Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Bicska

Nem tudtok ti élni..vbodi! Akinek iylen gépe van, annak bele kell gravíroznia az "előlapba".[#nyes]

000000000

Péter!
Nem nézted a #2516-ot?

000000000

bmejdz9nu

Most néztem... Nagyon Jó! Gratula! - Szerintem... A videók mellé is jó egy képet beszúrni és .. ahogy én szoktam...

Egyébként a konzekvencia: Egy saját építésű főorsónak nincs párja...
Igaz nagy fordulatra nem nagyon tudunk... egyenelőre...
De én is a "nagygépemre" magam fogom csinálni... már megvannak az SKF csapágypárak*...

*Ezeket a metrikus csapágypárokat mind az USA-ból vettem. Sajnos Európában megfizethetetlenül drágák... arrafelé pedig a metrikust nem sokra tartják - Ebay:) Még a relative magas postaköltséggel együtt is megérték)

000000000

Kedves Mindenki:-)
Ha emlékeztek még a szörnyszülöttemre:
http://cnctar.hobbycnc.hu/stgellert/P5249065buta.jpg" TARGET=_fnew>szörnyszülöttke:-)
Szal Aszbolit jelentős segítségével beüzemelődött, jelentem, nagyon jó!
Egy aprócska problémám van jelenleg, megoldás javaslatok kellenének...
A vill motor fordulatszáma 3,000, ebből kifolyólag a maró fej fordulatszáma is annyi jelenleg...
Végeztem egy vidám, hűtés/kenés nélküli, 3000-es fordulattal 2mm fogásmélységnél kb 1mp /1mm-es előtolással egy próbát valamilyen vasdarabon 8mm-es hss újjmaróval. Az eredmény frenetikus volt, 10 mm-es út után tudniillik megolvadt a fémdarab és egybeforradt félig meggypirosból fehérizzásba átmenő marófejjel, amikor leálltam az előtolással. Asszem ez a dörzshegesztés:-)

Vagyis hogyan tudnám megvalósítani a legkevesebb munkával a fordulatszám csökkentését?

000000000

Én ezzel a fordulatszámmal martam az acélt(lásd alább)sajátkészítésű 24mm átmérőjű lapkás maróval emulziós hűtés-kenés mellett, 0.3mm fogással.Újjmarót próbálj venni tömör keményfémből.

000000000

Köszönöm szépen a tanácsot! Kérdés: Nagyobb fogásmélység mivel jöhet szóba, illetve miként?

e7c897sd8

A hűtés és kenés hiánya a fő gond! Valamint a 2 mm fogásmélység is soknak tűnik ebben az esetben..

000000000

Köszönöm! Egyelőre fejlesztek, aztán értesítek mindenkit, hogyan állok:-)

3k74cecek

Ha hegeszteni akartál, akkor gratulálok, mert az sikerült [#eljen]

Ha viszont nem ez volt a cél, akkor a dolog több sebből vérzik.
1. a valamilyen vasdarabról nem tudunk semmit azonkívül, hogy vas.
Az optimális forgácsolási sebesség viszont erősen anyag (és szerszám, de azt tudjuk hogy HSS) függő. 8mm és 3000 fordulat 75m/min sebesség ami HSS-nél kicsit soknak tűnik. kb. a  harmada is elég lenne.
2. a 2mm fogás nagyon sok.  
3. az 1mm/sec előtolás kb. jó lenne a 3000-s fordulathoz, ha a szerszám éle nem menne ki az első két fordulat után. Ezután már nem forgácsolt, hanem csak túrta az anyagot.
4. a maró élszögei vajon vashoz valók?
Mert ha nem, akkor emiatt is hamar életlenné válik és csak hőt termel forgácsolás helyett.

Megoldás:
Legalább annyit nézzél meg a vasdarabon, hogy  reszelővel könnyen lehet-e reszelni !
1. Ha igen, akkor max 1000-es fordulatot csinálj és az előtolás is max. 0.3 mm/sec legyen.
A fogás se legyen elsőre 0.5mm-nél több. Majd ha látod hogy ezt könnyedén viszi, akkor majd lehet nagyobb is.
Ja és illik hűtés/kenést is használni, mert a HSS szerszám különben hamar kipurcan.
2. ha nehezen viszi, akkor nem szerencsés HSS szerszámmal forgácsolni, akkor keményfém szerszám kellene. Ez már mehetne 3000-el, és 1mm/sec előtolással, de először szintén kis fogással kell próbálni.

bmejdz9nu

Tibor45 3F-es motormeghajtója igen tetszett a Talin...
Olyan dolgot épített ami valóban hiánycikk!!! Írhatnál róla... szívesen kérdeznék róla... szerintem más is...

000000000

Szia Péter!
Igen, a kisfeszültségű, de magas fordulatszámú
aszinkron főorsó motorok hajtáselektronikája
ritkaság a piacon. Ilyen motorra ugyanis nem szabad 230-as gyári frekiváltókat kötni, tekercs
szigetelésük nem erre lett méretezve, valamint
a maximális fordulatszámukat sem lehet
biztosítani (a legtöbb olcsó frekiváltó max 400Hz-et tud).
Így aztán ennek a kis vezérlő dobozkának csak
egy külső sima DC pufferelkós táp kell, amit az adott
motor határoz meg (max. 190V/20A).
Egy potival utána máris alapesetben 10-60 ezer
1/min fordulatszámot beállíthatunk, és lehet
vele gravírozgatni, ki mit akar.
Az alapvezérlőn felül vannak bővítő funkciók,
(BLDC motor hajtási opció, külső PWM vagy
analóg alapjel fogadás, encoder, tacho
visszacsatolási lehetőség, stb.),
és ha a motor specifikációja, csapágyazása
bírja, akár 200000 1/min is lehet a max.
fordulatszám.

Egyébként D.Laci teszt birkanyíró motorja
meglehetősen jól "muzsikált", 15-16 ezerig
szépen pörög, utána már nem volt hozzá nagyobb
tápom a talin.

bmejdz9nu

Szerintem a talin a birkanyíró nem érte el a 60Krpm-et... Feszhiány miatt...:)

Amit akartam ezzel kapcsolatban kérdezni a talin... de nem gondoltam rá...

A kimeneti 3F mennyire "eszményi" azaz színusz jellegű?

000000000

Bocs, most látom...
PWM-es, nem analóg szinuszos a 3F.
Integrál középértéke viszont azonos a szinussal,
és ez a lényeg.  

bmejdz9nu

Azt gondoltam, hogy nem tisztán analóg :)
Olyat látni/mérni a kimenetén mint egy "igazi ferkiváltónál" ? Azaz a PWM szimulálja az "elméleti" szinuszjel formát?