Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

Hali,  
hátul 2 db kicsi ferde összefeszítve, a már régebben emlegetett szabadon csúszó ( hökompenzáló) módszerrel, elöl két nagy ferde összefeszítve ( lenne ha a gyári tárcsát rátenném..., mivel az feszíti össze ) de ha a gyári tárcsával teszem össze kicsi a kilógó tengelyrész. A képen ez a tárcsa nélkül van.  
Az a bajom hogy ha csak a befogót tenném rá a tárcsa nélül akkor, a befogónak kellene az összefeszítést, és a porvédő labirintot is tartalmazni....

4mjnxdwuu

A tengely 25mm ( tehát a 32-es menet nem megy rá...) 74,4 mm a vastest átmérő és 60 mm a vastest hossza ( alu rövidrezáró gyűrű nélkül ) Na ennyit tudok róla,  
meg azt, hogy áttekerve 50 Hz-n 3x10 A az áramfelvétele 3x50 V-nál üresen... ( a menetszámok 1/5

D.Laci

Találtam egy kisebb anyát az ER25-ös patronhoz 30*1 menet. De gondolom ez is nagy a 25-ös tengelyhez.
Mekora legnagyobb szerszámot akarsz befogni? Vanak OZ jelü patronokis azok talán még pontosabbak.

D.Laci

Van ER20 patronhoz anya, 24*1 menet. 2-13 -ig van patron hozzá.

4mjnxdwuu

Köszi, de már megvettem az ER-25-s patronsort, Jankotól a talin, arról már letettem, hogy a tengelybe legyen patronfészek, már csak az edzés miatt is (nem szívesen tenném a forgót a kemencébe..[#szomoru2][#vigyor2]
Na az frankó, ha már többféle anya is van hozzá..., tényleg meg kell vennem előbb az anyát. (csak azért gond mert mostanában túlórázni kell, és a boltok már beezárnak mikor kijövök, bent meg megcsináltattam volna a befogót.)

3vv2btrhv

000000000

A Teknomotor maróm (C31/40-es 400 Hz) a maximális frekinél nagyon melegszik - 80-90 fok-(az áram a megengedett alatti).
Nem találok utalást a leírásokban, hogy mennyi a megengedett max hőfok.
Van valakinek erről infója vagy tapasztalata?

bmejdz9nu

Ez nagyon sok...!  --- és hol mérted? belül akkor még több is lehet...
A csapágyaknál általában (ha csak nem spec. zsír van) 80 fokot nem szabad túllépni... sőt tapasztalataim szerimt már 70 foknál a zsír olajszerűvé válik, kenés hatásfoka csökken, a hőmérséklet fokozódik... és a kör bezárul... Game Over... (lehet)
Ez a duppla csapágyas? Pont ez a típusom van nekem is... ez melegszik jobban - logikus...
Én hangjával sem vagyok kibékülve... pedíg maga a szerkezet jó!

Nekem vízhűtéses lesz...  
Ezzel mindkét "baját" egyszerre megoldom.  
Persze nem nagyon fog nálam 400 Hz-en menni... mert akkor már a Precise HF motor lesz alkalmazva... (gravír stb...)

Pont ezen vérzett el a saját fortunám... és ebben még nagyobb csapágyak vannak...  
Teknomotor ...csoda, hogy csak ennyire melegszik...  
Technikailag be van korlátozva a dolog... a csapágyak adatai...
Csoda nincs... azaz csak a kerámia csapágy lenne...

000000000

Az a gondom, hogy se a gyártó se a forgalmazó nem közöl hőmérsékleti adatot.
Ez a hőmérséklet kialakul kb. fél órás üresjáratanál is (addigra melegszik fel az alu motortartó Z lap is).
Eddig viszonylag rövid idejű 10-20 perces megmunkálások kellettek, de most viszonylag hosszabbak -2-3 órás- jönnének és nem tudom mi lesz ha le kell állni, mert túlmelegszik a motor.
Meked max frekin üresjáratban fél óra múlva mennyire meleg?

000000000

Igazán klassz megoldás a teljesítmény és
fordulatszám "hajhászóknak" csak az AC indukciós
vagy BLDC motor lehet megfelelő hajtástechnikával.
Ezek a frekiváltós aszinkron motorok ugyanis
nagyobb sebességeken túl sok hőt termelnek a
mágneses veszteségeik miatt. A vízhűtés árából pedig kijön az előbbi konfiguráció, és messze
jobb lesz a hatásfok. Jövőre különben is
drágul az áram, így lehetőleg ne hőt, hanem
forgácsot termeljen a CNC gép.:)

000000000

Nade ezt miért nem írja le a gyártó és forgalmazó, hogy max fordulaton nem lehet használni csak 10 percig!

bmejdz9nu

Ugyanez a szitu: Tehát nem a tied rossz... (persze én 60 foknál leállítotam)
Ezt én előre gondoltam... nem ért váratlanul... csapágyak amekkorák...(SKF csapágykönyv)... erőre van tervezve...Viszont erős...
Talán túl nagyok benne a csapágyak... de a konkurens termékeknék is pont ekkora...
Erre és minden motorra... ugyanazok a hőmérskleti adatok vonatkoznak...
A motor 300Hz-es ezt gondolom észrevetted... A plusz 100 Hz tunning... de ez ok is...
A fordulatszámtól a csapágy melegszik nem a motor.
Ez nem egy gravír motor...

Egyszerű vízhűtést fogsz csinálni... nincs más választásod... (vagy pieltier elemek...)
Precise hűtője:  
A Conradba lehet kapni ilyen szivattyút:

http://www.order.conrad.com/xl/5000_5999/5300/5390/5390/539090_BB_00_FB.EPS.jpg" border=0>

Ez vagy hasonló keringetti a vizet... 50ccm-es vízhűtéses robogó hűtje... kész... a többit már csak fantázia kérdése... és a hőtőventilátort le is veheted... :)

http://images.google.hu/images?svnum=10&um=1&hl=hu&q=water+cooling" TARGET=_fnew>Ötletek...

bmejdz9nu

A motor nem melegszik... csak a csapágyak...

bmejdz9nu

Ezt én sem tudom... Sőt azt sem tudom, mire gondoltak...(nem láttak adatlapot?) , de a többi konkurens motor is ilyen... tehát? Talán kérdezd meg ott?

De nincs más megoldás... én nagyon sokat filóztam ezen... nekem ott a Precise hűtője... ugyanazon a gépen lesz... felváltva...
Csak rézcsövecskék bele...
Sőt az álandó hőmérsékleten tartás = állandó csapágy hézag... Persze itt a két fejcsapágy "párosított", tehát "egymásba vannak tolva" ...  
Tehát ebből a szempontból nem jelentős a probléma....

Garanciális... [#nyes] Hajtsd...!
Na ezért az "ötletért" Tibor biztos tökön rúg...

000000000

Mit mondjak, nagyot csalódtam a Teknomotor-ban!!!
"Ez nem egy gravír motor... ", viszont 24 000 ford-nak adják meg!