Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

Elvileg azt írják, hogy dupla fordulatig bírják a motorok max. ez mechanikai dolog és nem a tekercselés miatt van... Viszont a nyomatékgörbe engem azért nem érdekel mert ez a motor kb 10x akkora nyomatékot tud mint ami nekem kell... Ha ez leesik a negyedére vagy ötödére még akkor is jó lesz... Nálam fortuna szíjjáttételel van, tehát lesz gyorsítás is. Így 5000rpm-ből lehet 15000rpm is és itt nem igen kell nyomaték, nagyobb nyomatékigénynél úgy is kis fordulaton megy majd. Szerintem összejöhet egy kompromisszumos megoldás... A motor ingyen volt... Próbálkozom...

dg8n4i8x

Elvileg azt írják, hogy dupla fordulatig bírják a motorok max. ez mechanikai dolog és nem a tekercselés miatt van... Viszont a nyomatékgörbe engem azért nem érdekel mert ez a motor kb 10x akkora nyomatékot tud mint ami nekem kell... Ha ez leesik a negyedére vagy ötödére még akkor is jó lesz... Nálam fortuna szíjjáttételel van, tehát lesz gyorsítás is. Így 5000rpm-ből lehet 15000rpm is és itt nem igen kell nyomaték, nagyobb nyomatékigénynél úgy is kis fordulaton megy majd. Szerintem összejöhet egy kompromisszumos megoldás... A motor ingyen volt... Próbálkozom...

dg8n4i8x

Tibor!
Elvileg a visszacsatolást meg lehet oldani a frekiváltóval ugye? Van bemenet erre.

dg8n4i8x

Deltába kötve stimmel az áramfelvétel a gyári adattal az én motoromnál, ha lehet köttesd deltába vagy tekertesd 220-ra, ha csak nincs három fázisod...

bmejdz9nu

Teljesen igazad van Tibi... ezt mondták a "motorgyárban" is... de mi "hívő" emberek vagyunk és hisszük, hogy az "enyém" motoromba jobb vas került... :) Hátha, estleg, szerencse... elmenni a lehetőségek szélére...

De végül is ha nagy fordulatszám kell - akkor ott nem kell akkora erő... mert kisebb a maró átmérője... Ha kisebb a fordulatszám akkor legyen egy "kis" nyomatéka... ezt kellene összehozni... hogy hány Hz-esre tekerjük... :)
A fordulatszám stabilizálása csak a 2- fejezetben... :)

000000000

Valamit nagyon másképpen értelmezünk.
Te azt állítod, hogy egy eredetileg 220V 50Hz-
re méretezett motort áttekercselés nélkül lehet
100 Hz-en is járatni? Ezt honnan vetted?
Aztán azt sem értem, hogy ha Neked nem kell
nagyobb nyomaték, akkor mit "vacakolsz" ilyen
böhöm motorokkal (amit aztán majd cipelni is
kell a gépednek)? Ha jól emlékszem, csináltál
már egy brushless modellmotoros fortunát, az
akkor miért nem jó?
Természetesen a gépészeti, mechanikai problémák
(határfordulat) csak fokozzák a gondokat, de
egyelőre Nektek a problémákat a forgó
villamos gép elmélete okozza...Majd ha már
forog, aztán jöhet a gépészet. Én egyébként
jószándékkal írogatok ide, ugyanis szerintem
elvi hibás megközelítésekkel kár kínlódni a
gyakorlatban, persze ha valakinek ingyen van
az anyag, és az idő, az más.

bmejdz9nu

Átkötöttem...  És lett CSODA!
Előbb kellett volna valakinek ezt elárulni... Köszi Balu... !!!

Beállítások: 100Hz a sarokfreki...áramkorlát a maxon, biztos ami biztos :)
A 100Hz-es motor simán megy 300Hz-ig ! 350Hz-en adja meg magát... áram megnő... fordulat vissza esik... (220V-ra van állítva...tud 200-220-230-240V-ot.. a frekiváltó)
Hozza a motor a hivatalos áramfelvételt....
Persze most lehet előről - eme új megközelítésben "behangolni" a frekiváltót...
Most, ha még nem áltak neki a 120w-osnak mekkora frekire és feszre kérjem? ez a kérdés...?

000000000

Péter ez tetszik! Alakítsuk meg a "műszaki-
kísérleti hívő szekciót", és nyissál neki
topicot!:)

dg8n4i8x

Szerintem az a lényeg, hogy ne essünk át a ló másik oldalára, végül is ez hobbi és nem ipar... Sok témában ez történt már itt a fórumon... Én nem akarok ebbe a hibába esni... Lehet, hogy összespórolsz annyi pénzt, hogy százezrekért vegyél egy használt HF motort, és örülsz neki meg minden, de ha valami kínja lesz akkor meg kétszer ennyit is rákölthetsz a javíttatására, az nem hobbi kategória! Ezt is tudomásil kell venni... Nekem már 6-7000rpm is megfelelne, a többit az áttétel megoldja...

Motoros

Ebbe bele kell törődnöd, mi ilyen csodavárók vagyunk. Ismerek olyat aki az örökmozgón dolgozik, most szereli rá a féket, nehogy túlpörögjön:)

bmejdz9nu

Tibi mindent köszönünk amit írsz!

Adjál tanácsot, hogy a csillag és a delta között lehet e különbség pl. a nyomtékgörbében... vagy ez teljesen mindegy?

Most vittem le a "motorgyárba egy 120w-os motort, ha még nem áltak neki mekkora frekire és feszre kérjem? ez a kérdés...? Csillag vagy deltában lesz jobb?
Ha a névleges 200Hz-lesz az is baj lehet... Ők 100Hz-ig tanácsolták... jobban mondva felette mondták, hogy but..ság...?
Gondolom most bólogatsz, hogy hát igen... meg talán... :)

bmejdz9nu

Én direkt hajtást akarok!

000000000

Ohhh Motoros! Szia! De jó hogy, itt vagy.
Adjál már akkor tanácsot, tapasztalatot
Péternek és Balunak, Neked már van egy 1kW-os
60000-es motor hajtásod.

000000000

Üdv Tibor!
400 Hz-es 750 W-os frekiváltóm van.
Hol tudok hozzá venni egy 200-300 W-os motort, és mennyibe kerül?

Motoros

[#vigyor2][#boxer][#integet2][#wave]