Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Most néztem a videóját a pneumatikus szerszámbefogójával... nem rossz...

HJózsi

000000000

Nagyon szépen dolgozik és példásan dokumentálja, az ilyet nagyon szeretem.Lehet, hogy én láttam rosszul, de semmi csapágy előfeszítést nem láttam a mezszeti képen.

bmejdz9nu

Biztos ami biztos...:) 2 óra az két óra... :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/meroleges.jpg" border=0>

bmejdz9nu

További ellenőrzéseket tartottam a gépen... pl. derékszöghiba mérést...
De semmit nem nem ment el! Pedíg voltak kemény jelenetei... :)

Itt a képen jól látható mennyi hűtőborda szükséges ahhoz hogy az 1,6Kw-os Teknomotor-ból a ventilátor kereket kiszerelve a "magponti" hőmérséklet elfogadható legyen (45 fok - eddíg a max...)
Szenzációs lett!!! Semmi hangja... ami van az pedíg "csodálatos" :) Erőt sugárzó... :)
Most még a Noga hűtő kompresszorát kell lecserélnem... és teljesül a vágyam:
Hallani fogom amikor a forgácsok kopognak... :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/controll_01.jpg" border=0>

Bicska

Péter! Egyébként most neked a hűtőkör a motor külső palástjába van beleépítve(amire a borda van rácsavarozva) vagy hogyan? Tényleg oylan nagy zajt csinált a venti, hogy nélküle jelentősen csökkent a motorzaj?Üdv!

bmejdz9nu

A motorkörnek (ahol a tekercsek vannak) gyakorlatilag nincs belső és külső palástja... azaz:
Négy oldalon a külsű és belső azonos... (hengeres formában a négyzetes külső...) így légrés nélküli a hűtés kapcsolat...
Természetesen én a levegőnek való járat középső részén és mélyen a közepén mérem a hőmérséklelet... ott a legmelegebb pont...
A ventilátor helyett pedíg "tacho" jeladót szerelek majd ami szabályozza a frekiváltót a terhelés fügvényében... lett hely hozzá + jó dolog :)
(ezen a motoron oldalt is voltak felfogató zsákmenet furatok - a nagyobbakon mind..)
A hang csökkenés drasztikus... !!! ... akinek van ilyen motorja tudja...  
Lehet "imitálni" a hangcsökenést egy-két papírlapot a motor tetejére a levegő beszívás elfolytásával...
De ha a légkerék ki van véve magasabb fordulatokon jelentős terheléstől is megszabadul a motor, felvett áram is csökkenik..)

eivmhrm04

Péter hol vetted ezt a motrot?

bmejdz9nu

Mailo ment... :) Csodálkozok, hogy nem tudod hol lehet ilyen motorokat venni... :)

eivmhrm04

Kösz megkaptam.Persze hogy tudtam csak nem tudom miért nem tudtam megtalálni a listájukon csak 1 tipust.Régebben már el is döntöttem hogy milyet/1.6kw/csak nem birtam azóta megtalálni.Mégegyszer köszi

eivmhrm04

Viszont a multkor meg az egyik fórum társunk le akart beszélni mert neki meg nincsenek jó tapasztalatai ezekkel a motrokkal

bmejdz9nu

Az "angulár" váltzatok mind nagyon jók (Pontosabbak)... persze azok a drágábbak...

000000000

Szia Péter!
Ezzel a megoldásoddal megint kiérdemled a
hogyan csináljunk drágán műszaki sületlenséget
kategória első díját! Gratula, csak így
tovább!:))

bmejdz9nu

Szia Tibi! Rég írtál...

Ha vízzel hűteném a motort akkor az elfogadhatóbb lenne? Vagy csak a füldugó maradhat? :)
Sajnos ez a megoldás nagyon sok helyet foglal mert nagy felület kell a termelt hő eldisszipálásához...(A z-tartóra is átviszi)
Még nem vizsgázott ez a  hűtésmegoldás "élesben"... de úgy néz ki ok...

... Ja és kössz a az ötletet, hogyan másként! Ezt szeretem benned, hogy ötletgazdag vagy :)

000000000

Egy langyos hűtőborda szerintem is csendesebb, mint egy húszezer körül sivító ventillátor.