Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

2nbj3n5m

Motoros kinál egy marómotort fekiváltóval
R16-os patronnal.Igaz a fortuna megoldás
olcsobb.
Janko

Szalai György

Maximális tisztelettel állítom, hogy azon az úton jársz, amin én már végigmentem.
Ahogyan én látom, sok nézelődés és utánajárás, kipróbálgatás és olvasgatás után, a két szélsőség a következő.

Megmaradni a hobby kategóriában, építeni olcsó (hitvány) anyagokból, nagyokat kottyanni lötyögni, megpróbálni kompenzálni, bejlagolni, sok kudarccal és munkával építeni egy játékot.

Vagy. Megvenni mindent újan-készen, ami nincs azt drágáért legyártatni egyedibe, így is sokat piszmogni vele, mindennek utána olvasni, megtanulni. Sok lemondás és gyűrődés után esetleg készíteni egy használható, terhelhető, pontos, drága gépet.

Ezért választottam egy középutat. Fő alkatrészekből gyárit, kevéssé használtat, nem lestrapáltat venni. Alkalmi vételekre lesni-várni. Mindent bontani, amit ember összerakott valaha. Ami illeszkedik az elképzelésbe, azt elkapni, mert míg fontolgatok, mások lecsapnak a cuccra. (Könnyű nekik, mert a mások sokan vannak, én meg egyedül.) Közben olvasni, tanulni, figyelni. Egyszer majd építeni egy saját használatra hibátlan, ipari termelésre alkalmatlan, megfizethető árú gépet, aminek minden részét ismerem, tudom hogy működik, mik a határai.

Szerintem jó fortunát sem faraghatsz bicskával a konyhaasztal sarkán. Pontos gépek vagy legalább jó szakember kell hozzá. Az sem hobby kategória, ha nincs mögötted egy jól felszerelt műhely és óriási szaktudás. Sokat rágódtam ezen és arra jutottam, hogy egy kevéssé használt lin-sin és kocsi az legalább század pontos. Egy valamire való golyós orsó az anyukájával, az szintén. Hát ezt kár eltolni egy olyan fortunával, ami csak játszani jó, meg kutyát dobálni. Kerámia csapágy nélkül a magas fordulat csak remény marad. Precíz műhelymunka nélkül a tengelynek és háznak nekiállni is kár. A jó szerszámbefogás nagy fordulaton, az a varázslat kategóriába tartozik. A fortunatengely és a motor közötti transzmisszió, ha nem profi és drága, akkor megbízhatatlan. Ráadásul a fortuna + motor konstrukció viszonylag nehéz is, ami hazavágja a gép dinamikus képességeit. Én ezek miatt dobtam a szemétbe a fortunás elképzelést.

Sajnos abban is igazat adok minden előttem szólónak, hogy a barkács kategóriás kézi marógépek hangosak, csapágyazásuk hitvány, tengelyfutásuk nagyobb fordulatra (10k fölött) szinte használhatatlan. Amit a gyártó állit, az mind esti mese, és azt meg nem is írja, hogy menyi ideig lenne igaz, még ha az is volna. Szétesik, tönkremegy.

Tehát szerintem a kérdésre, hogy „Milyen marógépet vegyek?” nincs jó döntés, csak rossz van. Akkor döntök a legjobban, ha úgy döntök, hogy nem döntök. Kivárok. Iparit veszek, kevéssé használtat, amihez ritkán jut a halandó. Többet áldozok érte, és nem bánom meg, hanem örülök neki. Nem esz a méreg, hogy szétesik a cucc amit vettem és még egy sörre se jutott miatta.

Szerintem.

bmejdz9nu

Amít írtál teljesen igaz...

