Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

Azt nem tudom mert nem hallom a csapágyaktól... :)))

dg8n4i8x

A max feszt be tudod állítani annál is... Az egyfázisú 255V-ig megy, gondolom ott 4xxV-ig... Ha deltában 400V-al hajtod a motort gondolom leégne... Én deltába kötöttem a 200V miatt... Ha belegondolsz a fordulatszámban még nem értem el a kétpólusú 100Hz-es fordulatát... Lehet 6000rpm körül ez is eldobja a kanalat...
http://209.85.135.104/search?q=cache:mInqfEkr2HQJ:cnctar.hunbay.com/Fraser/ServoControl/INFO/Frekvenciavaltok.doc+frekvenciav%C3%A1lt%C3%B3+csillag&hl=hu&ct=clnk&cd=4&gl=hu" TARGET=_fnew>Itt olvastam a csillag delta kötésről.

bmejdz9nu

DELTÁBA kötötted? Nekem ugyanilyen cimke van a motoron????

dg8n4i8x

Na leteszteltem... Ógy néz ki 6000rpm körül van a határ 210Hz-ig stabil fölötte már bizonytalanul megy a motor. Kiváncsi leszek a te motorod meddig fog elmenni amit áttekernek. Amit múltkor tekertettél az meddig forgott mekkora fordulatot bírt? Igen deltába van kötve, akkor kezdtem keresgélni a neten amikor levettem a kötődoboz fedelét... :) Akkor merült fel bennem a kérdés, hogy hogyan is lenne ez jó. A tied hogyan van kötve?

dg8n4i8x

rosszul számoltam... olyan 5500rpm-ig megy jól...

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Frekivaltok/Frekvenciaváltókról_HU.pdf" TARGET=_fnew>Kicsit tökéletesítettem a ferkvenciaváltók c. magyar leíráson... it most pdf-ben... Talán mehetene az infóbázisba is... :)

Megüt a guta mindjárt... vagyis mindjárt bekötöm a 100Hz-re áttekertet deltába...

Az 50Hz-es 100Hz-ig ment... amikor 100Hz-es lett 200Hz-ig... de ez nekem plusz 12.000Ft ért... (áttekerés meg vigasznak csapágy csre is volt... nagyobb fordulatú spec. csap.)
Én meg sem próbáltam deltában mert a ferkiváltók gépkönyve nem is foglalkozik a delta lehetőségével... vagy rosszul láttam??? béna vagyok...?

bmejdz9nu

De azért boldog vagyok, mert egyenről váltóra váltottál... :) és azonnal 3 fázisra... :)

dg8n4i8x

ha 220/380V-os a motor és egyfázisú váltót használsz azaz 220 ra van állítva a vmax a frekiváltóban akkor tedd át deltába nyugodtan...  
Idézet:

Gulyás László, Siemens Rt. (2002.03.28.)
Kis teljesítményeken (általában 3 kW -ig) a motorok 230 V delta / 400 V csillag feszültségszintűek. Normál 3 x 400 V- os hálózati üzem esetén ezek a motorok csillag kapcsolásban üzemelnek.  
Ha frekvenciaváltóval 1 fázisú hálózatról üzemeltetjük a frekvencaváltót, akkor a kimeneti feszültségszint 3 x 230 V, tehát a motort deltába kell kötni!
Ezzel szemben ha 3 fázisról táplálunk, akkor a kimeneten is 3 x 400V jelenik meg, tehát csillagba kell a motort kötni. Nagyobb teljesítményű motoroknál a feszültségszint többnyire 400 V delta / 690 V csillag. (A motor bekötése ekkor delta, akár fix hálózatról, akár frekvenciaváltóról üzemel.)

