Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nemcsak a patron gyenge.... a csapágyak előfeszítése sem (ezért bírja a fordulatot).. stb... Itt a kerámia csapágy lenne az alap...
Tudom, használják... de messze nem az igazi... A Kress egy jó faipari felsőmaró... a többi meg ... írtam...

Sajnos ilyen olcsón/könnyen nem adnak ilyet...:)
Biztos nézted Wolfgang Úr mennyit adott el amerikában a fortunából... Pedíg ott sem hiánycikk a Dremel :)
Ja és a szerencsében nem bízok... :) Főleg nem a Dremel aluminium patronjában...:)

bmejdz9nu

Nekem van egy 90W-osom ha kell (itt Ausztriában gyártják ez a legkisebb széria)...  
Az "adok veszekben árulok" 3 fázisú áttételes hajtóműveket.... abban 45W-os van... alapban 200Hz-ig elmegy... áttekerve akármi is lehet :)

svejk

Pedig van sok ilyen kis moci főleg ventillátoroknál, kis membránszivattyúknál, de akár kisebb forgácsológép hűtővizszivattyúja is lehet ilyen.
Én szerencsére egy fiatal rugalmas tekercselőt fogtam ki, bár még Ő sem csinált előtte ilyet de azért kiokumláltuk :)
Ha nagyon elenkeznek mond nekik hogy számolják ki normál kétpólusú motorként 230/400 V-ra és a kiszámolt menetszám 1/3-1/4-ét tekercseljék fel a lehető legvastagabból ami elfér.
Utána a frekiváltóval lehet játszadozni...

svejk

Mindenképpen tekercselni kell ha normál 50/60 Hz-es mert ha üresben ki is pörög a 200Hz-en már nem lesz nyomaték merta frekivel a feszültséget is növelni kellene.

svejk

Ja, és attól sem kell megijedni ha a kiszemelt kis motor kondenzátoros egyfázisú. (enyém is olyan volt)
Valamennyit is magára adó tekercselőnek nem gond 3 fázis, kétpolusúra tekerni.
Bár igaz, hogy vannak előnyben részesített horonyosztások..

svejk

Szemrevételezésnél fontos még hogy a rövidrezárt forgórész jól "egyben" legyen (centrifugális erő!)
Meg persze biztos nem árt egy adag szerencse sem a motorkiválasztásnál :)

000000000

Tibor-Sanyi!
Ezt már egyszer ma elsütöttétek, hogy egy 40 V-os motort 12 V-on számítottatok a teljesítményét illetően...
Most meg 4000 mAh 11,1 V akkut kötöttetek sorba, de csak a 2100 mAh-es  11,1 V akksik belső ellenállásával számoltok. Ügyes.....és főleg milyen jól bókoltok egymásnak.
Az AC BL motoroknál ne fárajatok 200 A-es áramok számolásával, hiszem többször írtam itt jóval 100 A alatti a tartós áram. 200-500 A-es szabályozók DC motorokhoz valók és impulzus értékek, de ezt már kettőtökön kívül mindenki érti.
Ennél az ominózus motornál amit "airfoil" említett rajtatok kívül mindenki tudja, a max áram 80 A, tartósan ez (modellezési időt jelent 10-20perc) 66 A. Ha maróként akarnánk használni (folyamatos üzem), akkor kb. 40 A-nál már a melegedés nem jelentős.
Most már nem a teljesítményt támadjátok régebben 100 W-t sem nagyon hittetek, most belekötöttek az akksikba, holott a fortunánál ennek semmi szerepe nincs.
Visszatérve a 4000 mAh 11,1 V akksihoz az nem úgy van ám, hogy annak ugyan annyi a belső ellenállása mint a  2100 mAh-s 11,1 V, hanem a felétől is kevesebb. Állítólag  Tibor ezt ki tudja számolni csak nem írta le valamiért.  
Én kiszámoltam Rb=0,008 Ohm.
Sőtt ami ehhez a motorhoz való igazán, az a 4000 mAh 22,2 V-os pack és csak kettő kell belőle még kedvezőbb belső ellenállással.
Múszaki emberek révén ennyi sületleséget amit ma összekreáltatok nem semmi.

bmejdz9nu

Persze... a nyomatékcsúcsa a névleges frekvenciánál van... azaz 50Hz-en... tehát ha feljebb kell a nyomatékcsúcs akkor tekertetni kell...
De... :) tételezzünk fel egy fortunát... pl. egy 50Hz-es motorral ami elmegy pl. 200Hz-ig...
50Hz-nél pl. 3000rpm... nagyobb átmérőjű szerszám... max. nyomaték...  
200Hz-en 12.000rpm... kisebb átmérőjű szerszámhoz kell ekkora fordulat... talán... elég... sőt arányos...
Persze ez így elég durva... de gyakorlatias...
Pl. a 24.000rpm-es Teknomotor is "csak" 300Hz-es... ide kell állítani a frekiváltót...

