Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Meglehet nem egy dologra gondolunk..
Én az előbb a tömör homogén vas forgórészű hozzászólásodra reagáltam.

A 10-20ezres fordulatú aszinkronmotoroknál a fereki csak pár száz Hz, itt még a skin hatás  nem jelentkezeik számottevően.

Amikkel én találkoztam kb. 100-200W-os tömör vasforgórészű motorok, szövőgépszerűségen voltak, spulniszerűségeket forgattak melyre tekeredett fel a fonal. Ezeknek 3 fázisú tirisztoros szabályzói voltak.
Nagyon kis nyomatékkal rendelkeztek, meglehet inkább a felcsévélő erőt állították az elektronikával.

000000000

Szia Laci!
Gratulálok a masinádhoz, ilyet még nem publikáltak a Fórumon.Nagyon jó a főorsómotorod is,szépen fut, hány voltosra tekertetted?

D.Laci

Ha minden igaz 230V.
Ez egy próba volt csupán, amely elég jól sikerült.

000000000

A freki a polusszámtól függ. Az amiröl te irsz az örvényáram motor. Talán azért használták amire te is tippeltél, kicsi az inditó nyomaték, nem szamit ha megállitjak. A nagy fordulatú asszinkron motoroknál (amire én gondoltam) csak azért volt tömör vastest, hogy mechanikailag ellenálló legyen. Általában nagy több 10 kw-os méretekben készültek.

000000000

és mi volt az oka, hogy át kellett tekerni?

D.Laci

svejk

Inkább úgy mondanám hogy a fordulatszám függ a freki és a pólusszámtól.
A nagyfordulatú motorok jellemzően csak kétpólusúak hogy ne kelljen hozzá nagy freki.

Igazad lehet, ez az örvényáramú motor lesz a helyes kifejezés arra amivel én találkoztam.

Tehát akkor én értettem félre, vagyis amit Te említettél tömör vastestűt abban úgyan úgy meg vannak a rövidrezért tekercsek?  

No igen, ilyen gázturbinás generátorokkal még nem találkoztam, és a több 10kW nyilván nem hobby katagória.

És itt visszakanyarodok az második mondatomhoz, melyben én az egyszerűbb pár száz Hz-es 10-20 ezres fordulatú max.1-2kW-os motorokra gondolok.

bmejdz9nu

Gratula a szerszáncserélőhöz! Talán még ilyen nem is volt a hobbycnc-n...

Láthatóan SK30-as (SK40?) a befogatás...  
Hogyan alakítottad ki a motor csonkján a kúpot?
Felfekszik? Persze lehet, hogy nem is szükséges mert a kúpvég és az a kis vég ha passzol már nagy baj nem lehet? (M12 menetnél)

D.Laci

SKH  akarom mondani SK30 :)
Előbb esztergán kinagyoltam (bábozva), már így is szépen futott. Az összerakott motort felraktam az esztergára és így felszabályoztam.

000000000

Úgy értettem, hogy a kívánt fordulathoz szükséges frekvenca függ a pólusszámtól, csak kicsit pongyolán fogalmaztam.

Azokban a motorokban sincs kalicka, mert nagy atmérőjű a forgórész és emiatt kiszakadna.

Egyébként hobby célokra, heti pár órás nyüszögéshez sem elég egy univerzális motor? Pl ami a sarokcsiszolókban van, úgy emlékszem azok 10..18k körül is pörögnek. A teljesítmeny is 3..600w körül mozog.

D.Laci

Ha vissza kanyarodunk a beszélgetés kezdetéhez,akkor egyértelmű, hogy egy 3-600w os 7-8mm tengellyel megáldod motorocskát átalakítani SK30-as szerszám cserélősre. Akkor a vállalsz röviden- NEM. Gravírozgatni ahhoz elég as pár száz W.

bmejdz9nu

Így kell ezt csinálni! Gratula!
A kúp elsőre sikerült :)? "krétás-festéses" kú-kúp felfekvést tesztelted?
Közelebbi képeket nem tennél fel? A motor nyakáról? a kúpról? Mert ugyebár a motor tengelye (gondolom) vékonyabb volt...

7vpav5d32

Nagyot alkottál! Minden elismerésem. [#worship]

Mivel vezérled a behuzo szárat?
 És marha jó a közlési idő is mert hogysmint ur, ugy is megmagyarázná, hogy ezt csak álmodtad.[#circling]

svejk

Hujnye, akkor most már semmit nem értek, nyilván átmegyek magánba, mert egyébként érdekelne a dolog.
Akkor ha a Te példádban nincs kalicka csak tömör vas akkor az mitől más mint az én példámban levő tömör vasforgórészű, melynek Te valószínűleg kitaláltad a helyes nevét, miszerint örvényáramú.

univerzális motor...
Sokan használják, lehet szeretni-lehet útálni..
érveket hagy ne soroljak mert már le lettek írva sokszor, meg csak vitát szül..

D.Laci

Elsőre sikerült. Nem festékeztem, kézzel lehetne érezni, ha nem passzol.
Majd ha leszedem, a motort csinálok képeket.  
 A kúp a motortengelyben és a hüvelyben is benne van.  
A hüvelyt melegen húztam a tengelyre.
Majd kiszedem a tengelyt és egy anyagból készítem el, köszörülve.