Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Hallihó Szobrász!
Tudod... a fogkrém...kitűnő csiszoló (polírozó) eszköz.... sajnos a fa por is csodákra képes!!![#wink][#worship]

000000000

Szia!
Hogy ne tudnám, több autófényező is esküszik rá :-)!  
Csak abban márványpor van! Ha ráírnák, biztosan vennék mint a cukrot... "Csiszold te is kőporral a fogaidat" :-) Talán emlékeztek: "Jók a fogaid Laci!" (és Laci beleharapna egy böhöm kődarabba..)

000000000

Hogy a fa elbánjon egy c 60-as edzett acéllal, azt kétlem, szerintem itt a kenőanyaggal vegyült massza lehet a kényes, ami beragaszthatja a golyókat (ha eljut odáig) és az már tényleg ciki. OK, ha meg nem jut, akkor az olaj sem...[#vigyor3]

f6kuxbs9f

Sziasztok!

Rég jártam a listán, erről azonban van valami kis információm.
A fa a talajból mindenféle anyagot beépít a szöveteibe. Így kerül oda kristályos kovasav is, ami "kitűnő" csiszolóanyag.
Külön haszna, hogy komoly egészségkárosító hatása is van. Megmunkáló gépek használati utasításában randre ott a figyelmeztetés, hogy (azbesztet és) kristályos kovasavat tartalmazó anyagok megmunkálásánál miképp járjunk el.
Fajtától és termőheléytől függ, mennyi kovasav épül be a faanyagba, de ha jól emlékszem, pont a bükk és tán az akác az, ami elég sokat felhalmoz.

üdv

szepygab

bmejdz9nu

Szerintem a fapor "alattomos" ...
Bemegy (előbb-utóbb) felszívja a kenőanyagot és kész a baj... Ez gyorsan és kevés anyagtól be tud következni...
Talán még az üvegszálas por (nyák, karbon) lehet még nagyon "linear gyilkos"...
Hiába a kocsin a szenylehuzó... még akkor is "ciki" ha a legveszélyesebb "belépési pont" a sinrögzítő csavarok szintbe vannak hozva...
Tesztelgettem... golyósorsót is...
Ott egy jól "karbantartott" olajzott filc a legjobb. Talán...
De a legjobb a teljes mechanikai védelem... mint a "gyári" gépeknél... (azaz nem is láthatók a lineárok)

7vpav5d32

Fémtömeg cikk gyártók a koptató dobot fürészporral töltik. Tökéletes csiszoló anyag. Az Ausztrálok eper ecenciát gyártanak a fenyő fűrészporból amivel az összes jégkrém és minden ami eper izű (nálunk is) ízesítenek. Az orsó védelmére egy nagyon egyszerű és tökéletes megoldást láttam megpróbálom lefilmezni.  

000000000

Sziasztok!

Tökéletesen meggyőző és logikus érvek!

Köszi!

000000000

Várjuk a filmet!  
Én vagy mindent borító varrott műbőr harmonikára gondoltam, vagy bicikli gumi belsőre az orsón. Van még profi porvédelem is, két gumicsík, amit ékszerű elem "nyit-zár", de erről azt gondolom, hogy az ékek miatt - mert csak itt lehetnek a rögzítési pontok - gyengül a mechanika. http://cnctar.hobbycnc.hu/Szobr%e1sz/porvedo.pdf" TARGET=_fnew>Ez az.

Több magas építésű faipari cnc gépen látható: mindenféle porvédelem NÉLKÜL használják! Méghozzá a professzionális kategóriában!!! http://video.google.com/videoplay?docid=2912553800857170606&q=chronos+cnc&total=6&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=4" TARGET=_fnew>Chronos routher pedig por az van! Elszívó meg sehol! http://video.google.com/videoplay?docid=752098038514966729&q=chronos+cnc&total=6&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1" TARGET=_fnew>Dolgozik a Chronos.

nv5firipz

A varrott műbőrt már kipróbáltam. Elég merev dolog jött ki belőle. Lehet hogy nem volt megfelelően nagy az anyag. Jó és egyszerű lehet a porvédelemre, a babetta, simson, mz első teleszkóján lévő gumi porvédő harmónika.

000000000

Ahhoz, hogy a fapor csiszoló anyagként viselkedjen nagy sebesség kellene.
A lin hajtásoknál ez nem valósul meg.
Ezért nem kopnak a faipari gépek olyan gyorsan mint a fém és kő megmunkálók.

7vpav5d32

Menj végig egy faipari üzemben. A beton is csillog ahol fűrészporon járnak. Pedig nem rohangál senki. Egyszerűen a lineális csapágynak elég a porlehúzás és a minden munka után nagy takaritás és karbantartás.

000000000

Keramiapor ellenere nalunk nincs semmi szanvedelem. Kozponti olajzo rendszer van. Ez nyomja idokozonkent az olajat. Viszonylag kis vizkozitasu, folyekony. Gyakorlatilag mossa a szanokat. Golyosorsok szinten ilyen kenest kapnak. Szet lett szedve egy mechanikus hiba miatt mult heten az X szan. Tokeletesen tiszta, portmentes volt. A pro ugyan keveredik az olajjal, de a kritikus reszeken kivul. Ezt tisztan kell tartani.
Meg van tamogatva egy komoly elszivoval plusszban a rendszer.

bmejdz9nu

Az én gépem ékmegoldással lesz... Igen gyengül... ezért van minden túlmértezve rajta... :)

A Chronos router pedig a legjobat használja... folyamatosan zsírt nyom a lineárokba, így kinyomja ami egyébként bemenne... látni is a videón a "zsírzó" vezetékeket...

000000000

Péter, én nem látom! Csak egy szilikon porlehúzót, sőt, mintha még a lin. vezetékek furatai is szabadon lennének, nincs bennük műgyanta! (de zsír sem! Pedig ha tényleg zsít nyomatna, belemászna rendesen.)

Nem lehet, hogy itt a magas építés a kulcs? Egyszerűen kevés por mászik ilyen magasra, műszak végén tisztítás, és kész.

000000000

Járáskor nagyon nagy koptatási sebességek lépnek fel pici területen rövid ideig (repülők kerekei ugyan így viselkednek leszálláskor).