Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Köszönöm az infót és a fáradozást. Még annyit kérdeznék, hogy melyik felén van duplán a csapágy?
A patronnál vagy a szíjhajtás végén?

motion

A patronnál van kettő.
De szívesen lerajzolom az egésznek a felépítését, ha érdekel...

svejk

Ezen a fórumon mindenkit minden érdekel :)
Úgy hogy hajrá...!

motion

http://cnctar.hobbycnc.hu/Motion/TB-350s.JPG" TARGET=_fnew>Itt van a rajza.
Remélem érthető. Bocs a minőségért.

motion

Rögtönöztem.
A patron 3*180 fokban van bevágva.
A csavar a belső tengelyen keresztül húzza be a patront.

svejk

Mire nem jó a NYÁK-tervező progi :)

motion

Hát igen.
Épp azzal dolgozom, és pont kéznél volt...

Szalai György

Ha 3, akkor biztos 120 fok az, de éjjel 00:19-kor  már lehet 180 is.
Újszerű használata a nyáktervezőnek, ehhez külön gratula. Eszembe nem jutott volna.

bmejdz9nu

Hát igen... nem is nagyon lehetne (nagyon) másként...
De ezt megcsinálni... pontosan... hát nem egyszerű...
Köszönettel a rajzért! Az első két csapágy között... azaz az előfeszítés hogyan? A ragasztások hol voltak?

motion

Nincsen se előfeszítés se váll se porvédő se semmi...
Úgy néz ki, ahogy lerajzoltam. Erre mondtam azt, hogy az egészet a ragasztó fogja össze.
A tengelyt a csapágyakba, a csapágyak pedig a házba vannak ragasztva.
Ragasztó nélkül magától esne szét alkotó elemeire.
Bocs a 180fokért...

bmejdz9nu

De tengely irányba (fel-le) is pontos volt... ezt hogy csinálta..., hogy nem kottyant...(feltételezek ezért valamiféle előfeszítési trükköt)
Szerinted a Wolfgang ez elemeket hogyan csinálta, hogy ilyen pontos lett az egész?
Azaz pl. a patron ház kúpját és a patront...
Valami trükk lehet benne... azaz a végső megmunkálást (utolsó századokat) a fortuna saját forgatásával?
Vagy a ragasztás a trükk? Valahogy úgy ahogy írtam a #2584-ben...
A Loctite 638-as gyári adat szerint akár 0,2mm-t is át tud fogni... (persze ennyire nem lehet szükség...)

A porvédőt hogy miért nem csinált (ad) hozzá ezt nem értem én sem... bagatell dolog lett volna...

motion

Szerintem a csapágyragasztó nem bírná ki azt az erőt, ami ahhoz kell, hogy összeszerelt állapotban bármiféle megmunkálást végezzenek rajta... Nem kellett nagy erő ahhoz, hogy a tengelyt kiüssük. Hamar elengedte a ragasztó...
De én nem igen értek ehhez...

bmejdz9nu

Ha melegíteni nem kellett... és szétjött akkor az elég silány csapágyragasztó lehetet vagy csak csavarrögzítő...
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Pdf-ek/Loctite_csapagyrogzites.pdf" TARGET=_fnew>Locite gyapágyrögzítés.... PDF.... 638-as... is... Ez a legerősebb és legjobb szerintem.

Statikus nyírófeszültség (DIN 54452), N/mm2: 20–35 (azaz min. 20N/négyzetmilliméter!)
Javasolt rés, mm: 0,05; Maximális rés, mm: 0,25 -- Kell ennél jobb? :) Én teszteltem, használom iszonyatos erős!!!
Mondhatom, hogy nekem és aki már "rászokott" megváltoztatta az életét a kötések tekintetében!  
Persze jó drága, de sok sem kell :) Az 50ml-es kb. 12.000Ft.. de megtérül!

Motoros

"A motoros Misinek mutatad???
Mert én is megmutattam ... de nekem teljesen mást mondott... hogy utánozhatatlan, minőségben is! "
Csak a fotókat láttam, annak alapján arra gondoltam hogy egy spécin megtervezett edzett köszörült darab. Motion tapasztalata nem ezt mutatja. Persze ettől még nagy fordulatú gravirozásra jó lehet.
Nekem is az a véleményem hogy egy ilyen gyenge csapágyazású darabot saját maga házába nem lehet készremunkálni, vagyis lehet csak nem érdemes, mert attól csak romolhat.

bmejdz9nu

Most a talin mutattam élőben is... nem emlékszel? Vagy én emlékszem rosszul?