Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Motoros

Balu!
Had gratuláljak elsőként. Teljesen profi megoldás, azt hiszem nekem is ilyen kell.
Kösz
Misi

3vv2btrhv

3vv2btrhv

miért két FF a kiterjesztése ?

dg8n4i8x

Köszönöm Misi!

Igazán jól esik egy olyan jó szakembertől mint te! Igazából egy mérnök barátom segített és a konkrét rajz az ő érdeme! Párszor összedugtuk a fejünket mire sikerült ezt összehozni... Az esődleges tesztek nagyon meggyőzőek!

bmejdz9nu

http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/ER11%20fortuna/" TARGET=_fnew>Balu, utólagos engedelmeddel vissza mentettem ugyanide jpg formátumba is a tervrajzaidat...

Nagyon jó!!! Írhatnál egy kis mondókát is hozzá... :)

bmejdz9nu

Balu, azt mondtad, hogy mélyhornyú csapágyak vannak benne? mert a rajzokon ferdehatásvonalú van...?

dg8n4i8x

Csak a rajzon... De sima került bele és jól működik... Az előfeszítést egy gumigyűrű adja, épp csak egy kicsit...

bmejdz9nu

Na Balu most én leszek a hü.. e a végén... (hívtalak SkyPe-n de nem voltál...)
Na de azért van a fórum, hogy "szídjuk" egymás dolgait :)

Leírom amit az SKF csapágykönyvben olvastam. (Talán rosszul értettem...)
O és X elrendezés... története... főorsóban...
Itt a középső távtartóval és alul felül-kívül vannak a csapágyak megfeszítve...
Azt írta a könyv... a csapágyak hőt temelnek... feszítéstől függően... tehát hőtágulás... a csapágyak elrendezését úgy kell megválasztani, hogy a jobban melegedő rész a csapágyhézag nővekedését eredményezze...
Itt ha jól látom egyértelműen a belső forgórész fog jobban melegedni... (ez zárt helyen van - a külső ház pedíg jóval nagyobb felületen és jobban tudja a hőt disszipálni...)
Tehát, hogy rövid legyek... a melegedés hatására a csapágyhézag csökkeni fog... melegedni... a kör bezárul... kopik éseteleg beállhat... Remélem rosszul tudom az elméletet... és nem vagyok "ünneprontó"... :)

bmejdz9nu

A "gumi"-ről nem írt... a könyv de írta a rugós feszítést... de akkor is... X és O elrendezés...

dg8n4i8x

Pont ezért a gumi... az a rugó... a hossz eléggé behatárolt volt és nem akartuk megbonyolítani a csapágyházat... ha nem lesz megfelelő még lehet alakítani rajta, sajnos kompromisszumot kellett kötni a méretek miatt... majd meglátjuk, eddig jónak tűnik, jó félóra után csak langyos volt de még nem volt megpörgetve igazán. Ha minden kötél szakad akkor megfordítom a feszítést de az már macerás mert akkor a tengelyre kell a "rugós" feszítés zégergyűrű a csapágyházba stb... egy szó mint száz sokat agyaltam ezen én is... a fejlesztés lehetősége még benne van...

bmejdz9nu

Igen, majd nagyfordulaton... de ezzel számolni kell...
Tudom, hogy fordítva bonyolultab... Gondoltam már az olajjal kitöltésre is... mert akkor egyforma a hő... de akkor meg szimmering... és állítólag az sem olyan egyszerű... mert mint az autókban csak a csapágygolyó feléíg szabadna az olajat... (ezt is a könyv írta...) vagy forgatni... :)
A HF motorban is azért van vízhűtés, hogy a csapágyhézag ne nőjjön... nem a motorhűtés miattt... álítólag....
A 12-es csapágynak mennyi a max. ford. specifikációja...?

dg8n4i8x

a csapágy c3-as azaz "nagy" fordulathoz való laza illesztésű 30000 ill. 20200 van megadva neki, ezen belül leszek mindenhogyan...  (FAG 6201.2RSR.C3)

dg8n4i8x

majd beszámolok milyen, ha már tudtam hosszabban tesztelni! Most L aludni mert 3/4 5-kor csörög a vekker, aztán munka ki tudja meddig... [#gun]

bmejdz9nu

dg8n4i8x