Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Szalai György

http://www.mermac.com/salep2.html" TARGET=_fnew>Itt van maga a hirdetés, amiből a képet linkeltem. Van $75 for speed controller is.
http://www.mermac.com/tpix/precise4.jpg" TARGET=_fnew>Másik kép a motor adatokkal.

27idyu84u

Sajnos még nem megy (kefe hiány). Én is csak remélem, hogy ER 16-os. (annak mértem). Egyébként az adatlapja alapján Németországban gyártották. Ez reményt ad a metrikus méretekre.
(köszönöm a jelszót)

#2570: nincs rajta semmi szabályzó.

bmejdz9nu

Wolfgang Engineering TB350S Spindle...

Hátha valaki tud ilyet csinálni... csak 3 kerámia csapágy... befogatás: 1/8" A mérőórák 0.001mm-esek..(ezred mm)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/Wolfgang%20Engineering%20__TB350S_spindle/" TARGET=_fnew>Képek és videók itt....

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/Wolfgang%20Engineering%20__TB350S_spindle/P1270124_small.jpg" border=0>

Varga István

Szia Péter!
A júniusi talira megpróbálok mintadarabot vinni.

bmejdz9nu

Mert te tudod a titkát? Neked is van, de szét szetted? Nem árulod el?
Azt nagyon valószínűnek tartom, hogy a patron legvégső megmunkálását a fortunában végzi...
Másként, hogy lehet ilyen pontos? (és profi, nagyon szép is)
Na akkor mi magyarok (azaz te) majd tarolsz a világpiacon mint Wolfgang...(Ő most emeli 200-ra az árát! - megteheti...bizonyított)
Másnak még nem sikerült, pedíg voltak próbálkozások...
Vannak nagyon spéci műszereim, ha kell tesztelni... de gondolom neked is... és felszerelésed is a gyártáshoz...

motion

TB-350s
Közkívánatra.
Én szétszedtem az enyémet. Nem azért mert kíváncsi voltam, hanem azért mert muszáj volt.
Kb. 100-150 üzemóra után a csapágyak felmondták a szolgálatot. Beszállt a por, és "megette" a csapágyakat.
3db. 9,525 x15,875 x3,967mm-es mély hornyú kerámia csapágy van benne. 3500Ft/db. Beszerezhető. Ha valakit érdekel megadom a bolt nevét is. A belső tengely átmérője 9,5000mm, a csapágyfészek kereken 16mm. Az egész ketyerét a csapágyragasztó tartja össze.(Beleértve az ékszíj tárcsát is.) Ebből következik (legalábbis számomra), hogy kizárólag gravírozásra használható.A pontosságával nekem sem volt gondom. Én a grav.-on kívűl műanyagot és fát martam vele. Lehet, hogy már ezt sem kellett volna. Ja és egy átmenő csavarral lehet a patront behúzni, a tárcsa felőli végén. Ezzel nem is lenne semmi gond, csak szerintem kicsit rövidre szabták a csavart. Nagyjából 2 menet fogta a patront. Mindig azon izgultam, hogy bele ne szakítsam. Akinek ilyenje van, valamivel óvja meg a csapágyakat a portól.
Megmutattam egy "öreg motoros" esztergályosnak is, és nem volt elszállva a megmunkálás minőségétől...A patront nem tudom milyen anyagból készítették, de rozsdázik...!
Szóval összességében én még egyszer nem vennék ilyet, vagy legalábbis ennyiért nem.(Még a 150Ft/$-os áron vettem). Mikor kézhez kaptam, egy ismerősöm azonnal lemásolta. Ha szabad mondanom, jobbra sikerült mint az eredeti.
Nem akartam az üzletedet rontani, azért vártam ezzel a negatív kritikával.
Az új tulajnak pedig sok sikert kívánok hozzá..:-)   Csak gravír, és a csapágyak porvédelme. Erre figyelj...

