Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

hát igen... ez érdekes játék, mert ha mereven előfeszíted és melegszik akkor meg megzsorulhat, minél jobban szorul annál jobban melegszik... a gyári HF motorok rajzát nézegettem és ott is rugós előfeszírés van... nem egyszerű, de majd csak eljutunk a jó megoldáshoz, ahhoz pedig tapasztalatok kellenek

bmejdz9nu

Az Explorer széria a körfutás pontosságában jobb meg más is... de... remélem nem írtam el... de a különbségek magukért beszélnek!
A kisebb külső átmárőjű változatok több fordulatot tudnak, de kevesebb a terhelhezőség... és a nagyobb külső fordítva...

svejk

köszi így már menni fog.
Az olajos az érdekes

Kristály Árpád

Hallihó!
Én azt nem tudom mit sz.....dunk!
A kis Polszki első kerék csapágyai, sőt ha a felesleget leesztergálod az első (fútóműből) megvan a csapágyház is! (Hidegen melegen kottyanásmentes, persze ha jól állítod be.
Amit írtam a motor tengelyről...az nem "ötlet", hanem gyakorlat!
Utánálitható kúpgörgős s senki ne mondja nekem, hogy a fortúnában... nangyobb igénybevétel van mit a kocsi első kertekében, ráadásul a két csapágy 3000-Ft-os áron megvehető Pl.: Gyálon a piacon mindig vannak Lengyel árúsok..........  
De található Bőven a MÉH telepen is komplet!!!!
HallihÓ!

svejk

ilyen egyszerű megoldás van most is nekem, de hát haladjunk egy kicsit :)

Kristály Árpád

Svejk!
A mélyhornyú csapágyra gondolsz?...,
mert ha porcelán csapágyra az más.....

svejk

No, akkor értjük egymást :)

bmejdz9nu

19 Eurós kéttárcsás köszürűgép...
A korong megment... motor (150W) kiszerel és kész a fortuna! :) Én is tudok ilyeneket... :)

e7c897sd8

Látod Árpi ezt nevezem hobbysta hozzáállásnak! Az ötleted jó, csak kár, hogy pár éve megváltam a lejárt műszakival rendelkező kispolszkimtól... :-(
De komolyra fordítva a szót: mekkora fordulatot bírnak ki azok aí kúpgörgős csapágyak?

bmejdz9nu

Ha kell valakinek kerámia csapágy szóljon! Ne fogja vissza magát! Viszonylag olcsón tudok szerezni... kb. 50-100 USD egy db ekkora (12-20mm... persze non metric méretek...)  
Nem kell szégyenleni a pontosság és fordulat vágyat!

bmejdz9nu

Kis polák... biztos erős... nekem is volt... 100-al vettem a kanyarokat... persze döglött is meg benne...
de nem hiszem, hogy preciziós...

000000000

Felreertek valamit?

Ha elofeszitem, akkor a nyak-, vegcsapagy kulso gyuruje fix az ulekben, a belso gyuruk kozelitenek egymashoz. Ha hotagul a tengely, akkor ez a tavolsag no, amit enged is a csapagy.
Ha nem igy van, akkor hogy?

svejk

No, nézegettem az skf oldalt.
jó ez az ICOS de biztos drága.
fordulatra sem több mint a szilikonos szimmering.
Viszont , többen említették a C3-ast.
Akkor miért nem inkább C2-es, és nem kellene elöfeszíteni 10-20mm átmérőnélnél 0-9 mikron az hézag.
csak a hőfokra kell figyelni ,de ez olajzással alumínium házban szerintem megoldható.
(bár fordulat és hőfok adatot nem találtam a c2-ről)

svejk

Így is lehet, de lehet fordítva is.
Alapjában a csapágy melegszik és az a kérdés hova adja le a hőt.
Ha a tengelyre akkor igazad van.
De mi van ha alu ház van?
Az alunak nagyobb a hőtágulása (bár más a geometria)
És ha van olajkeringetés akkor közel egyforma melegek.
Sok a megválaszolatlan  kérdés.

000000000

Én a házat, mindenféle képpen tervezem aktívan hűteni vízzel. Ez esetben, nagy rá az esély, hogy a tengely fog csak melegedni.