Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Természetesen minden motornak van vesztesége,
így az AC szinkron szervonak és BLDC-nek is.
Azonban szemben a primitív hétkönapi aszinkron
motorok forgórészével (amik tulajdonképpen
rövidrezárt transzformátor tekercsként
modellezhetők) a másik két technikában igen jó minőségű
állandómágnes van, azaz áram sem folyik benne,
így emiatt nem is melegszik.
A működési elvük is más, emiatt is a hatásfokok
eltérnek.
A linkelt játék modell motorok pedig messze
vannak a szervo kategórától, így azok
hatásfokára kár hivatkoznod.
Egyébként meg kár ezen ennyit rágódni, hiszen
adott esetben függetlenül a motortól tényleg
kell hűteni akár vízzel is.
A nagy kérdés az, hogy Hobby körölményeknél mi
szükség van erre?:)

bmejdz9nu

"A nagy kérdés az, hogy Hobby körölményeknél mi szükség van erre?:)"
Egy "Rendes" hobbysta szépen marad a trapézmenetnél és vesz hozzá léptetőmotort...
Ha kicsiben csinálja egy Proxxont, ha "nagyban" akkor egy Kress-t ... [#smile]

Szalai György

Hobby körölményeknél semmi szükség rá. Csak igény és lehetőség kérdése. Ha ilyen motor kerül valahonnan, az a gép többi részével szemben is fokozott követelményeket támaszt. A gépnek méltónak kell lennie egy ilyen marómotorhoz.
Azok szerintem is játék motorok, bár a modellezők ezzel nem szoktak egyetérteni. Azért mindenképp messze esnek az 50kRPM és 1kW kategóriától. Szerettem volna profibbat linkelni, de sajnos nem találtam. Nagyon szeretnék látni egy ipari BLDC adatlapot, amin a hatásfok dolgában is van valami eligazítás. Persze a többi adat is érdekel. Keresem tovább, de jól jönne egy link segítségül.

bmejdz9nu

Szinte bármilyen asszinkron motor átalakítható vízhűtésesre... Csak a hanját veszti :) Sajnos a csapágy hangja megmarad akkor is :(
... vagy várni kell aztán a szomszédok, majd összedobják rá a pénzt :)

Szalai György

Van átalakított motorom. A frekiváltójával együtt tőled származik, ha emlékszel rá. Csak hát tengelyterhelés nélkül is borzasztóan melegszik, mert nem megfelelő a vasa. Azt ugye nem lehet átalakítani. A csapágy is nagyon melegszik, kiveri magából a zsírt és iszonyú a hangja a pontatlan futástól. Ha erre még vízhűtést tennék, tényleg csinálhatnék egy CNC teafőzőt. Mert forgácsolásra alkalmatlan. Azért mondom, mert megjártam az átalakítás útját: NEM VEZET SEHOVA !!! Kínlódás. Nem hiszek benne. Kiváló motor nem lesz biliacélból. Lehet feszegetni a határokat, de addig nem ameddig én szeretném.

bmejdz9nu

én már vagy 5-6 motort áttekertettem... most van esély az egyikre, hogy jó lesz...

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Maromotor%20megoldasok/Precise_HSC53_User_Manual/Precise_HF_Spindle_Bedinungsanleitung.pdf" TARGET=_fnew>PRECISE HF MOTOR - HASZNÁLAT ÚTMÚTATÓ - USER MANUAL - BEDINUNGSANLEITUNG
Ne ezt sem lehet megtalálni a neten :) A leírtak majd minden vízhűtéses motorra is igazak...
Szkennelt azaz fotózott anyag... 13Mb-os Pdf. Van még 4.oldalnyi más leírás is... de azt "hirtelen" most nem találom :)

Kristály Árpád

Szia Gyurka!
Ebben nem egyezik a véleményünk...
Szerintem, az a jó motor erre a célra mely kis átmérőjű és hosszabb típ-us!
Én szerintem erre főleg a nyugati???....típusok jók...ezek jobban vannak kiegyensúlyozva..is!
A hűtésről meg annyi hogy, csak külön vetilátorral (műszerventi) lehet jól megoldani!!! Főleg belesetveszély mentesen!!!!
A saját tapasztalatom 350-400-Hz!!!Maxxxxx
Áttekerés nélkül!!!

