Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

motion

Hali!
Erről mi a véleményetek.Ismeri valaki?
http://www.hartmannkft.hu/index.php?product_id=606&menuopen=64" TARGET=_fnew>Milwaukee
Ez egy lehetséges főorsó motor a mechanikámra.
Az adok-veszek topikban írtam tegnap, hogy vásárlás előtt állok, és hogy mire szeretném használni.
Ha ismer valaki más alternatívát azt is szívesen veszem.

vthgizrff

Hasonló egyenes csiszolóm nekem is van. Ezeknél a befogó patron a problémás, nem elég pontos és a 6mm patronon kívűl más méretben nehéz beszerezni.

wzc80zbf7

Sziasztok. Kellene egy picike segítség nekem. Vettem a CNC-mhez egy felsőmarót (Eddig Dremel-el martam) és fel szeretném fogatni ez még rendben is lenne de jólenne ha megtudnám oldani hogy a Dremel szárakat tudjam használni. Valakinek valami ötlete? 6mm, 8mm a befogópatron a felsőmaróba. Köszi :)

3k74cecek

Itt biztosan mindenki nmagyon profi és ennyiből már tud mindent, de én egyenlőre nem tudom, hogy a Dremel szárnak mekkora a mérete, így tanácsot sem tudok adni enélkül. :(
Egyébként milyen márkájú felsőmarót vettél ?
Azért kérdezem, mert nekem sajnos van rossz tapasztalatom felsőmaróval.

wzc80zbf7

Budget tipusú felsőmarót vettem de nekem csak hobby célra kell az egész. A Dremel szárak befogó mérete a következő: 3,2mm és 2,4mm... A felsőmarókhoz lehet tenni Frekvenciaváltót fordulatszámszabályozásra? Köszi a segítséget :).

3k74cecek

A Budget (meg még van ugyanolyan más néven is)az olcsó kategória. No azok elég tisztességesen ütnek. Nekem is ilyen van és kellett egy kis tuningot csinálni rajta, hogy használható legyen.
A Dremel szárakhoz, akkor kell csinálni egy patron betétet, ami a 6mm-t leszűkíti a  
kivántra. Ha lesz végre egy kis időm én is csinálok majd ilyen magamnak, mert nekem is kellene ilyen vékony szárú szerszámokat is használni.

Frekiváltó nem tehető rá, mert azok nem aszinkron motorok, hanem soros kefések.
Egyébként van rajta szabályzó, az nem jó neked ?

wzc80zbf7

Szigma az a gond hogy a beépített ford szabályozó nem tartja terhelés alatt a fordulatot. Sajnos ha nem dolgozik a dolog akkor felpörög a motor. Terhelés alatt meg lelassul. De akkor marad így ahogy van :). Énis valami ilyesmire gondoltam de még nem tudom hogy fogom kivitelezni. Adhatnál egy-két tanácsot te mit változtattál a gépen hogy ne üssön. Megcsinálnám énis. Egyébként meg 4 ezer forintért vadi újjan szerintem nem volt rosz vétel :).

3k74cecek

Persze hogy nem tartja. Hiszen az valójában nem szabályzó, csak egy egyszerű triakos feszcsökkentő. De hobbyhoz minek kell annyira precízen tartani a fordulatot?

A patron fészket kell megígazítani, hogy ne üssön. Aztán a patront kell hozzá illeszteni a fészekhez. Nekem még csapágyat is kellett cseréni, mert pár óra üzem után lötyögött a forgórész. Nem is értem miből volt az a csapágy, hogy ilyen gyorsan megkopott.
Persze én is olcsón vettem és számítottam rá, hogy kell még dolgozni vele egy kicsit mire jó lesz.

motion

Sziasztok!
Nemrég írtam, hogy marómotor vásárlás előtt állok.Hát még most sem oldódott meg ez a gondom.
Többen is a Kress motort ajánlották, ami biztosan nagyon jó is. A gondom az vele, hogy a mechanikám merevsége, és a felhasználás jellege miatt (elsősorban gravírozás, és hasonló "könnyed" munkák) nagyon sok a 800W teljesítménye.Egy max.2-300W-al , amihez legalább 30ezres fordulat társul, már simán beérném. Szóba jött a Proxxon hosszított nyakú (igaz csak100W/20Krpm) fúrója. Azért a hosszú nyakú, mert az talán mindkét végén csapágyas, ellentétben a rövid változattal.
A másik alternatívám pedig az, hogy nem marómotort veszek hanem fortunát, amit egy valamilyen motorral meghajtanék. Ezt még nem jártam körbe, ezért nem tudom, hogy megéri-e a kínlódást.
Remélem, hogy most már hamarosan sikerül zöld ágra vergődnöm, mert addig csak áll a gép, én meg már szeretném élvezni az alkotás örömeit.
Előre is köszönöm a segítséget.

