Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

#2174 Sc53-as... 600 Euro lett... Kicsit túlértékelték... talán... 3mm-es befogóval és nem kúpcserés változatért...azaz csak a patron nyílik ennél...

3vv2btrhv

Motoros

Csavarozható patronos megoldáson bütykölök én is, bár ez kicsit más mint amire Te gondolsz.
A csapágy kerámia  és ragasztott a házban.
Sajnos a futásában üresen 10 mikrométer pontatlanság még van :)))
A szíjhajtás még nem megoldott, de csak lesz valami ötlet 60..80 000 f/min -re...bár ebben nem vagyok biztos.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Misimuvek/orso/szetszedve.jpg" border=0>

Motoros

így néz ki összerakva azaz összeragasztva:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Misimuvek/orso/total.jpg" border=0>

D.Laci

[#wow1][#integet2][#eljen][#worship][#taps]

000000000

Szia Motoros!
Kiváncsi leszek majd,hogyan süvít 60000 felett.A patron része edzett és köszörűlt, vagy csak esztergáltad? Milyen anyagból készítetted? A ráesztergált menet nem húzza félre, talán behúzószár? Klasszul mgcsináltad.

3vv2btrhv

A leglényegesebb kérdés !!! Mibe fog kerülni ??
És gyártod -e megrendelésre ??

bmejdz9nu

SZUPER!!!

Az acél részeket barnítani az aluminiumot kékre eloxálni :) (ez most a divat) csinálni hozzá egy "csili-vili gépkönyvet angolul" ...
... de hát 10 mikrométer? Na azt még javítani kell... :)  
Hol mérted ez az értéket? A végén? Nagyon kilóg a gravírtű... kell ennyire?

Erre a patron dologra én is kiváncsi vagyok... talán 3-asból kellene kiindulni... és ahogy montam...:)

Egyébként ma jöttek 1/8"-os fúrók ... de! Újraélezettek és ez a jó benne :)... most fúrtam vele egy lukat majdnem(!) 1/8"-os... egy CNC szerszám szára volt a dörzsár... Kicsit megharapdáltattam a gyémént köszörővel... jobb lett mint az 1/8"-os dörzsárral...
Küldjek belőle? Vagy csak a patronos megoldás a jövő... :)

Kiváncsi lennék egy szíj áttételel meddíg lehetne elmenni... és milyen szíjjal... "Wolfgang Úr" (#2172) milyen ékszíjat használhat? hol lehet ilyeneket beszerezni? A csapágy végül is 100.000rpm-es... ez nem korlátozza...

Motoros

Remélem süvíteni fog, de az még odébb van. Minden edzve köszörűlve van,anyaga: W8. Tudom a patront rugóacélból kéne, de azt esztergályozza az akinek a nénikéje hastáncos volt Sanghajban.
Ha gyártani kéne akkor lehet hogy jobb lenne ide a BC3, vagy natúrban az ezüstacél is megtenné...mi a véleményed???
 A menet azért nem húzza félre mert a patronon a menet alatt van egy illesztett vál ami a patronházba cuppanósan csúszik, így a menet nem határoz, ráadásúl elég lötyögősre van véve. nincs behúzószár, a patronházba van bent a menet.
Ez csak kisérlet, arra vagyok kíváncsi hogy a csapágy hogy fog viselkedni, a hajtást BL motorosra gondoltam. Ez a cucc a fiókom alján hevert jó pár éve, csak a házat..csapágyat raktam rá most...remélem nem hiába várt eddig hogy a sorsa jobbra forduljon...

Motoros

A gyártása nem kis gondot jelentene, de hátha összeáll, és főleg lesz értelme.

Motoros

Ez a patron pont 3-as, de persze 1/8-ados kellene.
A 10 mikront azért mértem mert a csapágyat semmit nem feszítettem meg, pedig lehet hogy egy nagyon leheletnyit valahogy meg kéne, de ez sem kis gond mert hogyan és mivel...talán egy nagyon finom menetes állíthatóság kéne, és valami mérési lehetőség. De az az érzésem hogy ezt a feszítést valahol a nulla körül kéne tartani. A hajtásra egy egész új dolgot találtam ki, de ez még nem publikus, nehogy nagyon beégjek vele.
A "csapágyban a maró"-ra is beugrott egy jó ötlet...ott ugye a marócsere nehézkességén kéne javítani..hátha, mert annak az olcsósságával semmi nem tud versenyezni.

2nbj3n5m

Miért nem kész gyáripatronokat használsz fel.
Annak idején mikor a köszörűket készítettem én
is a patronokkal sültem fel.Nem találtam mestert
ki a patronokat 0.5mm-es vágótárcsával a megfelelő rugalmasságot biztosította volna.Miden
esetre drukkolok.
Janko

bmejdz9nu

Hát igen... ahogy írod... azt a csapágyat egy "leheletre" kellene csak megfeszíteni... éppen, hogy a golyók a helyükön (azaz a "mélyhorony" szélén) fussanak...
Ez az SKF csapágykönyv szerint fontos... mert a golyók "megcsúszhatnak" és nem szabályzott a futáspályájuk...
Hogy hogyan és mivel? Na ez már nem egyszerű... vagy egy finoman állítható valami :) vagy egy "rugósalátét" szerű valami?  
Végül is nagy terheléseket nem fog kapni... azaz kevesebbet mint a feszítő valami... :)

Ma postára adtam neked 2 db újraélezett 1/8"-os fúrót... majd "sasold" meg azért...:)

Ma érkezett (kínából persze, de jó minőség :) 1/8"-os MK1-es patron... ez ugyebár kicsi...  
De talán nem eléggé... a külső "perem" mértete 12mm - ahol a szerszám belemegy...
pár dolcsiért lehet kapni MK1/MK2 vagy MK3/MK1 átalakítót.... talán ezeket hengeresre kellene  esztergálni és csapágyat neki? ... és kész a ház? :)
Az MK1-es patronoknak M6-os a bahúzató száruk...

Hajtás... Hát igen... BL kell...
Sajnos a BL motorokkal nem lehet tartani a nagy fordulatot...  
Teszteltem... 50.000rpm felett annyira melegedtek, hogy vízhűtéssel sem bírtam lehűteni... kb. 30.000rpm-ig még minden ok... Tehát (talán) 1:2-ben fel kellene... valamivel... azaz ékszíjjal? Mivel mással? :) ... de milyen ékszíj bírja nyúlás nélkül ezt a fordulatot?
... Persze ez a dolog nem csak a fordulatról szól... hanem a körfutás pontosságáról is...

Motoros

Igen a gyári patron lenne a jó de még nem találtam ilyen picit. A patron legyártása tényleg szinte egy külön szakma, régebben ( mikor még minden sufniban kerregett egy automata eszterga ) voltak akik szinte csak ezzel foglalkoztak.

Motoros

A rugósalátét jónak tünhetne mert egyszerűbb mint egy menetes  megoldás..csakhát ezt sem egyszerű beszerezni. Arról az MK1 ről rakhatnál fel egy fotót a külső méreteivel..meg arról az átalakítóról, mert így nem igazán értem..vizuális tipus vagyok :)
Kösz a fúrót, bár ilyesmim már van, tudod az 1/8-ados dörzsárhoz előfúró.