Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nem gondoltatok arra, hogy mivel mostanság a réz ára nem túl magas, érdemes lenne generátort tekerni 3 fázisú kimenettel, 230V-os bemenettel, ugyanolyan teljesítménnyel vagy 3 kiló rézből kijön egy kilowattos teljesítményű, valami 7000 körül és az nem pukkan ki, nem ég le miegymás.

000000000

Próbált már valaki mosógép motorból főorsó motort csinálni?
Két típust sikerült szereznem.Az egyik, univerzális motor 400W os 13400 as fordulattal, a másik 3 fázisú 300W os 18000 es fordulattal.Mindkettőn van tacho.
Érdemes kisérletezni velük vagy inkább felejtős.

0gbwyh99

13400 és 18000 fordulatos mosógép motorok ? [#conf][#csodalk] Ennyire levagyok maradva [#conf][#szomoru1]

bmejdz9nu

Jobban centrifugál [#smile] Nem kell szárítógép sem... :)

svejk

Hmm.. és ez most nem megszólítás volt :)
a szénkefés szerintem felejtős a nyűgjei miatt.
(nem nyomatéktartó, hangos ,szervizigényes, stb...)

De az a 3 fázisú nagyon ígéretesnek tűnik.
Én még nem találkoztam mosogépben ilyennel, de akkor az azt jelenti hogy 300 Hz-es, tehát a mosógépelektronikában ferekiváltó is van.
Rakjál fel valahova még infót erről a motorról!
képeket meg ha tudod milyen mosógépben volt akkor azt is.

svejk

Bizony le :)
A mai modern gépek mind ilyenek, aránylag precíz fordulatszabályzó elektronikával, bordás szíjas meghajtással.

0gbwyh99

Ez nem semmi ! Tudsz egy pár képet tenni valahová arrol a nem szénkefésröl ? Van nekem ugyanis két darab szárítógépem (egy "AEG" és egy "ELECTROLUX") , mindkettő rosz , de a mocik jók benne , nem tudod azok miféle motrok ? Milyen fordulaton lehet hajtatni őket ? [#nemtudom][#worship][#worship][#wave]

000000000

Tettem fel képet a motorokról az oldalamra.
http://eladodolgaim.atw.huhttp://eladodolgaim.atw.hu" TARGET=_fnew>Eladodolgaim.

3k74cecek

Ugye nem gondolod komolyan, hogy frekiváltót tesznek a mosógépbe?
Azok mind kefés motorok.  
A nyűgökkel nem egészen értek egyet.
Gondolom fordulatot akartál írni és nem nyomatékot, a "nem nyomaték tartó"-nál.
Mert a nyomatéka éppen, hogy még nő is nem pedig csökken a terhelésre.
Egyébként egy jó szabályzóval pedig a fordulata is tartható.
A zajosságban igazad van. A szervízigény sem igazán probléma. Nem kell azért 2 havonta szénkefét cserélni ezekben. A kommutátor sem kopik el, ha megfelelő a kefe benne.
Szinte az összes elektromos szerszámban ilyen motorok vannak. Én az elmúlt 30 évben talán két szerszámomban cseréltem szénkefét, pedig nem csak ünnepnapokon használtam.
Szóval én nem félnék annyira tőle, ha egyébként megfelel a célnak.

dg8n4i8x

Én tudok egy készet, patronbefogós tengeyl van benne, és van hozzá egy frekiváltó is! Igen szénkefés és egy siemens frekiváltó hajtja! Kipróbált, mart már pár órát! Most fel lehet hördülni de akkor is működik! Láttam próbáltam...

dg8n4i8x

Ja és eladó soron van... Ha valakit érdekel hamarosan lesznek képek!

rbbhbyvfs

Ő szénkefés is, meg frekiváltós is?  
Az milyen motor?

De ha már belefogtunk ebbe a témába, nekem van egy 1100W-os 3 fázisú 230V-os 75Hz-es motorom, precíz(?) tengellyel és felfogatással.
Üzemi fordulata 4300rpm, viszont a csapágy  melegszik benne, ez normális? 6205-ős a mérete. Egy csiszoló korongot hajtott  előző életében....

svejk

Miért ne? Egy célnak megfelelő "frekiváltó" ilyen nagy sorozatú gyártásban olcsóbb lehet mint a kefés motor. És mivel "új technika" ezért drágábban lehet adni a mosógépet.
20 évvel ezelőtt azt sem gondoltuk komolyan hogy mosógépben soros motor lesz..
Gyula van annyira szaki hogy megtalálná benne a szénkefét, és nem szokott hülyeségeket írni.
Nézd meg a képet Te is, bár nem túl jó beállítás.

"Gondolom fordulatot akartál írni és nem nyomatékot, a "nem nyomaték tartó"-nál.  
Mert a nyomatéka éppen, hogy még nő is nem pedig csökken a terhelésre. "

Tehát mégegyszer: nem nyomatéktartó..ugye ami nő az nem állandó.
persze kötözködni lehet :)

A véleményem volt hogy felejtős a szénkefés.
Regényeket lehetne írni előnyéről/hátrányáról.
Próbáltam anno én is nem tetszett, akinek tetszik használja, ennyi..

dg8n4i8x

Egy normál frekiváltó hajtja, és ez is mosógépmotornak született! Két fázis közé van bekötve a motor, mivel pwm szabályzott jelet ad ki a frekiváltó prímán megy ról a kefés motor.

svejk

Gondolom valami kényszermegoldás lehetett..
Gyakorlatilag az U/f karakterisztika lehet kihasználva, a frekinek nem sok szerep jut.
A furdulatszabályzás meg van oldva?
A középkategóriától felfelé már szokott lenni a frekiváltókban sebességszabályzásra alkalmas PID, a megfelelő bemenetekkel. (tacho, encoder)