Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

> Csinálni kellene egy nagy fordulatú ..legalább  
> 50 000....70 000 ford/min-el tekerő nagy  
> futáspontosságú fortunát. Azt hogy ez minek  
> azt V.Péter leírta a #2253 ban. Itt csak  
> nyákgravírrról és egyéb felületi karcolásokról  
> és persze nyákfúrásról lenne szó.  

Tudom, hogy nem nagyon szeretitek, ha valaki a partvonalbol belepofazik, es otletelget, de hatha erdekeset talaltam.

Egyik http://blog.reprap.org/2008/08/milling-plastic-with-reprap-machine.html" TARGET=_fnew>blogon a kovetkezot olvastam:

A nyakfurashoz nagy fordulatszam es kis kiteres szukseges, es a Dremelnek eleg nagy a kiterese, igy a kis szerszamokat tori.  

Hazilag csinaltam egy levegovel hajtott tengelyt, amit egy porszivo hajt meg. Ezzel nagyon szepen lehet nyakot maratni.

A terv pvc csobol, gordeszka csapagybol, es egy videokartya hutoventillatorabol all.

A tengely egy 3/8" vastag furorossz, a vege megmunkalva, hogy a csapagyba belemenjen, menettel hogy a csapagyakat a helyen tartsa(?).

"Set screw"-et (ennek tudja valaki a magyar megfelelojet?) hasznalok, a szerszam befogasara.

A gordeszka csapagy a belso csobe (aluminium) illeszkedik, ami a lapat belsejebe van fogatva.

Levegot szivunk a lapatokba, ami amelett, hogy a lapatokat forgatja a port is szivja.

http://www.flickr.com/photos/bluedirt/sets/72157604473595262/" TARGET=_fnew>Itt tovabbi kepeket nezhettek meg az eszkozrol.

Bocsi a hevenyeszett forditasert, de hatha valakinek jol jon.

000000000

Jó ötlet! Nálunk is van ilyen levegős szerszám élező...minimális kitérést enged a tengelynek terhelés függvényében és valóban a legnagyobb előnye, hogy a szerszám nem feszül, mint egy merev rendszernél. Ügyes!

000000000

Azt elfelejtettem meg irni (a linkelt oldalon ott van), hogy ket verziot epitett egyik 50.000-rel forog mig a masik 90.000-rel.

Csak a lapat mereteben kulonbozik es a 90.000-sel az volt a gond, hogy nagyon kicsi volt a nyomateka.

bmejdz9nu

Vigyek a talira 100.000rpm-es kerámia hibrid csapágyakat? aminek a belseje 1/8"-os? (van 4 db 400.000rpm-es is...:)

HJózsi

Hozzál, csak előbb fúrd ki a golyókat! [#nyes][#integet2][#kuss]

4um5b65d

Gondolom ezek csak olajkenéssel hajlandóak erre a fordulatra. Mitől hibrid a dolog?
Acél a gyűrű és kerámia a golyó?  
Vagy ennél rafináltabb a megoldása?

Lőrincz Tibor

Véletlenűl nem tudja valaki egy ER16 patron-befogó főbb méreteit? (Pl.: kúpszög, mélység, stb.) Van-e erre v.milyen szabvány?
Köszi.

000000000

A Google a barátod, ami nincs rajta, az nem is létezik.

bmejdz9nu

Csak zsír... zsírozva...Kerámia a golyók...

Motoros

Hali Khiraly! Ez nagyon király (bocs), de nem csak egy terv, egyrészt a gördeszka csapágyak miatt, másrészt a turbina mérete nem tul kicsi ahhoz hogy ezt a fordulatot tudja. Sajnos a marócsere is rendkívül körülményes ennél a megoldásnál (hasonlót csináltam és ez tapasztalat) Az egész kivitel is (pvc cső) tul gyengének tűnik erre a feladatra. Mindenesetre jó lenne még több részletesebb infó.

000000000

Motoros: Ha komolyabban erdekel (ertsd: akarsz egyet *epiteni*), akkor megprobalom felvenni vele a kapcsolatot, es meg tobb infot kerni.

Szerintem a szerszamcseret mashogy is meg lehet oldani (pl. egyedi patront csinalunk, vagy barmi), amivel ezt a hianyossagot kikuszoboltuk.

> Az egész kivitel is (pvc cső) tul gyengének  
> tűnik erre a feladatra.

O azt irta, hogy ezt *hasznalja* is nyak marasra. Kerdes az, hogy hany darabot keszit havonta...

s5f8tmfv3

Légyszíves kérdezd meg! Hátha lejön valami hasznos belőle. Személy szerint arra volnék kíváncsi hogy bírja hűtőventillátor ezt az iszonyatos fordulatot.

Motoros

Érdekelne, kösz.
Egy bontott levegős gyári cuccom nekem is van, ebben a csapágy az egy vagyon, az egész edzett köszörült. 80 000-t forgott egy furatköszörűn, sajnos ez házilagosan nehezen másolható.
A turbina része nagyon érdekes kialakítású.

Motoros

Hát igen..talán sehogy, azaz nem sokáig bírja.

000000000

Egyszerű marókés lapkával, mart átmérő 24mm.