De talán egyszer majd talán sikerül erős vagy gyors és jó főorsót csinálnunk... "mások is sokan vannak" :)

A kisérletekre már én is ráköltötem egy fortuna árát és még nincs meg az igazi azaz bevált megoldásom, de a remény hal meg utoljára :) ... addíg venni kell :)

motion

OK. Tehát nem nagyon érdemes kísérletezgetni.
Többen ajánlottak különféle megoldásokat, hogy talán érdemes lenne kipróbálni. Talán...
...És akkor jönnek a Szalai György által leírt különféle problémák. Én meg szeretem a jó sört.
Viszont nem rég terítéken volt a Wolfgang-féle fortuna.#2172, #2291.  
Nem vásárolt véletlenül valaki. Szerintem 40Krpm-et el kellene viselnie, a pontossága, és a minősége is önmagáért beszél. Szerintem.
Az ára is jónak tűnik. Bár nem ismerem az egyéb költségeket. De szerintem fortuna+posta+valamilyen motor szabályzóval(pl.BL) is 50-70 ezer környékén járna. És akkor máris jobban jövök ki árban, mintha itthon vennék egy tényleg jó minőségű, és használható főorsót.
Talán.

bmejdz9nu

Milyen géped van? Képet? adatokat?

motion

Megpróbálok felrakni képeket. De most olyan "anyósoshétvége" van[#felkialtas][#felkialtas]
Vasárnap este keveredek csak haza. Addig sajnos
KÉPtelen vagyok.

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.de/KaVo-SF-Anlage-mit-HF-Spindel-Fraesmotor-CNC-Fraese_W0QQitemZ280247321891QQihZ018QQcategoryZ83656QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>Egy KaVo főorsó az Ebay-on... vezérlővel (holnap jár le :) Egyenlőre megfizethető :) Ennek még vízhűtés sem kell... mi lehet benne :)  

http://i24.ebayimg.com/07/i/000/fe/ce/c395_1.JPG" border=0> http://i13.ebayimg.com/01/i/000/fe/ce/c4bb_1.JPG" border=0>

Szalai György

Folytatvány az Adok, Veszek, Cserélek #4609-ről.
Igen, köszönöm. Reggel óta végig gondoltam az ajánlott .xls táblát.
Nekem a megmunkálandó anyaghoz való vágósebesség kiválasztása is gondot jelent még. Sőt a megmunkálandó anyag forgácsolási tulajdonságainak meghatározása is. Ez irányú anyag és vizsgálati módszer ismeretről is szívesen olvasnék, ha létezik ez valahol.
Megnéztem egy marószerszám-gyártó http://www.tikontools.hu/letoltesek/sgsk.pdf" TARGET=_fnew>katalógusát. Nem láttam benne sem fordulatszám határadatot, sem vágósebesség ajánlást. Pedig ezeket a gyártó a szerszámgeometria kialakításával nagyrészt meg is határozza nem? Akkor honnan lehet tudni ezeket? Általánosabb forgácsolási táblázatok adnak némi viszonyítási alapot, de én mégis a gyártótól várnám. Pláne ha annyi más tulajdonság mellett még a szerszámfelület simasága is meghatározó.

e7c897sd8

Esetleg találsz ezen az oldalon pár olvasnivalót:

http://www.perfor.hu/hu/ix_info.htm" TARGET=_fnew>perfor szerszámok katalógusa

4um5b65d

A pdf katalógus 56-os oldalától nézzél csak rá egy picit.... :))

Szalai György

Na itt aztán sok érdekesség van egy ilyen nem-szakmabeinek mint én.
Elég sok ez a gyáli piaci kínálathoz szokott szememnek. Mint amikor mozi után kimegyek a fényre Melyik .pdf-nek is van ott több mint 56 oldala? Én csak csupa kisebbeket találok.

bmejdz9nu

#2338-as KaVo mini főorsó 750 Erurót ért... persze ez még a fele sem volt a normális(?) új árának...
Pedíg nem is egy "körfutás pontossági" bajnok az a szerkezet...
Szinte új volt... gondolom a az eladónak kevés volt a leadott teljesítménye ... talán pár száz watt lehetet(?)... azaz csak gravírhoz...

motion

Hát nem én vettem meg!

bmejdz9nu

Pedíg ha jól összeadjuk... talán meg is érte volna... főorsó + frekiváltó = 750 Euro = 172.500Ft... 3 patronnal...