Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia RC!

Milyen kést használsz a márvány tömbhöz (és mekkorát)?
Előtolás?
Rpm?

Üdv.:
Áron

bmejdz9nu

000000000

Helló Áron!
Van egy 3 mm es gyémánt maróm, ha nagy felületet csinálok 3D-be.
Feilratokat, ábrákat gravírtűvel.
Most gravírozni kell fénykép alapján sík tömbbe.
Ezt közönséges gravírtűvel csinálom  folyamatossan folyik rá a víz. Azért kb. 30 perces szakaszokra bontom a marást, mert utána köszörülnöm kell a tűt.
Előtolás 800, fordulat 8000.  

000000000

Köszi!
A gyémánt maró alatt gyémántszemcsés csiszolót értesz #1808?
Te polírozod a követ, vagy úgy veszed?

000000000

Mekkora max. fogásmélységgel dolgozol?

000000000

Nem, én nem veszek követ, csak csináltam magamnak egy díszt, azt meglátta egy sírköves és addig erőszakoskodott, hogy csináljak neki egy két komoly dolgot.
Kicsi fogásmélységgel 0.3 mm, ( ha kell több fogást csinálok) a gravírtűnek legalább 0.2 mm vágó (törő) élt köszörülök.
Most hoznak  igazi gyémánt marókészletet.
Szemcséset de nem olyan finom szemcséset mint amit eddig ismertem.

4mjnxdwuu

hali,
pontosítanál, hogy márvány, vagy gránit, (nem mindegy...)/ párral én is játszottam. Sírköves a keresztfater...( jut eszembe képnél jobb ha pattan a gránit mert akkor fehérebb a pont, mint ha gravirozod.. Mert akkor kicsit kifényesedik, és világos szüreke lesz ( ha feketéről van szó..) Szines nem szokott jó lenni..

000000000

3D-t márványba, feliratot, képet gránitba.
Igen feketébe és azért kell a törő él és nem szabad nekem 8000 fölé mennem.

4mjnxdwuu

Ja sima tömör keményfémet használok, vízzel nem locsolom, minek...? ( a felületet elég csak érinteni, Gránitba nem kell mélyre menni, azokat nem kell 15-20 évente felcsiszoltatni mint a márványt, ( és így nem tűnik el róla az írás, ezért szokták homokfúvni, az is csak bemattítja a felületet...)

4mjnxdwuu

A felíratot miért nem fúvatja, sokkal gyorsabb. Képhez meg felesleges pörgetni a marót, elég odakoppíntani, és gyorsabb is. 12*16cm-es kép 30 percen belül, de volt már 20 alatt is 0,4mm-ént

000000000

Azért locsolom, hogy ne legyen por és a grága  mechanikát ne tegye tönkre, meg azt hittem jót tesz a marónak.

000000000

Akkor te is láttad mennyire szebb így mint homokfúvottan.
Bonyolult ábrát (pl.virácsokor), képet nem tud homok fújni.
De egyébbként a többséget Ő is fólia vágja és homokolja.

4mjnxdwuu

hát igen, képet nem lehet fúvatni, bár múltkor láttam egy gépet 1,1mm-es pontot tudott fújni...

Kristály Árpád

Hallihó!
Valahol van már feltéve egy amerikai szájt...
Ha jól emlékszem homokfúvó és valami csoda!!!

yuagaci9g

Te Bagoj,
En is tortem a fejem ezen ,(regebb csinaltam par sikerult munkat olomuveggel, meg gyemant szalagfureszem is van, azzal a leg cifrabb dolgokat is kivaghtod.) Szerintem a vagast nem erdemes a gepre bizni, eleg maceras rogziteni a kis uvegdarabokat, majd felszedni, kezzel sokkal hamarabb boldogulsz.  
Viszont ha a rajzolast a gep csinalja, az nagy segitseg, nem kell rosszakodni papir sablonokkal, egy konnyu kis cnc plotternek biztosan orulne anyad.