Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

A műanyagokhoz is kell az 1-2 ezres fordulat, ugye azokat 1-2 élűvel dolgozza az ember.
Viszont nem kell túl nagy forgácsolóerő.

Nem tudok ajánlani, és is inkább olyan barkácsolós vagyok, de sokan használják megelégedéssel valamelyik pár száz Hz-es aszinkronmotor fajtát.
Régen én 50 Hz-es motort tekertettem át 200 Hz-esre, ER16-os befogós tengelyt tettem bele.
12 ezerrel pörgetve nyák-ot fúrtam vele, 2-3 ezres fordulaton tudtam műanyagot, policarbonátot faragni.

svejk

SquirrelTech fórumársunk találta http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Szersz%e1mk%f6sz%f6r%fb/szersz%e1mk%f6sz%f6r%fb.pdf" TARGET=_fnew>ezt a linket melyből egy szerszámköszörű utánépíthető.
A közepe felé van a köszörű tengelyének megoldása.
Láttam már élőben is hasonló elvűt, kérdésem az lenne hogy vajon hogy lehetne kiszámolni a megfelelő rugóerőnyomást amely a ferdehatásvonalú csapágyakat feszíti elő?
(gondolom a kétkarú emelők meg a csapágy hatásvonalának szöge által)
Marónál, ahol sokkal nagyobb radiális erők hatnak életképes lehet ez a megoldás?
Vagy ott már túl nagy rugóerő kellene ami már káros lehet a csapágyra?
Itt egy kis kép ízelítőül:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Szersz%e1mk%f6sz%f6r%fb/f%f5ors%f3.JPG" border=0>

D.Laci

Bakker...
A modik is tanulhatnának képszerkesztést.... :)

keri

A rugós előfeszítés előnye hogy pontossan kontrollálható az orsó előfeszítése, a rugó mentes megoldásé a jobb élettartam és könnyebb futás.

Maró orsónak hagyd ki belőle a rugót szerintem.

Szalai György

svejk

Egy kis csemege a Precise főorsó tulajdonosoknak...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Precise_SC52/" TARGET=_fnew>További képek itt.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Precise_SC52/Precise%20010small.jpg" border=0>

bmejdz9nu

[#finom] Köszi... dehát ezt meg is kell tudni pontosan csinálni...60.000rpm-re
Másolni fogod? Gyártani? :))

000000000

Nagyon klassz képek, mindet Te csináltad? Jól látom, valamivel fel vannak ragasztva egy táblára? Le méretezted már?

svejk

Igen, hozzám került egy kiskosárban..(na ez azért túlzás volt, de szét volt szedve..)
Direkt ez miatt elszaladtam a papírboltba gyurmáért :))
Van benne egy jó pár érdekesség, de inkább azt mondanám direkt túl van bonyolítva első ránézésre.
Egy pár adat a villamos részről:

A fázisok tekercsellneállása: 1,5 Ohm
Induktivitása forgórész nélkül:1,5 mH
Induktivitás forgórésszel: 2,5mH
A tacho ellenállása: 470 Ohm
A tacho induktivitása kiszerelve: 5,6 mH
A hőérzékelő ellenállása kb. 18-20 C fokon: 330 Ohm

svejk

Viszont kellene egy kis segítség.
Milyen kenőanyagot kellene rakni a csapágyakhoz?
Esetleg valakinek lenne két gyűszűnyi, ami kimondottan ilyen helyre való?

svejk

Nem kerámia, hanem acélcsapágy van benne bakeltkosárral.

000000000

Ekkora fordulathoz valami specko kéne. Jól látom ugye, hogy szerszámcserélős?

000000000

Nem semmi, hogy bírják ezt a rettenetes fordulatot(60000) ? A hűtése hogy van megoldva?

svejk

Ezért kérdezem.. Igen szerszámcserélős

svejk

A motortest külső 7 mm-es palástjában van egy pár csatorna.
A két végén jól látszanak a műgyanta beöntések amik alatt visszafordul a víz.