Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

bmejdz9nu

A nagytestvérét is megvettem a kis Hitachinak... Ha már átrágtam magam a leíráson... ez S100 névre halgat... 1 fázis be 3 ki... 360Hz... de 1,5Kw-os !
Az ára a többszöröse a kisöcsinek... de ez van..
üdv. Hitachi FRC Club... de konzervatív vagyok... nem ismerek magamra...

http://www.smi-online.net/Hitachi/Bilder/SJ100.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Több száz Hz-es motor miért hiánycik? Hol használják ezeket? Nekünk meg milyen jó lenne...

bmejdz9nu

A Tibi45 - nek megincsak... igaza volt... a visszacsatolás is fontos a frekiváltónak, ha azt akarjuk, hogy állandó legyen a nyomaték... ez még megoldandó kérdés...

000000000

Szia Péter!
Átjöttem ide, ide tartozik, és nem a szervóhoz.
Szóval még az is lehet, hogy rossz a
feszültség-frekvencia konverziód a
frekiváltónál. Úgy állítsd be, hogy 200 Hz-nél
legyen motor névleges feszültsége kiadva. Ha
nem így van, ettől is melegedhet.  
Semmiképpen nem jó, ha ennyire melegszik
a motor tengely.
200 Hz fölött AC szervomotorokat javasolnék Neked, ilyenből iszonyatos sok van a piacon,
hogy erre a kérdésedre is válaszoljak.

bmejdz9nu

Igen úgy állítottam be az "alsó" frekit ahogy kell... tehát a 200-asnál 200Hz-en éri el a teljes tápot... erre gyorsan rájöttem... mert eldobja magát... ugyebár 200W-os motor és 200W-os frekiváltó... tehát éppen ok... mindent totál pontosan kellett "kalibrálni"...

AC szervó! Igen erre én is gondoltam! Akartam már kérdezni! Ezek a motorok 3 fázisuak mind? Mekkora frekivel hajtják őket? De gondolom nem tudnak 10.000rpm felett?
A 200Hz-es motor (12e rpm) szépen megy 350 Hz-ről is... akkor 20e rpm... melegedés kicsitt ilyenkor több...
Most már azt is értem, hogy a HF motorok miért vannak vízzel hűtve.. :) pl. Mert a csapágyhézagok a hőmérséklet emelkedéseével... ugyebár szépet változnak... és akkor már a pontosság már nem lenne az ami...

bmejdz9nu

Csak megjegyzem... ha valakinek Hithachi frekiváltóval lesz dolga... a gépköny németül fele oldalszámban az angolnak és sokkal jobban érthető !!!

bmejdz9nu

A 200Hz-es motor 15 perc járatás után (200Hz-en) a tegely és a "kimenő" oldali csapágyház 80 fokra melegszik... (infra hőmérővel mérve...)leállítottam... sokallom... vagy ez normális???

000000000

Szia Péter! 95%-ban 3 fázisúra gyártanak AC
indukciós szinkron motorokat, vagy a BLDC
motorokat. Ezek furdulatát alapvetően a
mágneses fluxus mező, póluspárok száma,
indukciós feszültség határozza meg.
Felső tartomány 100.000 1/min is lehet. De ilyen motorod
Neked is van, ha jól emlészem vettél egy modell
motort! És voltak már itt olyan Kollégák,
Motoros, RC, Balu,.., akik kicsiben csináltak
ilyen modellező AC "szervo motoros" fortunákat
gravírozáshoz. Néhány kW-os, tartós, folyamatos
üzemre tervezett ilyen maróorsó motor azonban
egy vagyonba kerül, a hozzátartozó hajtás sem
olcsó, főleg ha fordulatszám mérőelemmel
ellátott szabályzóról van szó.

bmejdz9nu

Amiket én láttam AC szervókat... sajnos semmi adat nem volt.... fordulatra... fázisra... így nehéz...
A hőmérsékletre mit szólsz?

000000000

Szerintem üresjáratban ez túl forró.

bmejdz9nu

szerintem is...  
holnap lemegyek a "motorgyárba" kérdezősködni... meg a 200W-os 50Hz-est áttekertetni 100Hz-esre... azt mondták ez a max amit tudnak tenni... ez is 13.000 Ft... aztán kétséges a kimenete... a dolognak... majd beírom a veszteség veszteség rovatba... :)
Ami meglepett, hogy a 200Hz-es motor fele-negyede az 50Hz-esnek... lehet, hogyha áttekerik az 50-est ... az mondjuk erősebb lesz? :)

bmejdz9nu

Marómotor MK2-es befogásra kitaláltam valamit...
MK2-es szép és edzett kúpot nem tudunk házilag...
De! kb. 2000 Ft-ért lehet kapni MK2-MK3 átalakítót...
A vége levág... oda jön a behúzószár... a külsejének meg már tudunk kúpot csinálni és Loctite-al beragasztani... ???  [#taps] köszönöm... köszönöm... [#vigyor3]

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Fanuc, DC Spindle Head, Typ A, 5 Kw
Csak 54 Eurót ért(volt)... az Ebay-on...
Új volt... tudjátok mennyiét érthet egy ilyen?
Ki érti ezt? Pedíg az encdoer is benne volt...

http://i10.ebayimg.com/01/i/000/9a/1e/3dcc_1.JPG" border=0>
http://i13.ebayimg.com/05/i/000/9a/1e/4c7a_1.JPG" border=0>
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ih=020&sspagename=STRK%3AMEWA%3AIT&viewitem=&item=300103548369&rd=1&rd=1" TARGET=_fnew>Ez volt az..