Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Mindent elküldök... aztán megnézed...:)

svejk

Áttétel:
Szerintem az ékszíj felejtős, nagyon nagy a vesztesége (súrlódás) és nagy a relatív tömege(centrifugális erő!).
Inkább valami speckó lapos vagy fogasszíj kellene(kevláros?).  
Laposszíj esetén a maró tengelyén levő lendítőtömeg sokat segítene abban hogy menet közben ne csússzon meg.
(a faipari fortunákon is szokott lenni lendkerék)
RC vagy valamelyik más modellezős fórumtárs lehet tudna segíteni ebben.

vthgizrff

Sziasztok!
Ez a mostani az 5. fotuna amit készítettem. Erre már azt mondom, hogy kifejezetten jó lett. A körfutási pontossága 30mm kilógásnál 2 mikron terhelés nélkül. (terhelve biztosan rosszabb) 12.000 1/min fordulaton még nem melegszik, csak kicsit langyos több órás megmunkálás után is. Tervezem egy másik kisebb készítését amit már nagyobb fordulattal szeretnék használni.
 http://kepfeltoltes.hu/080702/DSC04053_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

bmejdz9nu

... én sem tudom... de a cél 60.000rpm lenne... 30.000-ig biztos jó az ékszíj... Wolfgangnak is :) #2172...
De felette semmi sem biztos... sajnos a direkthajtás sem jöhet szóba... azaz kizártam... írtam miért...
Egy BL motort (vízhűtéssel) túlmelegedés miatt szó szerint felrobbantottam... :) Ez nem járható... csak 30.000 rpm-ig ok.

bmejdz9nu

Hát csak ámulok...  
Biztos jó mikronos tapintóval mérted? Némelyik akkor sem mozdul ha kellene :)

Az ER patron hol vetted hogy ilyen jó? és a kúpot? Csapágyat?
http://www.rego-fix.com/" TARGET=_fnew>Gondolom Rego-Fix... ez a világ legjobb gyártója... Hát igen ezek a svájciak... de ők sem adnak meg ilyen jó adatokat?...

000000000

Szia Zoli!
Szép munka, gratulálok! A Te példát is azt
mutatja, van alternatívája a saját tervezésű,
BL motor nélküli fortunának, a fordulatszám
stabilitás pedig igen nagy előnye a hajtás
rendszerednek.

Szia Péter!
"Egy BL motort (vízhűtéssel) túlmelegedés miatt
szó szerint felrobbantottam... :) Ez nem
járható... csak 30.000 rpm-ig ok"
Ez azért nem így van... Víz meg áram helyett
korrekt mágneses mezővel működtessed a BL
motorodat, és akkor néhány W hőfejlődéssel
megúszod magas fordulaton is.

000000000

Nem akarok megint vitát nyitni, de szögezzük már le végre az általunk (modellelőzők is)használt BL motorok AC szinkron motorok. Jó modellelező fordulatszabályozóval hőfejlődés nélkül is lehet használni (nem lehet a max fordulattal indítani).

bmejdz9nu

Vízhűtéses, modellező hajómotor volt... Nem tudta azt ami rá volt írva:) (50.000)
Pontosabban 30krmp-ig ok volt minden... felette a termelt hőt nem tudta a külső burkolatra átadni...
A forgórésze robbant szét a hőmérséklettől... míg a külső ház max 30 fokos volt...

... bízony-bizony pontos fortunát csinálni nagy fordulatra nem egyszerű dolog...
Talán venni kell ezt is az USA-ból?... mert ezt sem tudunk :) #2172... Egyre jobban úgy érzem, hogy Wolfgang úr "bagóért" adja... a szaktudását :)

000000000

Ha a motorod túlmelegedett, akkor kicsi volt a teljesítményed az adott tömeg mozgatásához.
A motort optimalizálni kell a felhasználási igényekhez (ez van a modellezésben is pl. a légcsavar átmérője és állásszöge határozza meg a szükséges motor teljesítményét).

bmejdz9nu

semmi terhelés nem volt rajt...

000000000

Akkor nem is 50 000-es fordulatra való volt.
Hajó motoroknál nem kell ilyen fordulat.Oda nyomatékos motor való.
Repülő vagy leginkább heli motorokkal kísérletezz és ámulni fogsz!

bmejdz9nu

Hát az volt írva... én is furcsálottam... menybe ment... Nem volt kis darab...

000000000

Ezt miért nem a Péternek írtad?
Maradjunk annyiban, a modellező katalógusok
azért meglehetősen lazán és hanyag elegenciával
bánnak a BL motor és vezérlő adatokkal. Vékony
drótokon 200A, diónyi méretek és 1.5 kW stb...
Ezeket továbbra sem tudom komolyan venni, de a
lényeg: Te mint modellező elhiszed és
műszakilag is korrektnek tartod. Hajrá!

svejk

A #2172-ben a barátod szerintem egy mezei "O" gumigyűrűt használ. Én  a szó szoros értelmében vett  ékszíjról gondolom hogy alkalmatlan...
Gravírtűhöz még lehet a jó öreg, ma már elfeledett dörzshajtás is jó lehet, főleg a mai modern gumi/műanyagokkal.

bmejdz9nu

Hát igen... nem tűnik roszz ötletnek...
ez a dörzshajtás egy lehetőség... még fel sem merült...[#fejvakaras]