000000000

Szia RC!
"Múszaki emberek révén ennyi sületleséget amit
ma összekreáltatok nem semmi."
Mi már csak ilyenek vagyunk, de látom Te még
+ 300A-t találtál az agyadban, és már 500A-nál
jársz. [#csodalk]
Holnapra pedig valószínűleg már a Paksi atomerőmű
fő generátora is elbújhat majd a csodálatos
laposelemnyi méretú 4Ah-s aksidjaid mellett.
Bravó, csak így tovább!:)

svejk

Persze agyalni lehet....
Az én gyakorlati tapasztalatom az hogy hagyományos 50 Hz-re tekert motor 1/3 fázisú frekiváltóról deltában 70-80 Hz felett felejtős. Legyengül, könnyen eléri a billenőnyomatékot és megáll.
Ez marásnál katasztrofális következmény a maróra/munkadarabra nézve.  
Fában 12000-rel akár 8-as maróval is mehet.

svejk

Az az 1/3 fázisú frekiváltó 1-ből 3 fázist csináló :)  
vagyis 1 fázis 230 V bemenő..

svejk

De mindez persze logikus is ha azt nézed hogy ezen frekiváltók kimenő fezsültsége általában 250V körül van limitálva.

3k74cecek

Bocs, hogy belekotyogok, de a tárgyilagossághoz hozzátartozik, hogy te mondtad a #2235-ben, hogy számolhat 43 miliohm akku ellenállással. Egy szóval sem mondtad, hogy ez nem annak az akkunak az adata, amiről a 2500W-os motort használják.
Aztán a #2225-ben belinkelt motor adatlapján  az akkunál lévő 10-12 LiPo-ról csak a modellezésben járatosak tudják, hogy az nem feszülséget, hanem cellaszámot jelent. Tehát az tul.képpen 37-44V. Te viszont a #2222-ben 12V-os példát írtál, így Tibor joggal hihette, hogy 12V-os a motor.  
Ha az indulatos hangnem helyett az elején megírod az összatartozó helyes adatokat, akkor Tibor45 is belátta volna, hogy nem lehetetlenek az ilyen motorok.
Az persze más kérdés, hogy ezt a teljesítményt nem tudják folyamatos üzemben órákig produkálni, de a modellezésben erre nincs is szükség. Szóval először a pontos adatokat, tényeket kell felsorakoztatni, és nem érdemes rögtön személyeskedni az érvelés helyett.[#worship]

Motoros

Itt megint röpködnek az am/ek, csak kapkodom a fejem.
Sokan nem nagyon értik hogy mire megy a játék ezért mégegyszer leírom a célt:
Csinálni kellene egy nagy fordulatú ..legalább 50 000....70 000 ford/min-el tekerő nagy futáspontosságú fortunát. Azt hogy ez minek azt V.Péter leírta a #2253 ban. Itt csak nyákgravírrról és egyéb felületi karcolásokról és persze nyákfúrásról lenne szó. Erre a célra vannak profi gyártmányok azok 80...100 000-t forognak és nem uri passzióból hanem mert ilyen kis fúró-- maró méreteknél ez ad ideális forgácsolást.
Ha egy mikroszkópon megnéznétek egy 15--20 000 fordulatszámon gravírozott dremmel maróval készült nyák képét akkor ugyancsak elszörnyednétek.
A nyákgravírhoz szinte semmiféle nyomatékra nincsen szükség csak fordulatszámra, ezért jó ide a BL motor.  Az 50 000-t forgó Mega motor 30 000 fordulaton kis külső hűtésrásegítéssel folyamatos üzemre képes...ezt megkétszerezve már a 60 000 nél járok..azaz járnék, de ez szerintem menni fog
 Mégegyszer ideírom hogy nyákgravírnál a Mega ACn16/7/4 jelű BL motor 12V-ról kb 1,5...2 A -t vesz fel.

000000000

A #2234-ben 12 V 50 W izzót kért megmérni.
A #2235-ben 2100 mAh 11 V akksi adatát adtam meg.
A #2239-ben egy 4000 mAh (odaírtam) adatát adtam meg.
Mindek kérését teljesítettem, ha kért volna még valamit elmondtam volna, de nem kérdezett, csak állított és főleg hihetetlen trükkel számolgatta a teljesítményeket.

"Adott: m=3kg h=250m t=60s g=~10m/s2  
P=w/t=m*g*h/t=3*10*250/60=125W  
Így jött ki, ahhh de kellemes volt ezt eme  
hajnali madár csicsergéses órán kiszámolni!:)"

De hát nem én akarom bebizonytani, hogy ezek a morok nem érik el a 100 W-ot sem és hogy 5% hatásfokkal múködnek. Olvad el Tibor elmúlt két évben tett észrevételeit!
Én tudomásul veszem, hogy neki ezek semmire sem jók és csak annyit kértem, hogy fogadja azt a tényt, hogy meglehet találni a  hobby cnc-ben és nem az Ö professzionális cnc-jeinél az alkalmazhatóságot.
Sajnálhatjátok, hogy a modellezés örömeit nem tapasztaltátok meg.

Tisztelet és türelem minden hozzászólónak, de nem látom értelmét ezt tovább folytatni.