Gondolom ők képben avnnak... Ezért mertem én is így csinálni...  
Várom az erdményeket!!!

bmejdz9nu

Ezt a "dumát" már hallottam a motorgyárban is...
De nem értettem... Van ugyebár nekem a Hithachi Frekiváltó... ezt be lehet táplálni 1 VAGY 3 fázisról is... (nem kell programba macerázni...)
Ennek a kimenetén megnő a fesz ha több fázis megy be??? Ezt nem értettem? Valahol egyenirányítja... aztán "szaggatja"...Tudok erről a dologról csak nem értem... de most olvasom csak a leírást... [#falbav]

... és hányan értenek itt a frekiváltókhoz és látod nem koptatják az újjukat...

bmejdz9nu

De a gyári 200Hz-es motor csillagba van kötve... ezen nem is lehet változtatni... meg az összes "soproni" motor is...(120w és 200w) motor is... ??? Miért ez a "default" ? (persze ezeket át lehet kötni)
A 380V a "konnektorban" az más mint a frekiváltó?

dg8n4i8x

Meg tudod mérni mennyi jön ki a frekiváltódból! Ha fbas 50Hz-re van állítva akkor ugye 50Hz felett már max feszt kell a motornak küldeni. Ha 50Hz-en járatod a motort és rámérsz valamelyik két vezetékre a kimeneten akkor már ki is derült.
A konnektorban van ugye egy nullád és három fázisod, ha valamelyik fázis és nulla között mérsz akkor 220V a fesz, de ha két fázis között akkor 380V lesz. Ezért lesz egy fázisú frekiváltónál 3*220V. Gondolom jelentősen nem tudja emelni a fesz a frekiváltó úgy, hogy terhelni is lehessen...  
Ha tudod kösd (köttesd)deltába a motort... Vagy 3*220-ra tekertesd...

dg8n4i8x

http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/3fazis/IMG_7146_resize.jpg" border=0>
Hát ettöl volt zajos a motor... [#hehe]

bmejdz9nu

... én hü...e. :)
Pedíg értelemszerűen gondolhattam volna mert a frekiváltó kíirja az áramot és ez jóval kevessebb volt mint aminek kellene...
Feszméréssel próbélkoztam, de a dig. műszer kiakadt... gondolom a tűimpulzusoktól...
Szerinted hétfőn keverjek, hogy a 200 Hz-es 220-as legyen vagy a delta is teljesen tökéletes megoldás? Nincs hátrány?

bmejdz9nu

000000000

Ott vagytok picit tévedésben, hogy egy kommersz
motorba olyan vasmaganyagokat alkalmaznak, amik
50 Hz-en optimálisak, és csak ott!!. Tehát ha
Te önkényesen eltérsz ettől a frekitől, igen
gyorsan mágneses mező problémák lépnek fel
(telítés, vagy minimális gerjesztés).
Tehát kommersz motorral kár görcsölni, hardver
szinten, vasba öntve garantálja Neked a
kudarcot. Ha 10000 1/min fölé akartok jutni,
meg kell fizetni azt a motort, amiben olyan
anyagok vannak, amik akár 1 Kz-en is és 1 Hz-en is mágnesezhetők. Ezt alátámasztandó példa a
csöves erősítő kimenőtrafója. Ha sima hálózati
trafó vasmagra csinálod, katasztrófális lesz
a frekiátvitel. Ezeket én csak jószándékúan
írom, megkímélve Benneteket a fölösleges
áttekercselésektől, és frekiváltó vásárlásoktól.
Magyarul megint ott tartunk, ahol már annyiszor:
tudomásul kell venni, hogy egy motor ára
arányos a képességeivel, műszaki paramétereivel,
és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni!
Aztán van itt még egy másik nagy gond, a
motorok jelleggörbéje. Ha valamiféle
fordulatszám - nyomaték stabilitást is elvártok (ugorjunk egy nagyot, és tegyük fel, már 1
kHz-en nulla terheléssel csodásan működik a
motorod), akkor visszacsatolás nélkül ez is halott
ügy még ideális motornál is. Tehát van itt
gond bőven, ha picit komolyabban nézzük
ezeket a fránya motorokat.