Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Akkor nézd meg valamelyik topicban Farkas Ásám gépét! Ezzel kezdtem a témát, hogy az meggyőzött.
Szivesen Emese! :)

Szalai György

Sajnos már egy kérdés feltevéséhez is szükségeltetik bizonyos szakmai ismeret. Míg az nem jön össze, addig a kérdés nem eléggé konkrét ahhoz, hogy érdemi választ lehessen adni rá.
Jelen esetben a   „Alu maráshoz milyen motort javasolnátok? minél kisebb lenne a cél.  
mondjuk egy 0.3-as teknomotor elég?”   kérdésre egyetlen választ lehet adni: Igen.

Azután ha használni próbálod, és mégis kicsinek bizonyul, majd azt mondom: jó az, csak más minőségű alura gondoltam, vékonyabb szerszámmal, kisebb előtolással, más élgeometriával, jobb kenéssel.

Jelenlegi tudásommal számszerű adatok alapján sem vagyok képes kiszámolni, hogy elég lesz-e a 0,3kW-os motor, de talán más igen. Esetleg aki ilyet használ, (Nem csak árul.) elmondhatná, hogy neki mire elég. Milyen anyagban, milyen szerszámmal, mekkora előtolással, stb.

MoparMan

Köszönom!
ez ugyan nem konkrét válasz, de hasznos!
ha marhára értenék hozzá, kiszámítani én is ki tudnám akkor.
Pont az lett volna a cél, hogy ilyen vagy ehez hasonló marómotort használók osszák meg a használat alapján a tapasztalatokat, amivel már közelebb kerültünk volna a megoldáshoz.

43pbwjg8s

Na akkor mégegyszer Emese:
cnc-videok topic.

43pbwjg8s

Csak egy kis szösszenet:
Az, hogy korrekt cég az nem eléggé fedi a valóságot!
Mindenkinek jó szívvel ajánlom Őket!

MoparMan

Már megtaláltam, köszönöm! valahogy átsiklottam felette.
midezek mellett köszönet Szalai Györgynek, hogy legalább vette a fáradtságot, hogy értelmezze az irományomat.

Emese

4um5b65d

300W-os motor van a praktikeres kis asztali fúrógépeken.
10-es fúróval még úgy-ahogy lehet vele dolgozni még acélban is igaz ekkor a 2800-as fordulatú motorja már 900-ra le van áttételezve.
Kb 6-os marót valószínűleg elbírna a 2800-as fordulatán is, feltéve ha ez egy marógép lenne.

robroy007

Kedves Laslie!

azokban a fúrókban minden fordulaton szerintem van lassító átél!

ez a maró motor meg szerintem nem ezen a tartományon hozza a nyomatékot nekünk 2,2 Kw-os motor van fent 15-40 000 között állandó nyomatékkal 30 ezernél 8-as maróval 1 mm-es fogással 3 m/perc előtolással előfordul már, hogy a motor 90%os túlterhelésbe fut

de ugyanezt a letiltást el lehet érni mondjuk egy rossz koordinátán való anyagba zuhanással gyorsjáratban is, de az már más eset

a feladatot kell tisztázni mit mire akarunk használni!!

aztán lehet keresni a mivel

fordítva az ember nagyon hamar azon kaphatja magát, hogy semmi se megy, vagy aránytalanul lassan, ami szintén értelmetlené teszi a munkát

ha már nem keresünk vele, legalább azért ne fizessünk, hogy dolgozunk

300 W elég lehet névtábla készítéshez kicsi szerszámokkal (0-1,5 mm)

többre nem biztos, hogy használnám, lehet többet is bírna de nem jó az annak ha folyamatosan terheljük a szerkezetet

a csapágyazás sem úgy bírja a kiképzést véleményme szerint

4um5b65d

Ebben mondjuk igazad van, hogy a feladat meghatározása az első. De ha a kérdés feltevése arról szól, hogy lehet e marni 300W teljesítménnyel akkor mindenkinek bólintani kell egyet, hogy hát persze hogy lehet. Amit írtam azt csak viszonyítási alapként gondoltam megjeleníteni, semmiképp sem ajánlásként. Főleg, hogy el is rontottam az adatokat.
Ezen a kis asztali fúrón 5 fokozat van.
Valójában a motor 300 W és 1400 fordulatú.
Van egy 1:1 áttétel valamint 2 lassító és két gyorsító áttétel.
Aztán hogy a kérdező fórumtárs mit kezd az adatokkal, az már az ő dolga. Te is írtál egy adatot, majd ezt is beleteszi a pakliba...
Amúgy lehet, hogy külön kellene választani a kefés és a kefe nélküli motorokat is ha másért nem is de a melegedés miatt mindenképp......

D.Laci

Az még nem említettem, hogy a Z tengelyt egy „X1-es” (A300 elődje) mozgatja.

D.Laci

Mielőtt megfenyítenének… :) a tápja egy régi P1-es vezérlő tápja, amit itt vettem: http://hobbycnc.hu/" TARGET=_fnew>http://hobbycnc.hu/ :)

bmejdz9nu

Én is kiváncsi lennék rá... Ha veszel tedd közkincsé az "eredményt"

A németek is árulnak kínai főorsókat, de egy másik "relációból" Rabbit néven fut...
Ez a Rabbit vízes főorsó "csak" 1Kw-os de ER16-os patronnal megy.... Ebből van nekem egy és ok.
(egy német "disszidálta" ki a gyártását és sajnos 550 Euro ez...)

Ennél a belinkelt motornál a 1,5Kw szerintem túlzás... és csak ER11-es a potronbefogatása!!!

De kiváncsi lennék... rendelj gyorsan... mert jövő hónaptól már 25% lesz az Áfa a vámon felül...

Szalai György

Ami engem elsőre meglep az a CB rádió mikrofon csatlakozója a motor végén. Szerintem az komoly gépen komolytalan minőségű lenne. Nekem nem tetszik.

A szöveg elolvasása után pedig, hogy a csapágyazásról (Ami egy marómotor legkritikusabb része, nem ír semmit. Mi az hogy több mint háromszor hosszabb élettartam meg 150 dolláros német csapágy? Mihez képest háromszor hosszabb? Ez marketing rizsa, ráadásul ócska rizsa.
Ezek alapján termelőmunkára, biztos messzire kerülném. Jól tenném?

MoparMan

nem feltétlenül minden rossz ami kínai...
csak azért kérdeztem, háta vett/használ már valaki ilyet és van tapasztalata vele.