Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

A Precise hűtőegység már frekiváltóról üzemel... 20Hz és 50Hz között (min. 20Hz kell beindul a folyadék körforgása)... Nem érdemes nagyon hajtani... mert minek azaz csak hangos a kis helyiségben...
Valójában arra vagyok kiváncsi, hogy hány liter hűtővízet kell átkergetni a motorokon, hogy optimális hőmérsékleten maradjanak...

A Conradban néztem forgó kerekes átfolyás jelzőket... ezek zártak és nem látható a forgás... csak impulzusokat adnak ki...  
az is 40Euro.. és még lett volna vele macera... pl. egy villogó led... stb.
Akkkor ez 6000Ft-ért olcsóbb és jobb megoldás, és konkrét adatokkal is szolgál... sőt ha már mindent kitapasztaltam akkor máshoz is jó lehet...  
Ez egy átfolyás "mérőműszer"... azaz nem saccolás :)

svejk

Az adatlapon minden ott van..
A beprogramozot mennyiség után hangjelzést ad.
Kimondottan jó szolgálatott tehet a házi kis ivóvizszűrők esetén.
Ezeknek általában liter és/vagy időtartam a kapacitásuk, azon felül károsak is lehetnek.
Mellesleg az adatlap is erre ajánlja...:)

svejk

Gondolom ez is lapátkerekes, és minek az impulzus ha ott a kijelző?
A Wartburgét nem kötheted 5.5 bar nyomásra és kicsit a design-ja is más :)

Szalai György

Ahányszor más körülmények között üzemelteted, mindég más lesz a szükséges liter/perc érték.  Ha változik a környezeti hőmérséklet, ha változik a megmunkálás bármelyik mechanikai vagy dinamikai paramétere, mindég más mennyiség az optimális. Ezért a mennyiséget folyton állítgatnod kellene, méghozzá automatikusan. Ha van jel, akkor van mire szabályzást építeni, de ennek nincs olyan kimenete, amit felhasználhatnál. Hogy lesz ebből állandó marómotor hőmérséklet? Azt ettől a mérőcskétől függetlenül és másképp kell megoldanod.
Abban nincs köztünk vélemény különbség, hogy ha már mindent kitapasztaltál akkor máshoz is jó lehet...”  Erre  tökéletes megoldásnak tartom.

Szalai György

A beprogramozott mennyiség után hangjelzést ad, de ki hallja meg, mert a marógép az nem megy lábujjhegyen. És akkor még be is kell avatkozni.
Az adatlaptól elvárjuk, hogy ajánlja valamire.
De nem muszáj elhinni, hogy egy szűrő tönkrement, ha lejárt az ideje, vagy átfolyt rajta egy bizonyos mennyiségű valami, aminek a szűrő gyártója még a szennyezőanyag tartalmát sem ismerheti. Mechanikai szűrőn (Ami egy szerszámgépen előfordul.) az áteresztőképesség csökkenését illene detektálni, és az alapján automatikusan beavatkozni.  Arra ezt a cuccot én alkalmatlannak látom. Hőfokszabályzásra szintén.
Biológiai szűrőn, (Amilyen a vízszűrők egy része.) a szűrőanyag és a benne megkötött szennyeződés együttes tömegnövekedése alapján kéne döntést hozni. Arra ez a cucc megint csak nem alkalmas. A tömegváltozás ismeretének hiányában kénytelen a gyártó valami gátat szabni a felhasználásnak, amit még biztonságosnak ítél, és persze ahol jól fogy a terméke. Ehhez kell ez a mérőcske.
A harmadik eset lehet az ioncserélő műgyantán átfolyatás, mert ott nincs tömegnövekedés, sem áteresztőképesség csökkenés, de az nem is igazán szűrés.
Ivóvíz szűrés esetében a gyártó által ajánlott megoldást választanám, de szerintem az sem szavatolja a biztonságomat, sem a szűrő optimális csereciklusát. Fizikai és biológiai szempontból korrektebb megoldásra lenne szükség. Az viszont valószínűleg nagyobb és költségesebb apparátust igényel.
A Wartburgét nem kötném 5.5 bar nyomásra egy marómotor hűtőkörében. Ott nincs ekkora nyomás. Csak, ha nagyon, nagyon magas a marógép.

svejk

Én az eredeti felhasználásról beszéltem, mivel a kérdésed arra mutatott hogy azt sem érted..

Amit most így szépen megfogalmaztál az nagyon szép és jó, ráadásul igaz is de sokkal több haszna nincs mint maga a tárgybeli átfolyásmérőnek :)

Én az eredeti felvetésben is a jóindulatot látom, hogy ilyet is lehet kapni olcsón és ez bárkinek jól jöhet akár teljesen más célra mint a gyári ajánlás.

Szalai György

Akkor szerinted is szükségtelen és alkalmatlan a marómotor hűtővizének beállítására?
Minden másra, arra szerintem is jól jöhet. A hűtővíz átfolyás-kijelzésének haszontalansága mellett próbáltam érvelni. Varsányi Péter jóindulata vitathatatlan. Már az is adhat értelmet a készülék használatának, hogy az alkalmazót jó érzésekkel tölti meg.

svejk

Arra alkalmatlan, viszont a gazdája is csak indikációra akarja használni, én úgy vettem ki a soraiból.
Az utolsó soroddal pontot is tehetünk ezen ügy végére,-arany igazság- :)

svejk

Na, meg van az én SKF katalógusom is ! :) :)

Az esélytelenek nyugalmával írtam az SKF-nek és lám, ma hozta a postás a csomagot :)

Az viszont tény hogy ezt a gyönyörű, majd 1200 oldalas könyvet badarság lenne a szkennelés miatt szétszedni..:(

000000000

http://www.skf.com/skf/productcatalogue/jsp/extra/productTablesList.jsp?&maincatalogue=1&lang=en" TARGET=_fnew>Ezen kívül mi va még benne? Mert ez is tartalmaz néhány oldalt, és kereshetsz benne sokféle szempont szerint.

000000000

Szia svejk!
Az SKF katalógus msgyar nyelvű?

000000000

Bocs' de nem mindegy milyen nyelvű? A 30 mm angolul is 30 mm még akkor is, ha általában mindent másként írnak, mint mondanak. Csak nehogy a http://www.webforditas.hu/index.php" TARGET=_fnew>WEBLAPFORDÍTÓT használd az internetes változathoz, mert az a statikus terhelést "légköri zavar"-nak, a csapágy tömegét pedig "misé"-nek fordítja. Hiába, ezek az angolok [#nemtudom]

bmejdz9nu

Na megint vagyok... [#smile] Már azt hittem átköltözök a lakókocsis fórumba :)

Szuper, hogy (meg)van könyved!!! az elejétől olvasd... az adatlapokig kell csak az a pár száz oldalt :) DE megéri!!!
Ugye milyen szépen, érthetően meg vannak fogalmazva a dolgok... sok munka lehetet a fordítása így magyarra...

svejk

Nekem sajnos a magyar jobban fekszik :(
Az a pár száz magyarázó szövegoldal talán majd segíthet olyan dolgokban ami nem teljesen egyértelmű.
Az én hobbym inkább az elektronika és bizony az IC-k adatlapjain is sokszor a szövegben van elrejtve fontos információ.

HJózsi