Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Szalai György

bmejdz9nu

Gyurinak: ez csak 20-30 Euro... lesz
Ezt is számításba vettem...
http://i20.ebayimg.com/05/i/000/9f/29/8ce8_1_sbl.JPG" border=0>

sasi

Vannak olyan szobakerékpárok, melynek a terhelését örvényáramos fékrendszerrel lehet beállítani, illetve mérni (kb. 500 W). Egy ilyenből viszonylag pontos fékpadot lehet készíteni. Laboratóriumi körülmények között is ezt az elvet alkalmazzák. Holnap egy ilyet lefotózok.

000000000

Er16-os szettert 20.000,- Ft ujonnan soknak szamit? (ennyiert hozom ki a boltbol)

ER25-os szett 33.000,- Ft. Holnap konkretizalom az arakat.

Az igert foorso rajzot nem felejtettem el, csak annyi 3D munka van, mint egen a csillag.

svejk

az utolsó mondatod szerintem nem helytálló, mivel allandó vasmagkeresztmetszet mellett a frekvenciát (fordulatot) növelve (ésszerű határok között) a kivehető teljesítmény is növekszik. lásd régi katonai cuccok, 400Hz-en mentek hagyományos vason.
sajnos egzakt mérésekre nincs módom, de nagy valószínűséggel a hagyományos szilicium lemezek 400 Hz-ig jelentős vasveszteség nélkül használhatok (mágnesezhetőség, hiszterézis szempontjából)
Valaki említette a csőves erősítők kimenő trafóját. Ott is megoldható volt a hagyományos lemezzel is csak alacsonyan kellett tartani a B-t, meg egyéb apróság(légrés, tekercsek kapacitása)

svejk

Az én tapasztalatom az, hogy hagyományos motor, 25 de inkább 30-70 Hz-ig terhelhető.
50Hz-től lefelé menve ugye természetesen a nyomaték arányosan csökken (bár vannak a frekiváltóban trükkök)
Felfelé ugyan növekszik de a felső határ általában erősen kirajzolódik.
5Hz-el is tullépve a felső frekit hirtelen kiesik a szinkronból úgy mint a léptatő mocik.

bmejdz9nu

Már azt hittem a kalocsai motorgyárral van gáz :)  
De tényleg ott mennyi egy 200w-os vagy 120w-os 3f 50Hz moci?

Nekem nincs gyakorlati tapasztalatom, az elméletet sem tudom... de a 100Hz-es motor megy... Biztos nem szabadna neki...
De ha befolyik az áram a motorba és nem hő formájában jön ki akkor hová tünik?
De amít írsz jó pédák... Főleg a csöves erősítő... azt én is csináltam... akkoriban... :)

000000000

Tibor 45!
Ha Te vitted el az egyik AC servót az Ebay-ról, a másikat hagy meg nekem.
Köszi.

svejk

Péter!
Ha lefelé akarsz menni akkor nekem van egy 3 fázisú 380/220 V-os 25 (huszonöt)W-os 1380-as fordulatú  90mm átmérő, 110mm hossz :) :)

000000000

tibi6611![#boxer][#boxer]
Miért nem segítettél?

bmejdz9nu

Nem ment 35 ert... 55 lett...
De ezek csak 1 fázis 200V-osak voltak...
Szerinted ez hogyan lenne jó nekünk ide?

Egy másik (DC) szervót verek éppen fel... "kemény csata" van egy honfitársunkkal... :)
Tényleg kellene egy EBay topik... mert ez már senkié sem lesz... ugy el van trafálva...

bmejdz9nu

Hűha... 25W?... talán 50W lenne az ideális a "tuning tényező" miatt [#hehe]
50Hzx4=200Hz = 50x4=200W... jól gondolom...???
De érdekel... Van valami kép és ár?
Persze ez 4 polusú ... de ez ugyebár nem gond ha át van tekerve... lehet 2 pol is aztán...?

Szalai György

A Vaterás AC servo árát sokallom én is. Ennyiért sokkal nagyobb teljesítményre számítottam, bár lehet, hogy az encoder indokolja. Ennyi vég alapján talán nem is inkrementális, hanem abszolút encoder. Annak meg nem vesszük hasznát.
Vajon miért írják rá ezekre, hogy 3000 n/min.?  Mekkora frekvencián annyi? Azt is rá kéne írni.  A te motorodon van valami fordulatszám érzékelő? Vagy teszel rá? Szerintem fordulatszámtartó elektronika nélkül nem sokat ér a fortuna meghajtás. És mechanikai áttétel nélkül sem. Mert nem elég univerzális. Azt gondolom, a hobbyista (de szép szó lett) nem állhat be szériatermelésre, és nem engedheti meg magának azt sem, hogy mindég cserélgesse a motorokat. Úgy hogy áttétel le is meg fel is, és úgy a frekiváltó, de optós visszacsatolással.
Mennyi a 200 W-os motorod súlya?  

bmejdz9nu

ezek gondolom 2 polusuak tehát azonos... de lehet, hogy jobban tuningolható? Tekerhető? nem tudom?
De van 3 faziusú AC szervó motor is.... majd hajtunk olyat...

Jó lenne ha Tibi írna erről... mert 52 Euroért ment el a 200W-es AC szervo... ami ha jó nem sok... és volt több is...

A fordulat szám szabályzás az majd a következő... erre sok megoldás is lehetséges... szerintem később...
200W =3,5 Kg... persze a sallangokkal, hűtőfedél, hűtőtárcsa és alu kötődoboz... :)

000000000

Amit elvittem 200W-os AC servó 1,6 kg.
Bízok nagyon benne , hogy jó lesz amire szánom.