizonyult...
Közepes fordulatokon, mertugyebár azért főorsót nem cserélünk 1000rpm változásnál...:)

Mível 40mm távolság adott volt a Z tartó és főorsó szerszámközép között (ezen már nem akartam változtatni - nem is egyszerű lenne), kellett keresnem egy 1Kw-os 24.000rpm-es motort aminek szintén 40mm a távolsága az alaptól a szerszámig.

Nem volt nehéz találni, nem volt drágább mint a közismert Teknomotor!

Most egy 1Kw-os vízhűtéses motor van a gépen. A vízhűtés miatt kisebb a motor külső meretei (nem súlyra - az több)
A vízhűtés rendszer azaz a hűtőegység adott volt már a Precise főorsóhoz ami a gépen cserélhető azaz egy gyorscserélős alaplappal és ez a feletti tartományra szolgál: 24.000-60.000rpm.

Sőt... egycsapásra két legyet is ütöttem...
Halkabb lett a főorsó mert ugyebár itt nincs az a kicsi nagyfordulatú ventilátor és ezáltal 24.000rpm-nél beszélgetni lehet a gép mellett...  
Ha már hangtalan a szervó akkor ez "járt neki" :)... Tudom ez csak a "csicsa" mint Trabi -Merci belső hang... :)

000000000

Ja majd az egész napomat BLDC-s linkeléssel
fogom tölteni, hogy az n után n+1-et
kérjél...:)))
Ok. 2 azonos P-jű motor közül Te
azt tartod jobbnak, amit hűteni kell,
én meg azt, amit nem. Maradjunk ennyiben.
De a hosszas szövegedből még mindig nem tudom,
mit munkálsz majd meg ezzel, milyen átmérőjű
maróval, mellesleg majd akkor térjünk vissza
a zajra, redzonanciákra, szervóra, ha anyagba
ér a forgó szerszámod. Levegőben szép az élet.:)

bmejdz9nu

Szalai György

Miből van a BLDC motor, amitől „nem hőt ternel, hanem nyomatékot”? Az sem szupra szobahőmérsékleten. Vannak veszteségei. És azt nem fénnyé alakítja, hanem hővé. Tehát a különbség abban állhat, hogy mekkora a hatásfoka és hova teszi azt a meleget. Helyi hűtőfelületen átadja a levegőnek, a felfogó felületen átadja a gépváznak, vagy folyadéknak adja át, ami bárhová elvezethető a gépen kívülre.

Hatásfok: A modellező BLDC-k hatásfokát (már amit hirtelen találtam) a legkedvezőbb esetre 80 százalék körül adják meg. És ezeket telepes üzemre szánták, ebből feltételezem, hogy ezek a hatékonyabbak. http://www.pacomodell.hu/tartozekok/brushless.php" TARGET=_fnew>Forrás:Szívesen látnék jobb adatokat is, ipari motorokra. Mutasson valaki.

A hitványabb aszinkronmotor hatásfoka fél terhelésen 85 százalék, nyolctized terhelés körül már 90 százalék. A jobb aszinkronnak félterhelésen is 90 százalékon látom a hatásfokát. http://www.epgeplap.hu/dok/2004-03_erdei1.pdf?PHPSESSID=7d906c1501360eaf7fcad810d144c36d" TARGET=_fnew>Forrás: Szerintem a komoly ipari felhasználásra szánt vízhűtésű marómotornak nem azért kell a vízhűtés mert rossz a hatásfoka.

Hova teszi a meleget: Ha hűtőbordán helyben átadja a levegőnek, akkor az egyszerű, problémamentes, de béna kicsi bordákon, forszírozás nélkül elég rossz hőátadás. Rendes hőátadó képességű bordával gyárilag szerelt motort én meg még az interneten sem láttam. Talán, mert az meg sérülékeny lenne.

Ha a felfogó felületen, egy mereven összeállított Y hídnak adja át a marómotor a meleget, az feszüléshez, görbüléshez vezet. Rossz megoldás. Az is lehet, hogy a híd mérete nagy, hőleadó-képessége jó, merevsége gyenge, így semmit se számit az a pár fok hőkülönbség neki.

Ha folyadéknak adja a meleget, akkor a gépben nincs is meleg állandó hőmérsékleten tartható. Ezt környezeti léghűtéssel csak párologtatva lehetne elérni. A motor állandó hőmérséklete, alapfeltétele a kiváló futáspontosságnak. Ha mást sem árt a gépen hűteni, (pl: forgácsolószerszám-hűtőfolyadék, végfokok, lézer, plazma ) akkor ha nem is nélkülözhetetlen, de mindenképp nagy ugrás előre egy több körös hűtőrendszer. Az is biztos, hogy az amatőr mindezek nélkül is prímán elvan, de akkor mindenképpen kevesebbel kell beérnie.

bmejdz9nu

Ahogy írod... Nemcsak azért jó a vízhűtés mert (csak) hűteni kell a rossz hatásfok miatt a motort ... még három dolog jó benne:  
1. Pontosan, egyszerűen tartható a hőmérséklet, nemcsak a motor hőtermelése miatt hanem a csapágyhézagok (melegedés) tartása miatt.
2. Ha a hőt elvezetjük... akkor a hőleadó egység akár az "udvaron" is lehet :)  
... Hangja nem zavaró sőt ekkor egy nagyobb méretű lapáttal és nagyobb hőleadó felülettel mindenképp csökkenthető a zaj.  
3. Kisebb, ezáltal stabilabb főorsó méret lehetséges.

http://images.google.hu/images?um=1&hl=hu&q=CNC+Router" TARGET=_fnew>Google kép találatok: "CNC Router"-re.... Minden második gépen vízhűtéses főorsó van... Érdekes? :) Főként a szériában készültek...
Talán egy asztalos műhelyben sem jó ha a port a marómotor fújja szét :)