Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

A gond az lehet hogy a fordulatszám nem egynletesen oszlik meg a csapágyak között.

D.Laci

Nem egészen értem!? A ara a 2 csapágyra gondolsz amelyek egymásban vanak... akor pont aza cél hogy egy "bolygómű" jöjön létre. minél több csapágyat alkalmazol látszolagosan anál kevesebbet forog a tengelyen lévő csapágy.

2vkx6unz

Szerintem a két csapágy fordulatszáma a surlódástól függ és érzésem szerint nem határozható meg pontosan melyik mekkora fordulatszámmal fog forogni, mi történik ha calamiért megváltozik egy-egy csapágy ellenállása? Ha pl a belső valamiért szorosabb lesz akkor a külső nagyobb csapágy fordulatszáma gyorsan a határfordulatszám fölé emelkedik és rövid időn belül tönkremegy, de ez fordítva is igaz.

000000000

ezen már én is gondolkodtam, szerintem ez csak ugy lenne megvalosithato ha 2 tekercs lenne a tengelyen 2 frekiváltoval csak eltérö frekvenciával
kicsit drága játék de a magas fordulat igy tuti

D.Laci

Ha a csapágyak megvanak feszitve akor müködik. Most csak annyit probáltam ki hogy 2 csapágyat összeraktam. enyhe tengely irányó nyomást kelet gyakorolni rá és müködöt.
Korábban bevolt linkelve egy csapágyas hajtómű ugyan ezen az elven müködik...

D.Laci

Ezt nem értem! pontositanál!
Motor forogna a motorban???

3vv2btrhv

szia vers Modo 301 et tanulom nagyon jó progi !!

4mjnxdwuu

Ha ez jó lenne így akkor pl a görgös anyát is használhatnád úgy hogy a menetesszár köré három darab menetes szárat teszel ??? :) amíg jól összefeszítve van addíg nincs is semmi gond..., de ha picit megszorul mindjárt az előtolás *1 és *2 közötti értéket vesz fel, valamekkorát ami nem kézzelfogható, nem számolható...
És ha az egyik kopik kicsit, akkor mindjárt a másik lessz rossz. szerintem ez akkor lenne jó ha valami bordás csőben futtatnád, egy köztzes fogaskerékkel ami kényszerítené az adott leosztott fordulatokra a tengelyeket.

D.Laci

"a menetesszár köré három darab menetes szárat teszel "  az apszolult nem müködik. pláne ha jobbos orsóra jobbos görgöt használsz...
A bordás csüre gondoltam énis de az akor egy normál bolygómű lenne, a hangjával együt...

000000000

Nem értem ezt a sok "görcsölést".
Nagy fordulathoz kicsi átmérőjű szerszámok
tartoznak. Így kell egy kisebb fortunát
csinálni, kis csapágyakkal, és akkor semmi gond.
Szerintem elhibázott törekvés Hobby körülmények
nagyméretű és nagy fordulatú csapágyakkal
vacakolni, nem fog menni.
A csapágy a csapágyban pedig nem jó ötlet:
- rossz lesz az eredő futáspontosság.
- bizonytalan a megosztott működés, ahogyan
Sanyi is írta a kiszámíthattalan súrlódási
viszonyok miatt. És eleve, ahogyan kezdtem,
az egész felesleges nagy méretben.

bmejdz9nu

Igaza van Tibornak...

... nagy fordulat, kisebb szerszám átmérők, kisebb méretű csapágyak...
Egy csapágy minnél kisebb annál nagyobb fordulatot bír!!!  
Nézzétek meg a hátárfordulatszámokat a méretek vonatkozásában az adatlapokon (pl. SKF csapágykönyv.)
A "csapágy a csapágyban" dolog nem szabályozott (szabályozható) folyamat... legalábis nem egyszerűen... a külső nagyobb csapágynak lassabban és a belsőnek gyorsabban kellene forognia...

:) Ürhajó - töbfokozatú hordozórakéta...

D.Laci

Tibor ! Már hiányoltalak!
Mi már csak ilyenek vagyunk, szeretünk hobbybol barkácsolni.
Hidel ha lenne rá pénzem és megrendelésem énis venék egy nagy megmunkáló központöt, hagy dolgozzon, de akoris barkácsolnék ugyan ugy, mert mi ezt szeretjük csinálni....

000000000

El tudom képzelni a hiányérzetedet.:)
Értelek én Téged egyébként, de azt tanácsolnám,
hogy elvi hibás dolgokra egy fillért és egy
másodpercet se pazaroljál. Persze ha ráérsz
nagyon, csináld.

000000000

Jééé Péter, egyetértünk! Hurrá![#love12]

D.Laci

Ha hiszed vagy sem...
Csak atol hogy valami még elvben hibás gyakorlatban kilehet probálni, hátha rájövünk a tökéletes megoldásra...

Elvi szinten szerinted mivolt elöbb a túk vagy a tojás? [#confused][#lookaround]