Zsolt

Szalai György

Egyenescsiszoló és rotocut szavakra is kerestess képet a keresőddel. Azokat is hasonló jellegű igénybevételre tervezik és van köztük kis teljesitményű is. A fordulatszámuk is kedvező lehet neked, talán csak a patron kinálattal van probléma.

bmejdz9nu

Ha a körfutás pontossága számít... és nem akarod, hogy hagos legyen (mint Kress stb.) akkor inkább csinálj...

Én most találtam olyan asszinkron motorokat ami "50HZ-es életében" is tudott 300Hz-et... ritka...
Levittem a motortekercselőhöz és 200Hz-esre tekertettem át... meglátjuk... 400Hz és 24.000rpm (és 12.000rpm) a cél...
(200Hz-re 2db-ot csináltattam most... egyik 2 a másik 4 polusú... de! Y-ban lesznek 220V-osak... ez így állítólag jobb)

Fortuna (csapágyazva) pedíg valamilyen egyenes szárú ER patronos befogató...

motion

Az egyenescsiszolókat is nézegettem már.Voltam szerszám boltokban is és 30-40-50 ezerért olyanokat kínáltak, hogy legalább 1mm-es hosszirányú kotyogása volt. Ja és mivel tapasztalatlan(sikerült elsőre leírni) vagyok nem akarok esetleg a NET-ről rendelni egy olyan cuccot ami ránézésre (olvasásra)nem tűnik rossznak, aztán meg mégis van valami nyűgje.
Azt meg mégsem tehetem, hogy minden egyes marómotort, egyenescsiszolót stb. belinkeljek, hogy ki mit szól hozzá.
Röviden: Ha pénzt adok érte, akkor már olyan legyen amit megfelelően tudok használni.
És igen.A lentebb említett kb.paraméterekhez hozzá lehet még csapni a körfutási pontosságot, és az alacsony zaj sem lenne hátrány. Ja és persze az ár sem elhanyagolható.
Ezért gondoltam én is a fortunás megoldásra.

bmejdz9nu

Látod... Elsőre olyan egyszerűnek néz ki a dolog... pörög és kész :) De te is odafigyelsz... ahogy írtad...

Nekem volt már majd mindenem... Kress, Proxxon, Dreamel stb...
Pl. a Teknomotor alapjaiban egy jó választás (nekem van 3 fajta 2 duppla csapágyas és és egy sima))... de abból is - szerintem - a duppla csapágyas a jobb (angular contact bearing) az nem mozog (nagy)erő hatására sem fel és le a tengelye... Persze a "sima" is jó... de az nem ugyanaz... de ez persze mind felhasználási terület kérdése... de a "sima" is 10X jobb min a pl. a Kress... főleg a körfutása...  

Sajnos csinálni kell...:) vagy "mélyen zsebbe nyúlni"... min. 100.000Ft egy jobb főorsó + frekiváltó...

motion

Egyébként az a Proxxon amit írtam így elsőre nem lenne elég? Azt ismeri valaki? A hosszított nyakút. Tessék már kezdem is! Nálunk a cég-nél Proxxonokat használnak,( csak a normál nyakút) szét is szedtem az egyiket és meglepődtem, hogy csak a nyakánál van csapágyazva. A 100W-os teljesítmény nekem elég lenne, a körfutási pontosságát nem ismerem, a motor az nagyon halk, de nem tudom hogy a 20Krpm mire elég.

motion

A mechanikánál igyekeztem hobby szinten maradni.
A vezérlőt azt ugyebár muszáj voltam megvenni készen. De ha most bevállalnék egy százegynéhány ezres motort, akkor azzal majdnem megduplázom az eddigi költségvetésemet.
Szeretném megtalálni azt az ár-érték arányt ami a legjobban megfelel az elvárásaimnak.
Persze tudom, hogy a minőséget meg kell fizetni, de szeretnék a Hobby CNC kategóriában maradni. Egyenlőre.