Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

robroy007

Üdv mindenkinek!

régi mosógép motorból lehet e valami értelmes maró motort vagy meghajtást összehozni?

ha igen már csak annyi kérdésem lenne, hogy a sok kivezetés ami a motoron van vajon hogyan köthető be (gondolom mind valami fordulatszámhoz tartozik) kb.: elsőre vagy 6-7 kivezetése van 2 féle vastagságban

lari

meredekkúpos szerszámrögzítésről volt itt valamikor egy részletes rajz a fórumon....
Talán egy komplett marófőorsónak a szerkezeti rajaza volt....
Tudja valaki, hogy hol keressem?

Köszönöm!

lari

000000000

Tanácsokat szeretnék kérni Tőletek. Vannak ugye azok a motorok, mint a Proxxon vagy a Kress, amiket 30-40 e körül meg lehet venni. Aztán van az, mint a Teknomotor 80-160e körül. Érdemes egy ilyen drágábba beruházni? Mitől jobb?
Nekem 3-as, 6-os szerszámokhoz kell, többnyire vékony és nem kemény anyagokhoz. Szóval azt szeretném, hogy ne rezegjen, lehessen alacsonyabb fordulaton is használni, és ott is legyen nyomatéka. Meg ha lehet, ne kerüljön túl sokba.

svejk

Csinálj olyat mint V.Bodi..
Farkas Ádám árul hozzá befogót..
2-3 lépcsős ékszíjtárcsával tényleg univerzális orsód lesz, még ha nem is olyan tetszetős mint egy gyári.
Egy motorral már elméletileg sem tudsz jót csinálni, hiszen épp az alacsonyabb fordulatokon kellene a nagyobb teljesítmény.

Miki2

A Teknomotorral kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy alacsony fordulaton (3000 1/perc) alatt két újjal meg lehet fogni.
Nem véletlen, hogy a tesztek videói mind nagy fordulaton készülnek még alu marása esetén is.

motion

Elméletileg ezeket nem is lehet olyan alacsony fordulaton járatni.
Azt hiszem min. 100Hz-et írnak a Teknomotornál.
Az meg egy 18Krpm fordulatúnál is min. 6000rpm.
Persze azért 6 ezernél sem egy vitaminbomba...

svejk

Ott akkor azért van más gond is, nem jól van beállítva a frekiváltó karakterisztikája.

000000000

Akkor ez a maró jó választás lenne?
http://www.kdntool.com/_sgg/m5m4_1.htm" TARGET=_fnew>Proxxon

Azt írják, 900 és 6000 rpm között tud. Az ára 40 rugó körül van. Egyetlen gondom, hogy 250W-os, ami nem tudom, mire elég. Ennél még a Kress 800W-os olcsóbb, de az 10.000-es fordulatnál nem tud kevesebbet.

000000000

Megkeresem Vbodi megoldását, de igazság szerint nem nagyon szeretnék barkácsolni. Már ami a mechanikát illeti. Ha elektronikusan lejjebb tudnám venni a Kress fordulatát, az lenne a legjobb.

svejk

Pedig ez egy barkácsolós fórum...
Amiket írsz mind univerzális soros motorok, elég sz@r hozzá normális fordulatszabályzót csinálni.
A szikrázó visításról nem is beszélve..

000000000

Gábor,mindig az döntsd el elöbb,hogy mit szeretnél csinálni,miböl és mekkora méretben!mert ha a motor teljesitményét alul tervezed,akkor csak erre fogsz keresni!:)))

000000000

Megnézegettem Vbodi motorját. Hogy ez milyen típus, hogyan jutott hozzá, nem sikerült rájönnöm, de azt látom, hogy DC és hogy egy ékszíjjal hajtja a szerszámot.
Az én gépem nem biztos, hogy elég erős egy ekkora monstrumot mozgatni. 15-ös alulemezekből van az X+Z függőleges és vízszintes tartója. Ami a nagyobb gond, hogy nincs se esztergám, se semmi más brutál gépem, amivel ilyesmit 'barkácsolni' tudnék.

svejk

Az tény hogy a soros mociknak kisebb a súly/teljesítmény arányuk, de akkor inkább nagyfrekis (2-300Hz) motor mely szintén hasonló arányú.
Ha "gyengének" látod a mechanikát akkor úgy sem fogsz kis fordulaton marni...

000000000

Fogalmam sincs, mennyire gyenge, vagy nem a mechanika! még csak a Dremellel tudtam tesztelni, az meg nem igazán fogja nekem kihajtani. Az alacsony fordulat nekem a műanyagokhoz kell, nem acélt vagy ilyesmit akarok brutalizálni :)

Tudnál konkrét típust ajánlani, amerre elinduljak?