Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

bmejdz9nu

Akkor nem olyan megoldás amit (azt hiszem) a cnczone.com-on leírtak...
Ott ha jól emlékszem, egy 4017-es IC-t számoltattak 3-ig (3 Fázis kész) és a kimeneti négyszög jeleinek a szélességét állították... és FET ill. IGBT...ready to go...:)
Aztán a motoron az induktív hatások miatt(?) a nyomaték helyett inkább hő termelődött...:)

svejk

A múltkor valamelyik topicban ment a csapágyazásról a vita.
Csak hogy még nagyobb legyen a káosz :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Ipari%20CNC%20mar%f3g%e9p%20f%f5ors%f3ja/" TARGET=_fnew>Ipari marógép főorsócsapágyazása, elemeire bontva, alias nem bírtam ki,
 hogy ne nézzem meg mi is hajtja :)

7vpav5d32

A mindenit! Ez komoly cucc.
Azért szerintem ez nem nagy fordulatú orsó (szerintem max 5000).

svejk

Na és a legérdekesebb rész itt van, bár nagyon csúnya skicc, és macskakaparás írás, de ezt nézzétek el nekem.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Ipari%20CNC%20mar%f3g%e9p%20f%f5ors%f3ja/Mar%f3%20f%f5ors%f3%20skicc.GIF" TARGET=_fnew>skicc

Hátul a hengergörgős tiszta ügy  talán azért kúpos mert pontosabbak ezek, (egyébként hosszú élettartamúnak van írva)
Elől viszont nem párosan vannak a ferdehatásvonalúak (biztos ezek is buta tervezők :))
Az hogy berakott egy távtartót még csak elmegy, de a legbelső harmadik ferdehatású külső gyűrűje nincs illesztve a csapágyház belső palástjához (a ház ott kb 2-3 tizeddel nagyobb átmérőjűre van kiesztergálva) csak a homlokfelületein támaszkodik.  
Gondolom ezzel  a megoldásal az axiális erőhatásokat ugyan úgy felveszi viszont a hosszú csapágyházban még véletlen sem okoznak befeszülést az esetleges csapágyexcentritások.
Viszont így a billenőnyomatékot nem ez a 3.csapágy veszifel hanem az első két tandem és a hátsó hengergörgős.
Mondanom sem kell hogy majd minden része köszörült,könnyen szerelhető, kivétel a hengergörgős belső gyűrűjének zsugorkötésű szorítója. Na azzal megszenvedtem, de persze vannak lehúzószerszámnak menetes furatok.

svejk

Nálam nem nyitja az explorer a GIF-et, felraktam a skiccet JPG-ben is.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Ipari%20CNC%20mar%f3g%e9p%20f%f5ors%f3ja/Mar%f3%20f%f5ors%f3%20skicc.jpg" TARGET=_fnew>Skicc-JPG

svejk

Na és természetesen ösze is raktam...

svejk

Még csak annyit áradozok róla hogy a meredekkúpon a százados mérőóra nem mozdul ki..

yx5zjs8he

Összeszerelésnél vigyázz, mert a hátsó hengergörgős csapágy hézaga a kúpra tolás mértékével van beállítva.

svejk

Aha, tehát azért kúpos...pedig elég meredek kúp..azt hittem gyárilag pontos a csapágy és csak a szerelést és önbeállást könnyíti a kúp.
Köszönöm a figyelmeztetést, egyenlőre a hüvely még nem került még vissza, épp a körülményes szerelés miatt.
Az első csapágyak elhelyezéséről esetleg tudnál írni valami szakszerűt?

svejk

De ha ez így van akkor miért nem ott is inkább menetet használtak???

yx5zjs8he

Érdekes és jó konstrukció véleményem szerint a harmadik csapágy megoldása. Ő veszi fel egyedül az orsó és a szerszám súlyából adódó terhelést, és ellentart az első két csapágynak. Radiálisan nem kell tartania, ezért a túlhatározottság kerülésére lazára tették a külsőgyürüt.
Fémipari gépre jellemző a csapágyazása.

yx5zjs8he

Így olcsóbb, egyszerűbb.(csak szerelni sz@r)
Érdemes lehúzatás előtt PB-pisztollyal gyorsan (de óvatosan) kb. 100 fokra felmelegíteni.

000000000

Nagyon komoly, csak elfelejtetted leméretezni az utángyártáshoz.?????

svejk

3 db M6-tal lehet lehúzni, 2-3 mm ropogtatás után jött a hőlégfúvó :)
Elég volt neki, legalább is hogy a ropogás megszűnjön.
Kb 35 mm hosszan van illesztve, de az utolsó mm-en is csak lehúzóval jött.
A mezei csapágylehózóra rá se bagózott :)
(föleg hogy nem elég precíz hogy középpontban húzzon egyenletesen)

Öszeszerelésnél  az orsó forgatónyomatékát mérik folyamatosan, vagy valami mérőórás kottyanásvizsgálat van?