Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Csak kb. 10A-t vett fel 12V-ról...mielőtt a menybe ment... :) Azaz enyi már elég volt...
Nem rossz ez a BL motor dolog... de nem lehet elérni vele a kivánt (60Krmp) fordulatot.
30krpm még ok... de onnét kell egy áttétel felfelé... talán...

sasi

A kis EMCO CNC marónak a gravírozó feltéte is dörzshajtással működik, üzembiztosan.

svejk

Akkor lehet nem is halott ötlet? :)
Milyen fordulatszámtartományban?

000000000

Tibor!
De azt is tedd hozzá, hogy a motor vezetékének max 5 cm-t javasolnak! A 200-500 A-es fordulatszám szabályozók a DC motorokhoz kellenek, és indítási áramcsúcsok.
Rugaszkodj már el a födtől! Úgye nem megy erő nélkül.
Akkor azt is be kell látnod, egy 3 kg-os repülő nem tud csak elegendő teljesítmény (több száz W) esetén 100 km/h-val repülni (pl.felfelé közel függőlegesen is), és ezt teszi 10 percig.  
Sajos ez is fizika. Persze folyamatos üzem (cnc)esetén nem szabad ennyire terhelni.Ha pedig ezek a motorok nem tudnak teljesítményt leadni, akkor meg a csoda tartja fenn őket a levegőben ezek szerint vagy a hitünk.

sasi

Nem emlékszem a fordúlatszámra, de majd megnézem, sőt a gépkönyvéből majd bemásolom a vázlatát, hátha van benne használható ötlet.

svejk

De mondok én vadabbat...
Szerintem a gravírozáshoz szükséges teljesítményhez lehetne házilag készíteni levegős cuccot. Maga a fortuna házában elférne a turbinalapát(ok). A levegő egyben hűthetné is a ker. csapágyat.
kompresszor ugy is van mindenkinek, hiszen sokan vákumos leszorítást alkalmaznak.
A legsarkalatosabb gond talán a levegőszügséglet, de szerintem egy gravírtűnél kézbentartható.
A turbináshoz olajzás sem szükséges mert nincs súrlódó alkatrész, a gravírhoz pedig jó lehetne mert nem kell kis fordulaton nyomték. Kis lendkerékkel működne szerintem stabilan.
Gondoljatok bele a csak kézben tartott csapágypörgetésre, a megfelelő szögben a golyóskosárra irányított sűrített levegővel.
Szerintem mindenki játszott már ilyennel..:)

000000000

Hunka Tibi annak idején linkelt be ilyen dörzskerekes megoldást.

bmejdz9nu

Nem az igazi... ilyeneket lehet venni is... azokat próbáltam... Sok levegő kell neki... nagy kompresszor... hangos...

000000000

Szia RC!
Igazán nem szeretnék Veled vitatkozni, hiszen
tudhatnád nagy "szerelmese" vagyok a kefenélküli
motoroknak is. Pár dolgot azért nem értek soraidból:
- a megengedett áram nagyjából független a
vezető hosszától, a keresztmetszete határozza
meg ugyanis az adott vezetőre megengedett
áramsűrűség a döntő.
- Az AC motorok sokkal nagyobb áramot vehetnek
 fel, mint a kefések, ezért ezt sem értem, miért írtad ezt a DC vezérlőkre.
- Azt a videót pedig szívesen megnézném, amikor
egy 30 mm-es átmérőjű, 40 mm hosszú BL motoros
repülő 10 percen át képes folyamatosan
függőlegesn repülni, ehhez tényleg kellene
nagyjából 1 kW teljesítmény. Az ugyanis engem
nem hat meg, vízszintes síkból lendületből
tud kis ideig felfelé is repülni.
De engem már az is megyőzne, ha az előbbi
motorral szerelt 3 kg-os modell helikopter földről álló
helyzetből képes lenne 1 másodperc alatt 10 m
magasra emelkedni. Egyébként bizonyára van ilyen modell, csak nem ilyen diónyi papíron
leírt 1 kW-os motorral, hanem picit izmosabbal.
Egyébként meg engem hidd el tényleg nem kell
ezen motorok előnyeiről és hátrányairól meggyőznöd, mozgattam már meg több tonnás
mechanikát ilyen szervómotorral, csak ott a
motor átmérő 130 mm volt.:)

000000000

Szia svejk!
Az a sűrített levegővel történő csapágypörgetés jó szórakozás, a műhely beton padlóján szikrázva kotort végig a süvítésig megpörgetett csapágy. Nem gyenge idegzetűeknek való.

bmejdz9nu

Nem a Kw-ok kellenek nekünk hanem a fordulatszáma. Teljesen elegendő már (talán sok is :) 100W...

000000000

-Azért az ellenállás is számít az pedig L/A viszony függő.
-a DC motor vezérlők a nagyobb áramúak, mert a felhasználás jellege sok dinamikus indítás ( pl. modell autó)
-az AC szinkron (szerintem helytelenül BL)motorok a folyamatos felhasználást Pl. repülést szeretik.
Gyere el egyszer egy F5J elektromos repülő versenyre és meglátod amint a 3 kg-os gép kézböl megdobva 1 perc alatt  250 m magasra repül fel 60-70 fokos szögben. 2-4 kg tolóerő mellett.
Közben elfogyaszt 12 V-on 4000 mAh akku energiát.  
De nincs probléma mert mi hiszünk a szemünknek is.
A játékboltos dolgokat nem kell keverni versenysporttal.
Amúgy meg nem baj, ha mem hiszed, mert ettől függetlenül repülni is meg gravírozni is tudok ilyen motorral, és nekem ez elég.

000000000

Még annyit a motor átmérője 48 mm, hossza  85 mm.

000000000

Alakul ez..:)))
A diónyi méret felment egy szgk. ablaktörlő
motor méretére, és így helyben is vagyunk.
Ugyanis az említett repülési példádhoz (250 m
magasság 1 perc alatt) átlag 125W-kell, tehát
egy 48*80 mm -es motor erre képes.
Ez így korrekt, azaz csak-csak kiderül, hogy a
diónyi méret és a 1.5 kW mese csak, ha BL ha AC
szinkron motorról van szó. (elvük egyébként azonos minimnális eltérés van köztük, ezt annak idején kiveséztük). Ja és ha az 4 Ah aksitok
közben lemerül, akkor ~5 %-os volt a repülési
mutatvány összhatásfoka!
Ez elgondolkodtató, de az áramlástan bonyolult
dolog.:)

airfoil6205

Tisztelt Tibor! Hiába az általam irigyelt elméleti és gyakorlati ismereteid, lövésed sincs a modellezéshez. Mi modellezők azokat a motorokat használjuk amikről RC beszélt neked és elégedettek vagyunk velük bár többségünknek fogalma sincs róla mitől és hogyan működnek, az a lényeg, hogy jól szórakozzunk. Figyelmedbe ajánlanék egy http://www.rcmodell.com/shop/product_info.php/cPath/75_201/products_id/2637?osCsid=8724bd034f8c88aeba38d53386e6070a" TARGET=_fnew>állítólag 2500W-os motort ami a Te elméleteid szerint nem is létezhet ebben a méretben ezzel a teljesítménnyel. Néhány napig nem leszek, sajnos nem tudok veled tovább vitatkozni a témáról ezért elnézésedet kérem, de nagyon megsértett modellezői mivoltomban a hitetlenkedésed! (elnézést az OFF-ért, törölhető szabadon!)[#falbav][#falbav][#falbav]