Motion

3k74cecek

"megadom a bolt nevét is."
Érdekel. Légyszíves áruld el.

bmejdz9nu

Az első csapágyak... porvédelem...
Hát igen ezt előre lehetett volna tudni! Én már alapban megtettem volna... (nekem vannak itthon hasonlók és láttam milyen)
Az ekkora kerámia csapágyak mind olyanok, hogy a golyó vezető gyűrű egyben a porvédő is... tehát rés van közötte.
Azaz kell egy pici sapkát csinálni rá... akár műanyagból is...(vagy bármi hasonló - majd teszek be egy ilyen csapágyról metszetet)

A csapágyragasztás egy teljesen bevett technika ilyen preciziós megoldásoknál... ez nagyon jó ötlet! (ezt is gondoltam)

Ez enyémnél a csavar többet fog... miért nem tettél bele egy hosszabbat?

A motoros Misinek mutatad???  
Mert én is megmutattam ... de nekem teljesen mást mondott... hogy utánozhatatlan, minőségben is!
A patron és a patronház a lelke, az nagyon finom munka... erre sajnos nincs elég precíz megoldású gép...

Ez szerintem nem negatív kritika... sőt ez logikus is amit írtál! Köszönet!
Ez a főorsó preciziós gravír és kontúrmarásra való...

Ezt az orsót többen már akarták lemásolni (kínaiak is persze :) de mind elbuktak vele...
Tehát az "Öreg Wolfgang" ezért valamit nagyon tud... ha kb. 1000-et eladott (Ebay-on kb. 500-at) és "szanaszét" dicsérik a világban...és pl. a Cnczone.com-on

bmejdz9nu

Ha 10-es belmérettel érdekel nekem van itthon pár ilyen kerámia csapágy...(dobj egy mailt) de a csapágy még nem főorsó!
Mi is próbálkoztunk ilyesmi főorsóval... csak nem sikerült ilyen pontosságot elérni. (10-et vettem... szerintem még pár van...)
A szerszám megfogatása a bukó :) de hátha neked... :)

Megnéztem: 4db metrikus 10x15x4 (100.000rpm-esek) hibrid kerámia persze. 8.000Ft a négy.

bmejdz9nu

Na itt talán látni a porvédő és golyóvezető megoldást, hogy ugyanaz a kettő! (tehát valami rés van)
Talán ha picit zsíroztad volna a "front felét"... már akkor is védted volna... Vagy egy pici kupak rá...

http://www.abec35.com/ebay_pics/zzset.jpg" border=0>

svejk

"Ez a főorsó preciziós gravír és kontúrmarásra való... "
Szerintem meg kimondottan csak gravírozásra.
Ilyen nagyfordulatú eszközöknél szinte kizárólag labirint tömítést alkalmaznak. Ezt azért nem lett volna bonyolult a gyártónak sem elkövetni.

bmejdz9nu

Ez a golyóvezető majdnem zárja a dolgot... de nem olyan mint a megszokott...
Az igaz, hogy a gyártó is tehetett volna rá még valamit (semmi akadályát nem látom) ... hogy a "labirint" kialakuljon... (persze utólag is megtehető)
De érdekes, hogy tömegesen ez a por bekerülés nem fordult elő... mert akkor szerintem módosított volna rajta... (több éve gyártja...)

Egyébként a csapágy adataiból kiindulva egy pl. FR4-es nyákot simán tudnia kell kontúr marnia.

000000000

Szia Péter!

Annak idején, még a tali előtt Te említettél valami megoldást a központba állításhoz, csak nem merted publikálni, most már elárulhatnád a titkot

bmejdz9nu

Az egy másik történetben volt... de itt is használható...
Kb arről lenne szó ... Csapágy ragasztás Loctite 638-al + közbe forog... azaz...automatikusan centerbe kerül.
(így csináltam akkoriban a HD-t... nézd meg a videókat... a BF20 nyomta a csapágyat helyzetbe.. oké is lett)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/" TARGET=_fnew>Valahol itt vannak... Lehet persze fejleszteni, egyszerűsíteni a dolgot...

motion

Üdv. Szigma.
Bocs, hogy csak most, de nem találtam a névjegyüket. Ma elmentem, és kértem egy másikat.
A bolt neve Paulus Debrecen Kft.
www.onlinecsapagy.hu
csapagyak@axelero.hu
52/430-636
A csajszi Pestre telefonált (valahová), ott volt is raktáron ez a csapágy. Annyit tudott mondani, hogy Japán gyártmány. Azt nem tudta megmondani, hogy kerámia vagy sem. Az ára pedig 3500Ft.

Ha valakit érdekel egy gyors skicc formájában le tudom rajzolni a felépítését. Mármint a fortunának.

Motion