Persze kis munkákhoz kitűnő a vizhűtéses Brusless.......NAGYON JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!
Pétertől vettem!!!

Üdv.: Árpi

bmejdz9nu

Ilyen méri majd az átfolyó víz mennyiségét a főorsón... (összead és real time kijelzés... hangjelzés...elemes...)
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=130245022265&ssPageName=STRK:MEWN:IT&ih=003" TARGET=_fnew>40 USD szállítással Ebay..... Az eladó küld Liter kijelzésüt is.... :::: http://www.homewaterfilter.com.tw/8000t_spec.pdf" TARGET=_fnew>Adatlap PDF - made in Taiwan.

http://www.homewaterfilter.com.tw/images/monitor_8000t2_b.jpg" border=0>

Szalai György

A főorsón átfolyt víz mennyiségét, azt miért is jó tudni?
(Nekem az a felhasználás is értelmetlennek tűnik, amire az adatlapja ajánlja.)

crgs7u9wg

feltetelezem, ha egy kritikus ertek ala csokken az idoegysegre vetitett folyadek mennyisege akkor jobb ha kikapcsol a motor, de ez csak feltetelezes...

bmejdz9nu

Pontosan... Ha megáll valamiért a keringés... Azaz igazság nem nagyon látni, hogy megy e a folyadék a csőben... ez pedíg jelzi... 6000Ft-ért :)

4mjnxdwuu

Én fontosabbnak tartanám a főorsó hömérsékletét megjeleníteni (Ha egyátalán kell valamit ... termosztát 'oszt' jónapot... vagy termisztor meg smittróger...) mint az átáramlott víz mennyiségét ( abból úgy sem tudod hogy  ? fokos... )

bmejdz9nu

Mire "kiér" a hő a motor külsejére... lehet, hogy késő... A Precise főorsónak van beépített termisztora...  
Az asszinkron motorokba is a tercsek közé szokták ezeket (ha vannak) "beletekerni"...
Egy forgókerekes (mint a benzinkúton :) is drágább mint ez a szerekezet... és legalább megszokom, hogy melyik motornak milyen vízmennyiségű "átfolyási igénye" van/lesz. - szerintem.
Persze ahogy írod az is egy lehetőség... sőt talán jobb... talán ez csak egy "diszlet" lesz...:)

Szalai György

Én nem látok ezen, limit beállítási lehetőséget. Ha volna, se tudnám, hogy milyen értékre állítsam be. Szerintem kimenő jelet se képes generálni. Még kontaktust, vagy nyitott kollektort sem. Tibor45 felé húzok a témában. Csicsa szagot érzek.
Szerintem mindegy, hogy az időegység alatt átfolyó mennyiség több vagy kevesebb. Az számit, hogy elég hőt visz-e el. Azt meg a marómotorba épített hőérzékelő foglya megmondani. Elég tudnom, hogy folyik, vagy nem. Ha már nem visz el elég hőt a hűtőfolyadék, akkor az automatikus hibakereséshez TALÁN jól jöhet egy áramlásérzékelő, ekkor egy sima lapátkerekes átfolyás-impulzus adót választanék. (Ami a kétütemű Wartburg-ban volt valaha.) Ennek kimenő impulzus jele van, ami tovább feldolgozható. Ez alapján van lehetősége valami logikának meghozni a döntést és működtetni egy beavatkozó elemet. Az CNC. De ha megmunkálás közben szemmel nézek egy kijelzőt, majd mikor az nekem nem tetsző értéket mutat, akkor tekergetni kezdek egy csapot, az nem CNC. De nyomásérzékelővel még egyszerűbben lehetne kezelni a problémát, ami nincs is.