Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

Aki gyakorlatban használja a gépet (nem csak rajzolgatásra) és csendes megoldást akar szerintem előbb utóbb eljut idáig... Nekem is készül párhuzamosan a kis BL fortuna is... Finom dolgokhoz nagy fordulat (BL motor), nagy dolgokhoz 3 fázis frekiváltó, egy szíjátéttellel nem is kell olyan nagy fordulat a motornak! 5000-6000rpm gyorsítva 2-3X már simán elég is!

000000000

Péter! Bocs, de megmunkáló motor nem csak  
asszinkron motor lehet, előnyök és hátrányok
mérlegelése az egész téma. Miniminum 4 féle
motort használhatsz. A BL erő és fordulat
megállapításod pedig valószínűleg téves.

dg8n4i8x

Csak arra vigyázz nehogy a motor beleolvasson az elméletbe! Egyből nem fog 100Hz fölött menni[#nyes]
Csak vicc volt ám...
A csapágyakkal kapcsolatban elég érdekes, hogy az én kis motoromban 1310-es fordultra is minőségi C-s csapágyat tettek rugós előfeszítéssel...

bmejdz9nu

Még pontosabban... 10cm-es tárcsa... damíl rajta... 1 kg ólóm (persze szivacsban - munkavédelem :) az ötödik emeletre felhúz... = 1Nm... (különböző fordulaton)
Kissebb dob a "pecaboton"...kisebb ólom... csak túl gyors... vagy Balunak a 105.-en kellene lakni...  
...és mit csináljon aki az első emeleten lakik? [#conf]

000000000

Ja és kedves Fórumozók van itt a zajjal
kapcsolatban pár felvetésem:
- mi van a fogazott szíj zajával?
- mi van a step motorok vinnyogásával?
- mi van a forgácsképződés zajával?
Azaz oda a nagy csend sajna.:)

svejk

Köszi az észrevételeket!
Balu! Azt a grafikont belinkelnéd valahonnan? nem tudom elolvasni.
A felsőre is csapódna olaj biztosan.Gondoltam még kerámiás tömszelencére esetleg.

dg8n4i8x

Ez mind igaz, de egy kress simán túlordítja ezeket... Még a kis proxxon is sokszor hangosabb a léptecseknél sajnos. Először azt hittem az elektromos zajra gondolsz erről is kéne beszélni! Ugye a frekiváltó és a motor közé árnyékolt kábel dukál, plussz egy hálózati zavarszűrő a frekiváltó elé. Igaz marás közben nem nézek tévét... [#eplus2]

svejk

Köszi, majd visszaolvasok.
Persze ez nem méretarányos, de az olaj keringetése az alu házban nagyban segítene az egyenletes hőelosztásban.
Inkább a kis szivattyú ügyében vagyok bizonytalan, hogy müködhetne-e?

bmejdz9nu

- Direkthajtás marómotornál...
- Bipolár vinnyog?
- Nem tudom... de a MachTech-en élveztem a forgács hangját.

000000000

Annyit a zajról:  
- ha kefés maró megy 15000 felett a gép mellet csak kiabálva lehet beszélgetni
- ha a BL gravíroz 15000-nél akkor még rádiót is tudok hallgatni
És ami most történt: közel 5 órás folyamatos 3D marásnál a vége felé egyszercsak hirtelen lecsökkent a kefés maró fordulata, szerencse, hogy ott álltam és le tudtam állni, mert oda lett volna 1 napi munka. Elfogyott közbe a kefe.

bmejdz9nu

Közbe tovább járattam a "100Hz-es" motort...  
150Hz-en lehült! 45 fokra!
200Hz-en tovább hűlt 35 fokra... félek, hogy megfagy :) :) :)
Direkt hűtés... tehát aktívab ha nagyobb a fordulat... visszavágva... halk még mindíg !!!
Ezért is kell termisztorral szabályozott (külső motoros) hűtés ! - szerintem...

Kristály Árpád

Igen szerintem hőfokfüggő hűtés  kellene csinálni, illetve kitalálni, tehát nem csak ki be kapcsolás, hanem hőfoktól  és a (ventilátornak) fordulatfüggőnek kellene lennie...
Hallihó!

dg8n4i8x

He elég egy 12V-os 80*80-as ventillátor (pc táp venti) akkor arra van egyszerű megoldás!  http://vodka.tky.hut.fi/~jap/Electronics/FanCtrl/tmpfandrv.png

dg8n4i8x

http://vodka.tky.hut.fi/~jap/Electronics/FanCtrl/tmpfandrv.png" border=0>

bmejdz9nu

...szerintem...  
Ha a hőfokot szábályozni lehet a motoron egy termisztorral és egy kicsi 230v-os hűtő motorral több előnnyel is jár(hat)...
- Egyrészt kisebb zajjal jár mert annyira hűti csak amennyire minimálisan szükséges... "zajtakarékosság"
- Másodrészt... jótékony hatással lehet a csapágyhézagokra... stabil hőmérsékleti viszonyok mellett ez is stabilan tartható...

... 250Hz... semmi gond a melegedéssel... most már jobban félek az 50Hz-től... ezért is kell - talán - szeparált (ford számtól független) hűtési megoldás...
PS: szerintem a motor tömege miatt a hűtő-segédmotor fordulatát talán nem is kell szabályozni... (csak ki és bekapcs.)... is elég... mert az "események" nem túl gyorsan történnek... :)